Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου: Η αλήθεια για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο

26-05-16 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Με αφορμή την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από φορείς και πολίτες για την τουριστική επένδυση στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Κρήτης (κατά της οποίας στρέφεται με ανακοίνωσή του σήμερα και ο Σύλλογος Ελλήνων αρχαιολόγων), η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κυρία Χρύσα Σοφιανού, με επιστολή της στην τοπική εφημερίδα Ανατολή, διευκρινίζει ότι ελήφθησαν υπόψη όλα τα ευρήματα στις οριοθετήσεις και κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή της επένδυσης.

Αναφέρει στην επιστολή της η κυρία Σοφιανού:

"Με αφορμή το άρθρο της Ανατολής που δημοσιεύθηκε σε προηγούμενο φύλλο και άλλα άρθρα στο διαδίκτυο σχετικά με την προσφυγή στο ΣτΕ φορέων και πολιτών, θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένα σημεία που αφορούν στις αρμοδιότητες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και στη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων της, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις και δίνεται λανθασμένη πληροφόρηση.

Δεν υπάρχουν 100 αρχαιολογικοί χώροι στο Κάβο Σίδερο αλλά πολλές αρχαιολογικές θέσεις που εντοπίστηκαν κατά τη συστηματική επιφανειακή έρευνα που είχε κάνει παλαιότερα η Γαλλική Σχολή Αθηνών. Αρχαιολογική θέση μπορεί να θεωρηθεί και η συγκέντρωση αρχαίας κεραμικής χωρίς αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Πριν την έκδοση της Απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπό όρους, η τότε ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η τότε 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έκαναν επιφανειακή έρευνα στην περιοχή ενδιαφέροντος της Εταιρείας και αυτοψίες στις αρχαιολογικές θέσεις που είχαν εντοπιστεί από τη Γαλλική Σχολή. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία έγιναν οριοθετήσεις και κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων και τέθηκε όρος να μη γίνει καμία επέμβαση μέσα σε αυτούς. Στις αρχαιολογικές θέσεις που εντοπίστηκε μόνο κεραμική ζητήθηκαν δοκιμαστικές ανασκαφικές έρευνες από τα αποτελέσματα των οποίων θα εξαρτηθεί η συνέχιση των εργασιών.

 Οι αρχαιολόγοι που υπέγραψαν δεν συμμετέχουν σε ανασκαφές στην περιοχή  του Κάβο Σίδερο. Ανασκαφή γίνεται μόνο από τη Βελγική Σχολή υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Didier Vivierς  και Αθηνάς Τσιγγαρίδα, στην αρχαία Ίτανο, η οποία εξαιρείται από την έκταση ενδιαφέροντος της εταιρείας¨.

 

 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ