Ισπανικός τουρισμός | Έρευνα κατά της Booking.com για αθέμιτες πρακτικές σε ξενοδοχεία και on line πρακτορεία

18-10-22 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Έρευνα κατά της Booking.com για πιθανή παραβίαση των αρχών ανταγωνισμού ξεκίνησε στην Ισπανία η αρμόδια Αρχή για τους κανόνες ανταγωνισμού CNMC. Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ισπανίας άνοιξε τη διαδικασία για να ερευνηθούν πιθανές πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από την πλατφόρμα που επηρεάζουν ξενοδοχεία και ανταγωνιστικά διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στη χώρα.

Όπως ανέφερε η CNMC την Δευτέρα, η έρευνα ξεκίνησε μετά από δύο καταγγελίες που υποβλήθηκαν από την Ισπανική Ένωση Διευθυντών Ξενοδοχείων (AEDH) και την Ένωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων της Μαδρίτης.

Οι καταγγέλλοντες υποστήριξαν ότι ο ιστότοπος κρατήσεων εκμεταλλεύτηκε την κυρίαρχη θέση του επιβάλλοντας άδικους όρους σε ισπανικά ξενοδοχεία, ενώ επέβαλε και πολιτικές που κατέληξαν να λειτουργήσουν απαγορευτικά για τη δραστηριοποίηση άλλων τουριστικών πρακτόρων και άλλων καναλιών online κρατήσεων.

Η CNMC κρίνει ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η Booking.com μπορεί να έχει παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους της Ισπανίας καθώς και το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απαγορεύει στις εταιρείες να κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Η Booking.com δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την CNMC στην έρευνα για να αποσαφηνίσει όλες τις πτυχές της δραστηριότητάς της στην Ισπανία.

«Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της AEDH Manuel Vegas. Η Ένωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων της Μαδρίτης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η αρμόδια Αρχή κατά των μονοπωλιακών πρακτικών θα διερευνήσει την υπόθεση τους επόμενους 18 μήνες, κατά τους οποίους και οι δύο πλευρές θα κληθούν να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους. Εάν διαπιστωθεί ότι η Booking.com παραβίασε τον ισπανικό αντιμονοπωλιακό νόμο, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμα που κυμαίνονται από 100.000 ευρώ έως περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ ανά παράβαση.

Η CNMC δεν ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα τέτοιων πρακτικών.

 
 

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour