O Ανδρέας Μεταξάς εξηγεί στην Stanton Chase την κουλτούρα της εταιρείας του | Το μότο μας είναι πάθος, λόγος, ήθος (video)

13-10-22 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί ηγέτες ευέλικτους αλλά και οραματιστές, ικανούς να εισάγουν καινοτομίες που αναδιαμορφώνουν όχι μόνο τους οργανισμούς αλλά και την αγορά.

Η Stanton Chase συνεργάζεται με αυτούς τους ηγέτες σε καθημερινή βάση και με αυτή την αφορμή παρουσιάζει μία σειρά video, τα Gamechanger Videos, με εξέχοντα στελέχη επιχειρήσεων, τα οποία μοιράζονται τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους και το ηγετικό τους στυλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε στην Stanton Chase ο Ανδρέας Μεταξάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, για την κουλτούρα των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων ως παράγοντα ανθεκτικότητας στον κλάδο του τουρισμού, τις αξίες του ομίλου και το ηγετικό προφίλ των ανθρώπων που το στελεχώνουν αλλά και για την οπτική του σε θέματα που αφορούν την βιωσιμότητα ως προϋπόθεση για τη συνέχεια και την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Σε ερώτηση για τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κουλτούρας που παρατηρείτε σε μεγάλους ομίλους ο κ. Μεταξάς σημείωσε ότι το πρώτο και το βασικότερο είναι η πελατοκεντρική διάσταση, δηλαδή η προσπάθεια να φύγει ο πελάτης, ευχαριστημένος. Στη συνέχεια πολύ σημαντική είναι η ανθεκτικότητα των μεγάλων μονάδων καθώς το μέγεθος τους αλλά και η ύπαρξη της κουλτούρας δίνει πολλές φορές τη δυνατότητα, να ξεπεράσουν δυσκολίες που είναι απρόβλεπτες, προκλήσεις τεχνολογίας και τόσα πολλά πράγματα που αλλάζουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ερώτηση για τις αξίες, που βοηθούν και στηρίζουν τη στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου, τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: "Πρώτα από όλα το πάθος μας. Δηλαδή δεν πολυσκεφτόμαστε κάτι που πρόκειται να κάνουμε με αριθμούς. Αν κάτι το νιώθουμε, το πιστεύουμε, πάμε με πολύ πάθος. Άλλωστε το μότο στο όραμα της εταιρείας, είναι πάθος, λόγος ήθος. Τα δύο επόμενα είναι αυτά που κρατάνε το πάθος μας ζωντανό και πιστευτό. Γιατί πολλές φορές μπορεί να βλέπεις ένα παθιασμένο και να λες ότι είναι τρελός, αλλά όταν αυτά για τα οποία παθιάζεται έχουν συνέπεια, έχουν επίδραση σε πολύ σημαντικά πράγματα, γιατί ακολουθείται από ένα λόγο, δηλαδή εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και ένα ήθος ότι δεν κάνουμε άλλα από αυτά που λέμε και πάντα αυτά που υποσχόμαστε τα τηρούμε, τότε το πράγμα αλλάζει. Έτσι, με τρεις λέξεις, αυτή είναι η δικιά μας οπτική και ο δικός μας ορίζοντας για την εξέλιξη της εταιρείας και την όποια ανάπτυξη πρόκειται να έχει".

Πρώτη προτεραιότητα η προσωπικότητα

Σε ερώτηση για το ανθρώπινο δυναμικό και τους εργαζόμενους που προσελκύει και εξελίσσει ο Όμιλος ο κ. Μεταξάς σημειώνει:

"Δεν έχουμε πρώτη προτεραιότητα επιλογής τις ικανότητες, αλλά την προσωπικότητα". Και συνεχίζει: "Θέλουμε μια προσωπικότητα η οποία να νοιάζεται για τον άλλο, να του αρέσει να δουλεύει ομαδικά, να του αρέσει να εξελίσσεται. Και αφού αυτό μας ικανοποιεί, το άλλο ακόμα και να υστερεί, μαθαίνεται. Αν έχεις όλα τα προηγούμενα, μπορείς να εξελιχθείς στα υπόλοιπα. Άρα λοιπόν το ένα κομμάτι είναι η επιλογή. Το επόμενο είναι η προσαρμοστικότητα και η εξέλιξη. Θέλουμε οι άνθρωποί μας να μένουν.

Θέλουμε να έχουμε συνεχείς και διαρκείς συνεργασίες, σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας. Γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι καταρχάς ανθρώπινο, αλλά είναι και κάτι που δίνει μια σταθερότητα στο προϊόν. Εμείς που προσπαθούμε όλο για το καλύτερο, δεν θέλουμε να αλλάζουμε συνέχεια τους ανθρώπους οι οποίοι είναι οι κύριοι παραγωγοί και μεταφορείς του προϊόντος αυτού προς τους φιλοξενούμενούς μας. Διότι δεν έχουμε παπούτσια αποθηκευμένα να πουλήσουμε. Είναι υπηρεσία, χαρά. Άρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μένουν και να μακροημερεύουν οι συνεργασίες μας με τους ανθρώπους. Ενδεικτικά, οι άνθρωποι που ήρθαν μαθητές, είναι σήμερα Γενικοί Διευθυντές και αυτό είναι που μας αρέσει πάρα πολύ. Να εξελίσσονται,  και να ξεφυτρώνουν μέσα από τα ίδια τα σπόρια μας οι ανθοί".

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Μεταξάς και για τη βιωσιμότητα. Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:

 "Η βιωσιμότητα πρέπει να είναι στα προϊόντα που αγοράζεις, να είναι στον τρόπο που διοικείς το ανθρώπινο δυναμικό σου, να είναι στον τρόπο που διαχειρίζεσε τα απορρίμματα, στον τρόπο που λειτουργούν τα μηχανήματα σου κ.α. Οριζόντια, τα πάντα πρέπει να διέπονται από τους κανόνες της βιωσιμότητας. Νομίζω ότι είμαστε, εμείς σαν επιχείρηση, σε έναν δρόμο που δεν καθόμαστε στις δάφνες μας. Το είχαμε από πάντα. Κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα.

Ορίσαμε μια μεγάλη ομάδα από προμηθευτές, τους οποίους εκπαιδεύουμε για μια βιώσιμη παραγωγή και μια βιώσιμη μεταποίηση σε προϊόντα όπως είναι το κρασί, όπως είναι προϊόντα τοπικά και του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα, παραγωγοί και προμηθευτές ταυτόχρονα. Επίσης δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στις αγορές, δηλαδή, οι προμήθειες των ξενοδοχείων μας να διεισδύουν μέσα στις κοινωνίες. Έτσι φροντίζεις, ενώ εσύ κάνεις τη δουλειά σου και αγοράζεις τα τυριά σου και τα λαχανικά σου, να δίνεις τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης σε μια οικογένεια που ζει στην ύπαιθρο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη βάση σε αυτό που είναι ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία της βιωσιμότητας.

Σε γενικές γραμμές, η βιωσιμότητα είναι ποτισμένη μέσα μας, στα πάντα και σε κάθε έκφραση. Και αυτό κάνουμε. Και στο μέλλον φιλοξενία χωρίς βιωσιμότητα, δεν θα υπάρχει, απλά. Θα βγάζει το ίδιο το σύστημα έξω όλους αυτούς που δεν ενστερνίζονται τους κανόνες βιωσιμότητας".

Σε ότι αφορά είναι αφήγημα του προϊόντος που έχει να προσφέρει στον επισκέπτη ο όμιλος σημειώνει με 3 λέξεις "Meaningful at heart" και εξηγεί: "Δηλαδή να έρχεται πελάτης, ο φιλοξενούμενος να ζει τις διακοπές του με νόημα. Αυτό θέλουμε, και όχι μόνο για τον φιλοξενούμενο. Αλλά και ο εργαζόμενος να έρχεται εδώ και να έχει νόημα η εργασία του. Να γυρίζει στο σπίτι του πιο χαρούμενος και όχι να λέει, αχ πάλι πάω στην εργασία. Μeaningful και για τον προμηθευτή μας, ο οποίος χαίρεται να στέλνει εδώ προϊόντα, να μαθαίνει, να έχει νόημα που εμείς επιλέγουμε αυτόν. Γιατί με αυτό, σε πολλές περιοχές τοπικά, δίνουμε τη δυνατότητα σε οικογένειες να ζουν αξιοπρεπώς, αντί να εισάγουμε προϊόντα τα οποία εμείς εδώ παράγουμε".

Δείτε τη συνέντευξη....

διαβάστε ακόμα

«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά