GBR Hospitality: Το 62% των διανυκτερεύσεων του 2019 ανέκτησαν τα ελληνικά resort το 2021 | Oι νέες επενδύσεις

04-02-22 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

To 40% των διανυκτερεύσεων του 2019 κατάφεραν να «επαναφέρουν» τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2021, ενώ το 2020 οι διανυκτερεύσεις έφτασαν στο 26% των επιπέδων προ πανδημίας, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της GBR Hospitality για το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Τα Ελληνικά resort αντίστοιχα, έφτασαν στο 62% των διανυκτερεύσεων του 2019, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 21% το 2020.

H μέση ημερήσια τιμή (ADR) των ξενοδοχείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ήταν χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2019, ενώ τα έσοδα ανά κατειλημμένο δωμάτιο στα resort ήταν σημαντικά υψηλότερα έναντι του 2019.

Ο αριθμός δωματίων που παρέμεινε σε λειτουργία το 2021 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έφτασε στο 79% των επιπέδων προ πανδημίας. Στις αρχές του 2021 πολλά ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά και άνοιξαν και πάλι με αργούς ρυθμούς μετά την ανακοίνωση της 14ης Μαϊου της ελληνικής κυβέρνησης περί ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού. Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, και οι δύο αγορές ξενοδοχείων λειτούργησαν με την πλήρη χωρητικότητά τους.

Η ζήτηση άρχισε να αυξάνεται από τον Ιούνιο του 2021 και κορυφώθηκε και στις δύο πόλεις τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ο Νοέμβριος του 2021 επηρεάστηκε από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού έναντι του Οκτωβρίου.

Oι νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις του 2022

Παράλληλα, όσον αφορά τις ξενοδοχειακές επενδύσεις, τον Φεβρουάριο του 2022 οριστικοποιήθηκε η απόκτηση του πεντάστερου Lindian Village της οικογένειας Σβυριάδη από τη βρετανική εταιρία Zetland Capital Partners LLP. Η συμφωνία ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ. Το Lindian Village διαθέτει 188 δωμάτια και σουίτες, και βρίσκεται στην παραλία Λαρδος, κοντά στη Λίνδο Ρόδου.

Τον Ιανουάριο του 2022, εξαγοράστηκε μέσω δημοπρασίας το τριάστερο Oscar Hotel Athens από την ουγγρική κτηματομεσιτική εταιρεία Indotek Group έναντι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ από την NGB. Πρόκειται για την πρώτη αγορά ακίνητης περιουσίας της εταιρίας στην Ελλάδα. Το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά στο σταθμό Λαρίσης και περιλαμβάνει 124 δωμάτια και 207 κρεβάτια. Ο τελευταίος μήνας λειτουργίας του ήταν ο Μάρτιος του 2020, όταν αναγκάστηκε να κλείσει λόγω του πρώτου lockdown, όμως δεν κατάφερε να ανοίξει ξανά λόγω χρεών.

Στις αρχές του Ιανουαρίου του 2022, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η κοινοπραξία Mediterranean Hospitality Venture (MHV) των Papalekas Group, Prodea Investments και Invel Real Estate, απέκτησε το τετράστερο ξενοδοχείο Porto Paros έναντι 50 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη Νάουσα της Πάρου και διαθέτει 263 κλίνες και βίλες.

Το Δεκέμβριο του 2021, η εταιρία Everty ανακοίνωσε την αγορά του μπουτίκ ξενοδοχείου Iconic Santorini, στο Ημεροβίγλι, το οποίο αποτελείται από 19 υπόσκαφες σουίτες και διαθέτει εστιατόριο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακατασκευή του Hilton Athens από την Ionian Hotel Enterprises SA. Το ξενοδοχείο έκλεισε πλήρως στις 31 Ιανουαρίου του 2022. Στα τέλη του 2024 αναμένεται να ανοίξει εκ νέου με το πολυτελές brand Conrad της Hilton, με 280 δωμάτια και σουίτες και 50 πολυτελή διαμερίσματα τα οποία θα λειτουργούν με τα brand Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences of Hilton.

Ο κορυφαίος όροφος θα ανακαινιστεί πλήρως και θα προσφέρει εμπειρίες γαστρονομίας και διασκέδασης, θεματικούς εμπορικούς χώρους και εγκαταστάσεις ευεξίας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ.

Το Νοέμβριο του 2021, ο ξενοδοχειακός όμιλος Sani / Ikos ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός πεντάστερου ξενοδοχείου στην περιοχή του Κισσάμου στα Χανιά, μετά την οριστικοποίηση αγορών γης που είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική έκταση 200.000 τ.μ. Το all-inclusive θέρετρο 5 αστέρων θα φέρει το όνομα Ikos Kissamos και θα διαθέτει 400 δωμάτια, μπανγκαλόου και βίλες. Η κατασκευή του νέου ξενοδοχείου θα ξεκινήσει το 2023 και εκτιμάται ότι θα ανοίξει το Μάιο του 2025. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 125 εκατ. ευρώ.

Στην Κέρκυρα η εταιρεία προχωρά στην ανάπτυξη του Ikos Odisia στο πρώην Club Med κοντά στο Ikos Dassia. Το νέο θέρετρο 5 αστέρων θα ανοίξει στις αρχές της τουριστικής περιόδου του 2023.

 Στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του ακινήτου Γκολφ Αφαντου στην M.A. Aggeliades Hellas έναντι ποσού € 26,9 εκατ. μετά από πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Mitsis Hotels θα συνάψει στρατηγική συμφωνία για την απόκτηση και αξιοποίηση της έκτασης των 1.328 στρ. Στο πλαίσιο του ΕΣΧΑΔΕ θα αναπτυχθούν: 3 ξενοδοχεία (ένα 5 αστέρων με 480 δωμάτια, ένα boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων με 100 δωμάτια και ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων με 120 δωμάτια), 20 βίλες, 90 βίλες/κατοικίες, πλήρης αναβάθμιση του υπάρχοντος γηπέδου γκολφ και μαρίνας.

Τον Ιούνιο του 2019 το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε την πώληση του ακινήτου της νότιας Αφάντου στην Τ.Ν. Aegean Sun Investments του ομίλου Νικολαΐδη έναντι 15,2 εκ. ευρώ.

Μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας πλειστηριασμού που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ, η REDS SA, θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αναδείχθηκε πλειοδότης (40,2 εκατ. ευρώ) για την αξιοποίηση ακινήτου στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου.

Το ακίνητο αφορά παραλιακή έκτασης 345.567 τ.μ. Η REDS σχεδιάζει την ανάπτυξη ξενοδοχείων (4 και 5 αστέρων), συνεδριακού-εκθεσιακού κέντρου, εξοχικών κατοικιών, εμπορικών κέντρων, μαρίνας, ελικοδρομίου και άλλων εγκαταστάσεων.

Η REDS προχωρά και στην επένδυση του Cambas Park στο πρώην οινοποιείο Cambas στην Παλλήνη της Αθήνας. Το πάρκο θα περιλαμβάνει χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού, εστίασης, εμπορικά κέντρα, γραφεία, καθώς και ξενοδοχεία σε οικόπεδο 315 στρεμμάτων. Η επένδυση έχει προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ.

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο