Riu Hotels: Συμφωνία για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ισότητας

08-11-21 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η ισπανική ξενοδοχειακή αλυσίδα RIU υπέγραψε συμφωνία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στα ξενοδοχεία της, καθώς και μνημόνιο κατανόησης με την IUF σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δέσμευσή της στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ισότητας.

Η εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Riu Playa Park στη Μαγιόρκα και προήδρευσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της RIU Hotels Carmen Riu, μαζί με τη Γενική Γραμματέα της IUF Sue Longley. Η International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers' Associations (IUF) είναι μια παγκόσμια ομοσπονδία συνδικαλιστικών οργανώσεων που συγκεντρώνει 423 οργανισμούς σε 127 χώρες, εκπροσωπώντας πάνω από 10 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Riu δήλωσε: «η οικοδόμηση μιας σχέσης διαλόγου και σεβασμού με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τόσο ως αντίστιξη στα οικονομικά συμφέροντα όσο και ως σύμμαχος για τη διασφάλιση της επιβίωσης και της ανάπτυξης της επιχείρησης» είναι μια πολύ σημαντική πτυχή για την RIU από την ίδρυση της εταιρείας. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε «είναι ένα ακόμη παράδειγμα της δύναμης της συνεργασίας όταν εταιρείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος των ανθρώπων, επειδή βρίσκονται στην καρδιά όλων όσων αντιπροσωπεύει το brand μας».

Η κ. Longley δήλωσε ότι τα συνδικάτα είναι ξεκάθαρος σύμμαχος στην οικοδόμηση ενός καλύτερου και δικαιότερου τομέα τουρισμού που παρέχει αξιοπρεπή απασχόληση και επαρκείς συνθήκες υγείας και ασφάλειας εν μέσω της ανάκαμψής μας από την πανδημία». Επισήμανε επίσης ότι πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται από την IUF που αναφέρεται στη νέα Σύμβαση Νο. 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία στοχεύει στην εξάλειψη της παρενόχλησης και της έμφυλης βίας στο χώρο εργασίας. Κατά συνέπεια, είναι μια παγκόσμια πρωτιά στον ξενοδοχειακό τομέα, όπου, δυστυχώς, η σεξουαλική παρενόχληση είναι πολύ συχνό φαινόμενο. «Ανυπομονούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με το RIU για να καταστήσουμε σαφές ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει θέση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία», Sue Longley.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε η συμφωνία για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο μερών. Έτσι, η IUF γίνεται ο επίσημος συνομιλητής της RIU σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως ανακοινώθηκε από τον συντονιστή τουριστικών και ισπανικών ξενοδοχειακών αλυσίδων στην IUF, Emilio Ferrero, και την διευθύντρια του τομέα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στα RIU Hotels, Catalina Alemany, πρόκειται να συσταθεί ομάδα παρακολούθησης που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους τόσο από τη RIU όσο και από το IUF και θα πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση το συντομότερο δυνατό για την ανάπτυξη των συμφωνιών. Η ομάδα εργασίας θα συνεδριάζει στη συνέχεια σε τακτική βάση, όπως ορίζεται στις συμφωνίες.

Όπως δήλωσε η Carmen Riu, «θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα πρωτόκολλά μας, να τα βελτιώσουμε, να τα προσαρμόσουμε στην πραγματική κατάσταση στους προορισμούς όπου δραστηριοποιούμαστε, να αποτρέψουμε περιστατικά και να αναλάβουμε δράση όταν χρειάζεται και, κυρίως, να κάνουμε τη RIU έναν ασφαλή χώρο όπου οι υπάλληλοί μας θα μπορούν να εξελίσσονται». Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ορισμένα μέλη της ανώτατης διοίκησης της εταιρείας, επικεφαλείς των γεωγραφικών περιοχών όπου βρίσκονται 100 ξενοδοχεία της και 24.000 εργαζόμενοι, συμβολικά της σταθερής δέσμευσης της RIU στις συμφωνίες και, ειδικότερα, στην καταπολέμηση της παρενόχλησης.

Μαζί με τις θυγατρικές της και το παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα, η IUF εργάζεται για να βάλει τέλος στην κοινωνική μάστιγα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της έμφυλης βίας στο χώρο εργασίας. Μετά τη συμφωνία με την RIU, η IUF μετρά πλέον 7 συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες που καλύπτουν εργαζόμενους σε 54 χώρες σε όλο τον κόσμο.

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google