Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Συστάσεις για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία

17-11-20 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ο κορωνοϊός δυστυχώς ήρθε για να μείνει λίγο ακόμη στις ζωές μας.  Τα νέα για το εμβόλιο είναι ενθαρρυντικά από όλες τις ερευνητικές πλευρές και ομολογουμένως αποτελεί τη μοναδική σίγουρη λύση καταπολέμησης της πανδημίας. Ωστόσο, έως ότου εμβολιαστεί ικανός αριθμός του παγκόσμιου πληθυσμού, κάτι που θα πάρει χρόνο, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ίσως θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εργαστούν και πάλι σύμφωνα με τα προσδιορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία και στο πολυτιμότερο κομμάτι τους το οποίο είναι οι εργαζόμενοι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναφέρει λεπτομερώς το πώς επιτυγχάνεται η επιθυμητή προστασία, μέσω διαδικασιών οι οποίες μπορούν να ακολουθηθούν και σε άλλους τομείς της οικονομίας οι οποίοι αλληλεπιδρούν με κοινό. Ειδικότερα, ο Π.Ο.Υ. συστήνει τα εξής:

Προστατεύστε τον εαυτό σας από τον κορωνοϊό: Εργασία σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα

Τι μπορεί να κάνει το προσωπικό για να παραμείνει ασφαλές ενώ εργάζεται σε ξενοδοχείο ή άλλο κατάλυμα;

Όλοι πρέπει να ακολουθούν βασικές προφυλάξεις:

-Πλένετε συχνά όλη την επιφάνεια των χεριών σας από τον καρπό και κάτω (τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα εάν χρησιμοποιείτε αντισηπτικό με βάση το αλκοόλ και τουλάχιστον 40 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό), ακόμα και μετά την ανταλλαγή αντικειμένων όπως χρήματα ή πιστωτικές κάρτες με τους επισκέπτες.

-Καλύψτε το βήχα ή το φτέρνισμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα ή σε χαρτομάντηλο και στη συνέχεια πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι μίας χρήσεως σε κλειστό κάδο.

-Διατηρήστε τουλάχιστον 1 μέτρο απόσταση από το υπόλοιπο προσωπικό και τους επισκέπτες. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή αγκαλιάσματος, φιλιού ή χειραψίας. Εάν δεν μπορείτε να εγγυηθείτε την απόσταση, φορέστε μια μάσκα υφάσματος. Φροντίστε να ελέγξετε τις τοπικές και εθνικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας.

-Το να παραμένει κανείς πίσω από το πλεξιγκλάς στη ρεσεψιόν και στα γραφεία μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση σταγονιδίων.

-Η τηλεργασία όπου είναι δυνατόν, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φυσικής επαφής με άλλους εργαζόμενους.

Πρέπει το προσωπικό να φορά μάσκα ενώ εργάζεται;

-Σε περιοχές όπου κυκλοφορεί ο κορωνοϊός,  το προσωπικό ηλικίας 60 ετών και άνω ή με υποκείμενα νοσήματα όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή καρκίνο του πνεύμονα, πρέπει να φορά ιατρική μάσκα λόγω του ότι κινδυνεύει περισσότερο από τη μετάδοση της νόσου.

-Το προσωπικό ηλικίας κάτω των 60 ετών και γενικά το προσωπικό που έχει καλή υγεία μπορεί να φορά υφασμάτινες μάσκες όταν δεν μπορεί να εγγυηθεί απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από τους άλλους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το προσωπικό που βρίσκεται σε στενή επαφή ή πιθανή στενή επαφή με άλλους. Ευλόγως, όλοι πρέπει να ακολουθούν τους εκάστοτε κρατικούς κανόνες.

Τι πρέπει να κάνει το προσωπικό εάν ένας επισκέπτης αρρωστήσει σε ένα ξενοδοχείο;

-Εάν ένας επισκέπτης εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού, όπως πυρετό, ξηρό βήχα ή κόπωση, το προσωπικό του ξενοδοχείου πρέπει να επικοινωνήσει με την τοπική υγειονομική αρχή και να ακολουθήσει τις οδηγίες της. Ο ασθενής πρέπει να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο, μόνος του, ή τουλάχιστον 1 μέτρο μακριά από τους άλλους, σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών υγειονομικών αρχών. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν επισκέπτη να εισέλθει στο δωμάτιο του προσβεβλημένου επισκέπτη. Το προσωπικό πρέπει επίσης να μεταφέρει άτομα που ταξιδεύουν με τον ασθενή σε διαφορετικό δωμάτιο, εάν είναι δυνατόν.

Συνήθως, είναι η αρμόδια αρχή δημόσιας υγείας και όχι η διεύθυνση του ξενοδοχείου και του καταλύματος, η οποία έχει την εξουσία να απαιτήσει από τους ασθενείς επισκέπτες να παραμείνουν προσωρινά στο δωμάτιό τους ή να τους αποτρέψουν από τις επισκέψεις άλλων φιλοξενούμενων.

-Το προσωπικό που μπαίνει στο δωμάτιο ενός ασθενή,  πρέπει να διατηρεί απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από το άρρωστο άτομο και να ζητήσει από τον ασθενή να φορά ιατρική μάσκα.

-Εάν το προσωπικό πρέπει να βοηθήσει έναν ασθενή επισκέπτη, θα πρέπει να απολυμάνει τα χέρια του πριν φορέσει τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ιατρική μάσκα και προστασία των ματιών, γάντια και ειδική φόρμα) και να απολυμάνει εκ νέου τα χέρια του μετά την παροχή βοήθειας. Σχετικά, πρέπει να παρέχεται εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο αποφυγής μόλυνσης.

Τι πρέπει να κάνει το προσωπικό εάν έχει συμπτώματα;

Εάν το προσωπικό εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της εργασίας, όπως πυρετό, ξηρό βήχα ή κόπωση, θα πρέπει να σταματήσει αμέσως να εργάζεται, να φορέσει ιατρική μάσκα και να απομονωθεί σε κατάλληλο δωμάτιο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ειδοποιηθούν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Στην καθορισμένη περιοχή απομόνωσης, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα χαρτομάντιλα μίας χρήσης και κατάλληλος κάδος απορριμμάτων με καπάκι, εν αναμονή της ιατρικής αξιολόγησης ή μεταφοράς σε εγκατάσταση αξιολόγησης.

 -Εάν το προσωπικό αναπτύξει συμπτώματα ενώ βρίσκεται στο σπίτι, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι και να ζητήσει ιατρική βοήθεια, ακολουθώντας οδηγίες από έναν επαγγελματία υγείας που θα περιλαμβάνει απομόνωση, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας, σύμφωνα με την τοπική καθοδήγηση. Τέλος, ο εργαζόμενος θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά τη διεύθυνση.

 

 

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google