ICAP: Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας σε ξενοδοχεία-εστιατόρια το 2016

08-02-18 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Κατά σχεδόν 7% (6,97%) αυξήθηκε ο συνολικός κύκλος εργασιών στον κλάδο των ξενοδοχείων- εστιατορίων το 2016, έναντι του 2015, σε δείγμα ισολογισμών 964 επιχειρήσεων του κλάδου της ICAP Databank 

Συγκεκριμένα, από την ανάλυση αυτών των ισολογισμών προκύπτουν τα εξής:

-Ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 6,97% και διαμορφώθηκε σε €1,85 δισ. το 2016. 

-Τα συνολικά μεικτά κέρδη αυξήθηκαν με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό (7,8%), στοιχείο ενδεικτικό περικοπής του κόστους. 

-Το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα βελτιώθηκε σημαντικά, κατά 36,5%. 

-Συνέπεια των παραπάνω εξελίξεων ήταν η ενίσχυση της κερδοφορίας κατά 44,5%, τα δε καθαρά (προ φόρου) κέρδη διαμορφώθηκαν σε €103,5 εκατ. το 2016 από €71,6 εκατ. το προηγούμενο έτος. 

Περαιτέρω, το συνολικό ενεργητικό του κλάδου αυξήθηκε κατά 3,14% ανερχόμενο σε €6,6 δισ. το 2016, ενώ αξιόλογη αύξηση (5,46%) σημείωσαν και τα ίδια κεφάλαια, τα οποία ανήλθαν σε €3,6 δισ.

Σχετικά με βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες, επισημαίνεται η βελτίωση των περιθωρίων κερδοφορίας, τόσο του μεικτού το οποίο διαμορφώθηκε σε 38,26% το 2016 από 37,97% το 2015, όσο και του καθαρού κέρδους το οποίο ανήλθε σε 5,59% (2016) από 4,14% το προηγούμενο έτος. Ομοίως και η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων βελτιώθηκε ελαφρώς, σε 2,94% από 2,21%. 

 Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας στις επιχειρήσεις
 
Από τα ομαδοποιημένα αποτελέσματα ενός μεγάλου δείγματος 10.696 ελληνικών επιχειρήσεων (όσες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς μέχρι 22/12/2017, εκτός Τραπεζών-Ασφαλειών), διαπιστώνεται ότι το 2016 οι εταιρείες κατάφεραν να  πετύχουν αξιοσημείωτες επιδόσεις στην κερδοφορία τους, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά από μια πενταετία συνεχούς καταγραφής ζημιών, σημειώνει ο κ.Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου΄ICAP, προσθέτοντας:
"Παρόλο, λοιπόν, που ο Κύκλος Εργασιών το 2016 σημείωσε μικρή αύξηση κατά 3%, οι επίμονες προσπάθειες  των εταιρειών για καλύτερη διαχείριση του κόστους και συγκράτηση των δαπανών τους απέδωσαν καρπούς,  με αποτέλεσμα τα λειτουργικά κέρδη να αυξηθούν κατά 46%.
Εντυπωσιακή αύξηση σημειώθηκε στο τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών, καθώς το 2016 καταγράφηκαν κέρδη προ φόρου ύψους  3,8 δισ., σημειώνοντας αύξηση κατά 72%. 
Όλες οι ενδείξεις για τη χρήση του 2017 είναι ότι οι εταιρείες ως σύνολο θα έχουν ακόμα καλύτερη απόδοση από το 2016. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι 162 εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών που δημοσίευσαν τους εξαμηνιαίους ισολογισμούς τους έδειξαν 13% αύξηση στον τζίρο τους και 24% αύξηση στα καθαρά τους κέρδη.
Ωστόσο,  η επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αξιολόγησης, έτσι ώστε να καμφθούν τα εμπόδια στο σχηματισμό επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας. 
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κομβικό παραμένει το ζήτημα της αποκατάστασης ομαλών συνθηκών λειτουργίας της αγοράς,  της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, της βελτίωσης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και του περιορισμού της αβεβαιότητας, παράγοντες που θα ευνοήσουν την επιχειρηματικότητα και θα επιτρέψουν στον ελληνικό εταιρικό τομέα να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του". 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά
Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025
Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
Τουρισμός | Η Ελλάδα στο top 10 των ευρωπαϊκών προορισμών, που θα επισκεφτούν φέτος οι Αυστραλοί
Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας | Τουριστική Προβολή στη Βαρσοβία και το Βελιγράδι
Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | Έκρηξη κρατήσεων για το 2025 από το αεροδρόμιο του Μπόρνμουθ - Η Ρόδος στο top5