Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα γίνεται το Porto elounda golf & spa resort

02-07-17 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα μετατρέπεται το τουριστικό συγκρότημα Porto elounda golf & spa resort, της οικογένειας Κοκοτού.

Ήδη με κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλου και της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μετατροπη του συγκροτήματος, που περιλαμβάνει ξενοδοχείο δυναμικότητας 620 κλινών, κατηγορίας 5*, γήπεδο γκολφ 9 οπών, κέντρο θαλασσοθεραπείας και τα υποστηρικτικά αυτών έργα, στη θέση «Πηγαδάκια», Δήμου Αγ. Νικολάου, Περιφέρειας Ενότητας Λασιθίου, ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΕΛΟΥΝΤΑ Α.Ε ».

Από την προτεινόμενη τροποποίηση του έργου, από απλό ξενοδοχειακό συγκρότημα με ειδική τουριστική υποδομή σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, όπως τονίζεται στην απόφαση, δεν επέρχονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον του αρχικώς αδειοδοτημένου περιβαλλοντικά έργου και ως εκ τούτου δεν απαιτείται να ακολουθηθεί εκ νέου η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης αυτού με την υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελούντα ΑΕ διαθέτει στην περιοχή και τα ξενοδοχεία Elounda Mare, Elounda Peninsula ALL SUITE HOTEL και το Six Senses Spa.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

1. Κυρίως έργο, υφιστάμενο τουριστικό συγκρότημα που αποτελείται:

I. Ξενοδοχείο κλασσικού τύπου κατηγορίας πέντε αστέρων (5*), συνολικής δυναμικότητας 620 κλινών.

II. Γήπεδο γκολφ 9 οπών & driving range, έκτασης 35 στρεμμάτων.

III. Κέντρο θαλασσοθεραπείας δυναμικότητας 100 ατόμων.

2. Λοιπά υποστηρικτικά έργα:

I. Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.

II. Μονάδα αφαλάτωσης δυν. 180 μ3/ημέρα.

III. Τρείς (3) γεωτρήσεις άντλησης θαλασσινού νερού.

IV. Έξι (6) γεωτρήσεις απόρριψης αλμολοίπου, αποβλήτων των chillers και των κολυμβητικών δεξαμενών

V. Δεξαμενή αποθήκευσης θαλασσινού νερού.

VI. Δεξαμενές υγραερίου.

VII. Εσωτερικό οδικό δίκτυο.

VIII. Εσωτερικά δίκτυα υποδομών (δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης, δίκτυο μεταφοράς επεξεργασμένων λυμάτων, σύστημα γεωθερμικού κλιματισμού κλπ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εγκαταστάσεων.

IX. Έργα σύνδεσης με τα εξωτερικά δίκτυα υποδομών.

X. Κολυμβητικές δεξαμενές για λόγους αναψυχής.

XI. Εμπορικό κέντρο, καφέ, εστιατόρια, κλπ

XII. Χώροι στάθμευσης οχημάτων, γήπεδα αθλοπαιδιών, κλπ.

XIII. Λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις (αποθήκες, υποσταθμός ΔΕΗ, κλπ).

Το τουριστικό συγκρότημα αναπτύσσεται σε γήπεδο επιφανείας 88.429,59τ.μ στην εκτός σχεδίου περιοχή «Πηγαδάκια», Δ.Δ. Ελούντας.

Κατάταξη έργου

Η περιβαλλοντική κατάταξη του συνόλου των έργων του τουριστικού συγκροτήματος, με βάση την Υ.Α 1958/13.1.2012 (ΦΕΚ 21/Β/12) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, έχει ως εξής:

 Το ξενοδοχείο κατάλυμα συνολικής δυναμικότητας 620 κλινών, εκτός περιοχής Natura, υπάγεται στην υποκατηγορία Α2 με α.α.2 της 6ης Ομάδας.

 Το Γήπεδο γκολφ υπάγεται στην υποκατηγορία Α1 με α.α. 8 της 6ης Ομάδας.

 Το Κέντρο Θαλασσοθεραπείας δυν. 100 ατόμων, εκτός περιοχής Natura, υπάγεται στην υποκατηγορία Α2 με α.α 10 της 6ης Ομάδας.

 Η μονάδα Αφαλάτωσης δυναμικότητας 180μ3/ημέρα υπάγεται στην υποκατηγορία Β με α.α. 200 της 9ης Ομάδας.

 Οι γεωτρήσεις απόληψης θαλασσινού νερού συνολικής δυναμικότητας 113.120κμ/ έτος υπάγονται στην υποκατηγορία Α2 με α.α. 6 της 2ης Ομάδας

Κατά συνέπεια σύμφωνα και με την παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 4014/11, το γήπεδο γκολφ που υπάγεται στην υποκατηγορία Α1, συμπαρασύρει την περιβαλλοντική κατηγορία του συνόλου των έργων που κατατάσσονται έτσι στην Α1 υποκατηγορία. 

Χωρικός Σχεδιασμός και χρήσεις γης
 
Η περιοχή του έργου διέπεται από τις διατάξεις:
α. της υπ΄ αρ. 67659/2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Έγκριση τροποποίησης Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού» (ΦΕΚ 3155/Β/13).
Σύμφωνα με την παραπάνω ΚΥΑ, η περιοχή στην οποία εντοπίζεται το συγκεκριμένο τουριστικό συγκρότημα εντάσσεται στην κατηγορία Α1: Αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές, για τις οποίες ισχύουν μεταξύ άλλων, οι παρακάτω κατευθύνσεις:
 Ανάδειξη στοιχείων ταυτότητας με στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής.
 Ανάπτυξη ειδικών τουριστικών υποδομών και εγκαταστάσεων που εμπλουτίζουν και διευρύνουν το τουριστικό προϊόν.
 Ανάληψη δράσεων αποφόρτισης και προστασίας των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων, ιδίως με την εφαρμογή ολοκληρωμένων πρακτικών διαχείρισης των υδατικών πόρων και των υγρών και στερεών αποβλήτων και την προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των εγκαταστάσεων.
 Προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περ/ντος με την αναγνώριση και συνδυασμένη προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.
 Ανάληψη δράσεων αναβάθμισης του δομημένου χώρου.
 Αξιοποίηση των εκάστοτε τοπικών πόρων.
 Παροχή κινήτρων για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών μονάδων με παράλληλη αναβάθμιση σε τύπους και κατηγορίες καταλυμάτων (4 και 5 αστέρια) ή επέκταση αυτών με συμπληρώσεις με ειδικές τουριστικές υποδομές.
 Θέσπιση δυνατότητας χαρακτηρισμού είτε μέσω υφιστάμενων, είτε μέσω νέων, ειδικών προς τούτο  εργαλείων χωρικού σχεδιασμού, τμημάτων των περιοχών Α1 ως Περιοχών Ενεργητικής Παρέμβασης & Ανάπλασης.
 Αναβάθμιση και μετατροπή υφιστάμενων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
 Ολοκληρωμένες πολιτικές τουριστικής ανάπτυξης μέσω οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, έναντι της σημειακής χωροθέτησης τουριστικών καταλυμάτων. 
 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο