Electra Metropolis: Ορόσημο για το κέντρο της Αθήνας

30-09-16 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

«Παραδοσιακή φιλοξενία με σύγχρονο πρόσωπο». Αυτή είναι η φιλοσοφία του νέο 5άστερου ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας  Electra Metropolis Athens Hotel, που άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγες ημέρες

Το Electra Metropolis αποτελεί την τρίτη επένδυση του ομίλου Electra Hotels & Resorts στην Αθήνα και δημιουργήθηκε στη θέση του κτιρίου που στέγαζε επί χρόνια το υπουργείο Παιδείας, στην οδό Μητροπόλεως. Ένα κτίριο, που ανεγέρθηκε το 1959, με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και γι αυτό, στις εργασίες ριζικής ανακαίνισης, στην εξωτερική όψη ακολουθήθηκε ο αρχικός σχεδιασμός του Καραντινού, με προσθήκη νεοκλασικών στοιχείων για να βελτιωθεί αισθητικά η μορφή του.

Το Electra Metropolis σχεδιάστηκε από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Πάρις Λιάκος & Συνεργάτες, με την ευθύνη της εσωτερικής αρχιτεκτονικής και του design να έχει η εταιρεία MKV Design της κυρίας Μαρίας-Κατσαρού – Βαφειάδη. Υπενθυμίζεται ότι η MKV Design, με έδρα στο Λονδίνο, ειδικεύεται στο αντικείμενο της εσωτερικής αρχιτεκτονικής στα ξενοδοχεία, έχοντας υπογράψει μια σειρά εντυπωσιακών εσωτερικών παρεμβάσεων και ριζικών ανακαινίσεων σε διάσημα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (Διαβάστε σχετικά: MKV Design: σχεδιάζει ξενοδοχεία-στολίδια, σε ένα μοναδικό περιβάλλον)

 Ορόσημο για το κέντρο της Αθήνας

Το Electra Metropolis διαθέτει 216 δωμάτια και σουίτες, αίθουσες συνεδριάσεων, εστιατόρια και ένα εκπληκτικό Roof Garden, στον 10ο όροφο, με πισίνα, εστιατόριο (το Metropolis Roof Garden) και μπαρ (το «Mbar»), που προσφέρει 360 μοιρών θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό, τον Υμηττό και όλη την Αθήνα. Στο υπόγειο πρόκειται να διαμορφωθεί πολυτελές spa, με τέσσερα δωμάτια για θεραπείες massage, Hamam, Sauna, ενώ στο ισόγειο θα λειτουργεί όλη την ημέρα καφέ – bistro και το lounge bar, Library, που αναμένεται να γίνουν το στέκι όσων διαβιούν στο κέντρο και τους επισκέπτες του.

«Ο σκοπός μας», λέει στο Tornos News η κυρία Βαφειάδη (φωτογραφία), «ήταν να δημιουργήσουμε έναν πολύ ζεστό χώρο, με λιτές γραμμές και φιλοσοφία μοντερνισμού της δεκαετίας του ’70. Χρησιμοποιήθηκαν ελληνικά άσπρα μάρμαρα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε υλικά και τεχνοτροπίες άρρηκτα συνδεδεμένες με την Ελλάδα. Το ξενοδοχείο έχει την τύχη να βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα στην Ακρόπολη. Προσεγγίσαμε το Electra Metropolis ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της περιοχής. Πιστεύω ότι θα γίνει ορόσημο για το κέντρο της Αθήνας».

Οι μέτοχοι του ομίλου Electra ήθελαν το ελληνικό στοιχείο να κυριαρχεί στη νέα τους επένδυση: από τα μάρμαρα και τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι την κατασκευή, που ανατέθηκε στην εταιρεία Άκτωρ.

Στην ξενάγησή μας από την κυρία Βαφειάδη στο Electra Metropolis,  πέραν του Roof Garden, που αποτελεί το πολύ ισχυρό σημείο του νέου ξενοδοχείου, μας εντυπωσίασαν:

** Ο χώρος του αιθρίου, ο οποίος συνδέει το ξενοδοχείο με το μεγαλείο του αττικού ουρανού, καθώς επιτρέπει στο φως του ήλιου να εισέρχεται απρόσκοπτα στο κτίριο 

** Το τζάκι που βρίσκεται στη μέση του αιθρίου με το γλυπτό της ορθομαρμάρωσης, το οποίο σχεδιάστηκε προσωπικά από την κυρία Βαφειάδη, και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα γλυπτικής με ελληνικό μάρμαρο. Δίπλα στο τζάκι βρίσκεται η βιβλιοθήκη, η οποία δίνει το όνομά της και στον χώρο του café-bistro («Library»). Η βιβλιοθήκη οριοθετεί τον χώρο του καθιστικού με τον χώρο του café και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς τόσο για τους πελάτες όσο και για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου και τους κατοίκους της περιοχής.

** Το εικαστικό δημιούργημα (installation) του Αλέκου Φασιανού, 35 μέτρων, που καλύπτει όλη τη μια πλευρά του αίθριου και το βλέπουν οι πελάτες από το διάδρομο των δωματίων σε όλους τους ορόφους. Με φόντο το μπλε του ουρανού, οι τσίγκινες μέλισσες και τα πουλιά του Φασιανού μεταφέρουν στο χώρο την αίσθηση της φύσης (φωτογραφία). Η έννοια του installation αναφέρεται σε εικαστικά ενεργοποιημένους χώρους, στους οποίους ο θεατής καλείται να συμμετάσχει βιωματικά. Τα έργα αυτά γεμίζουν ή περιβάλλουν ένα χώρο και προσκαλούν το θεατή να συμμετάσχει ενεργά σε αυτά, να τα ενεργοποιήσει.

** Σε όλα τα δωμάτια, σε συνεργασία με την Ιστορικό Τέχνης κυρία Ελισάβετ Πλέσσα, έχουν επιλεγεί έργα διάσημων Ελλήνων ζωγράφων, σε αναπαραγωγή από το Μουσείο Μπενάκη, όπως του Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Γιαννη Σπυρόπουλου.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι στην ανακατασκευή του κτιρίου ελήφθησαν όλα τα μέτρα ώστε η λειτουργία του ξενοδοχείου να είναι φιλική προς το περιβάλλον, με υλικά και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης του νερού. Γι αυτό το λόγο, το Electra Metropolis,  είναι το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που φέρει πιστοποίηση κατά το διεθνές περιβαλλοντικό πρότυπο Leed.

Οι εργασίες στο κτίριο θα ολοκληρωθούν σύντομα με την αποκατάσταση και ανάδειξη της Αγίας Δύναμης, το εκκλησάκι, που κτίστηκε τον 16ο αιώνα και βρίσκεται στη μια πλευρά του ισόγειου. Το εκκλησάκι θα είναι επισκέψιμο, με πρόβλεψη γυάλινων κατασκευών, ώστε να φαίνονται τα αρχαία ευρήματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός