Πρόστιμο για το καταφύγιο σκαφών μπροστά στο ξενοδοχείο Kandia's Castle στο Ναύπλιο

31-05-16 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Πρόστιμο 5.000 ευρώ στον υπεύθυνο φορέα «Κ. ΜΑΡΚΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» για το έργο «Καταφύγιο τουριστικών σκαφών μπροστά από το ξενοδοχείο KANDIA’S CASTLE στην παραλία Κάντιας Τ.Κ. Ιρίων της Δ.Ε. Ασίνης του Δ. Ναυπλιέων επέβαλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Πέτρος Τατούλης. Όπως επισημαίνεται, το πρόστιμο επιβλήθηκε για τους λόγους που αναφέρονται στην εισήγηση Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.) Π.Ε. Αργολίδας και συγκεκριμένα, διότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι:

"Μπροστά από το ξενοδοχείο KANDIA’S CASTLE, έχει κατασκευαστεί ένα ημιτελές λιμενικό έργο, τα βασικά χαρακτηριστικά του κατασκευασθέντος τμήματος του οποίου (η μορφή και η θέση του) διαφέρουν από εκείνα του λιμενικού έργου που περιγράφεται στην αρ.πρ. οικ.2159/18.4.2008 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 16.01.2015) ΑΕΠΟ, στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στα συνοδευτικά της διαγράμματα (σχέδια με αρ. 7 «Οριζοντιογραφία του προτεινόμενο έργου», αρ. 9 «Ενδεικτικές Τομές έργου»).

Εκατέρωθεν του εν λόγω έργου διαπιστώνονται ακτομηχανικά προβλήματα, τα οποία το Υπουργείο Τουρισμού/Δ/νση Χωροταξικού Σχεδιασμού και Υποδομών στο με αρ.πρ.24303/24.11.2014 έγγραφο του, καταλογίζει στο έργο και μάλιστα στο γεγονός ότι αυτό είναι ημιτελές και θεωρεί υπεύθυνο, για τη λήψη μέτρων προς αποκατάσταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, τον υπεύθυνο φορέα διαχείρισης του έργου βάση της απόφασης παραχώρησης (ΦΕΚ 1075Β/2008).

Επιπλέον στην ΜΠΕ του έργου κατά τον εντοπισμό και αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτού στην ισορροπία της ακτής, αναφέρεται οτι αναμένεται προσάμμωση μικρής σχετικά έκτασης η οποία θα ελαχιστοποιηθεί μέσω λήψης κατάλληλων μέτρων (με την προτεινόμενη χάραξη του έργου που είναι και η ενδεικνυόμενη και την κατασκευή των αγωγών ανανέωσης που προτείνονται στην τεχνική περιγραφή).

Αποτέλεσμα των ακτομηχανικών προβλημάτων είναι η αλλοίωση του τοπίου της παράκτιας ζώνης και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τόσο στα ανατολικά με έντονη προσάμμωση της ακτής κατά επιφάνεια 2.000 τ.μ. περίπου, όσο και δυτικά με διάβρωση της ακτής, όπου η ακτογραμμή βρέθηκε να απέχει περί τα 20,00 μ. από το υλοποιημένο νοτιοδυτικό όριο της ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου επί της ζώνης παραλίας, αντί των 30,00 μέτρων.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις συνιστούν μη τήρηση της ΜΠΕ του έργου και της αρ.πρ. οικ.2159/18.4.2008 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 16.01.2015) Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), κατά παράβαση του Ν.1650/1986 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Εξ΄άλλου το ακριβές μέγεθος της διάβρωσης – προσάμμωσης της ακτής διαπιστώνεται αρμοδίως από την διαπιστωτική πράξη της Επιτροπής του άρθρου 3 Ν.2971/2001 (17 σχετικό), ενώ ο βαθμός επίδρασης του εν λόγω λιμενικού έργου στην ισορροπία της ακτής απαιτεί εκπόνηση ειδικής επιστημονικής μελέτης".

Από το ποσό αυτό ποσοστό 50% θα εισπραχθεί υπέρ ΕΤΕΡΠΣ (Πράσινο Ταμείο) και 50% υπέρ της Π.Ε. Αργολίδας.

Κατά της απόφασης χωρεί δικαίωμα άσκησης προσφυγής ενώπιων του Γ. Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελ/νήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από τη δημοσιοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση.

διαβάστε ακόμα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO
ΕΟΤ Γερμανίας | Ταξίδι εξοικείωσης στην Κρήτη για την τουριστική προβολή του προορισμού
Ισπανικά ξενοδοχεία | Χρονιά ρεκόρ για τις αλυσίδες Meliá και Barceló- Προσλήψεις 5.000 υπαλλήλων, με προσφορά στέγης
Βενετία | Ο υπερτουρισμός στο στόχαστρο- νέα περιοριστικά μέτρα από σήμερα 1η Ιουνίου
Stern | Η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν είναι για όλους - «Πόλη-κλειδί» τα Ιωάννινα
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ τουριστών στην Κωνσταντινούπολη το α΄τετράμηνο
Υπερ- τουρισμός | Manuel Molina (TSS): Να λάβουμε σοβαρά τις διαμαρτυρίες - έμφαση στην ευημερία των ντόπιων
Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας: Πρόταση για 4 παραλίες στο πρόγραμμα προσβασιμότητας του υπουργείου Τουρισμού
Φεστιβάλ Cretan Comic Con 2024
Τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ