Πώς τα ελληνικά ξενοδοχεία θα εξοικονομούν 3,4 δισ.ευρώ το χρόνο από την ενέργεια

30-05-16 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Με την υλοποίηση συνολικών ενεργειακών επενδύσεων 3,2 δισ.  στον κλάδο των ξενοδοχείων έως το έτος 2050 μπορεί το ετήσιο όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας να ανέλθει τότε στο ποσό των 3,4 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα για το κλάδο των ξενοδοχείων που περιλαμβάνεται στην έκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του εθνικού κτιριακού αποθέματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα 3,2 δισ. αφορούν το αθροιστικό κόστος των επεμβάσεων ανακαίνισης έως το 2050. με βάση τη παραδοχή ότι έως το 2030 θα έχουν υλοποιηθεί συνολικές ενεργειακές επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ στα ξενοδοχεία το ετήσιο όφελος από την εξοικονόμησης ενέργειας τη χρονιά εκείνη θα ανέλθει στο ποσό των 529 εκατ. ευρώ.

Γενικά συμπεράσματα για το σύνολο των ακινήτων που θα προχωρήσουν σε ενεργειακές επενδύσεις

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης η εμπορική αξία ενός ακινήτου είναι άμεσα συναρτώμενη της ενεργειακής ταυτότητάς του. Εξάλλου, η ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος και τα μειωμένα ενεργειακά έξοδα αποτελούν κριτήρια επιλογής των υποψήφιων αγοραστών/μισθωτών. Η ανακαίνιση ενός κτιρίου, πέρα από τις ενεργειακές απολαβές και τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, συμβάλλει και στην αισθητική αναβάθμιση της εξωτερικής του όψης, άρα και στην εμπορική του αξία.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κλασικό οικονομικό παράδειγμα προσφοράς και ζήτησης προϊόντος με τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια να είναι πιο ακριβά, λόγω αυξημένης ζήτησης, ενώ αντίθετα το παλαιού τύπου κτιριακό απόθεμα διατίθεται σε πολύ χαμηλές τιμές λόγω χαμηλής ζήτησης. Ειδικότερα διαφαίνεται να σχηματίζεται μια νέα αγορά ακινήτων όπου σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του μισθώματος διαδραματίζει η ενεργειακή του απόδοση παρά η αντικειμενική αξία της περιοχής, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όπου τα λειτουργικά έξοδα ενός κτιρίου είναι αυξημένα, λόγω του σχετικά υψηλού κόστους της ενέργειας.

Φορολογικά κίνητρα

Από το 1994 ισχύανε φορολογικά κίνητρα όπου από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου αφαιρούνταν τα ποσά που δαπανήθηκαν για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εγκατάστασης ΑΠΕ σε ποσοστό 20% της δαπάνης και με όριο τα 700 ευρώ. Από το 2010 αφαιρούνταν από το φόρο εισοδήματος ποσοστό 10% της δαπάνης μέχρι ποσού 6.000 ευρώ (δηλαδή 600 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο) για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου και εγκατάστασης ΑΠΕ και από το 2011 το ποσό μειώθηκε στις 3.000 ευρώ (δηλαδή 300 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο). Ωστόσο, από το 2013 καταργήθηκαν οι περισσότερες μειώσεις φόρου μεταξύ των οποίων και για επεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι αναμένεται να θεσπιστεί νέα νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει μείωση από το φόρο εισοδήματος κατά συγκεκριμένο ποσοστό επί των δαπανών για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, οι οποίες εκτελούνται μετά από ενεργειακή επιθεώρηση.

Πολεοδομικά κίνητρα

 Ο Ν. 4067/2012 (ΦΕΚ Α, 79, 2012) «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» στο Άρθρο 25 παρέχει κίνητρα για τη δημιουργία κτιρίων ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα δίνεται ζκίνητρο αύξησης του συντελεστή δόμησης κατά 5% σε κτίρια ενεργειακής κατηγορίας Α+ και αύξηση του συντελεστή δόμησης 10% στην περίπτωση όπου το κτίριο επιτυγχάνει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό απόδοσης ενεργειακής (πρωτογενής ενεργειακή κατανάλωση κάτω των 10kWh/m2/έτος) και περιβαλλοντικής απόδοσης.

Συμψηφισμός προστίμων αυθαιρέτων με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης

Το συγκεκριμένο μέτρο απορρέει από την εφαρμογή του Άρθρου 20 του Ν. 4178/2013 (ΦΕΚ Α, 174, 2013), όπου δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού των ποσών που καταβάλλονται για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται και έως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου ειδικού προστίμου. Ο συμψηφισμός διενεργείται εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία, ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς.

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο