Οι αρχαιολογικοί θησαυροί του Αστέρα Βουλιαγμένης

13-01-16 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Το υπό πώληση στην αραβοτουρκική Κοινοπραξία τουριστικό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης παρουσιάζει σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η τεράστια αξία των μέχρι σήμερα αρχαιολογικών ευρημάτων καθιστά πολύ πιθανή την επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι το αραβοτουρκικό σχήμα θα βρει νέους αρχαιολογικούς θησαυρούς κατά την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος στον περιβάλλοντα χώρο του Αστέρα.  

Ο δωρικού ρυθμού Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος κτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. ήρθε στο φως το 1924 από τα παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης σκάβοντας στην παραλία. Δημιουργήθηκε σε ένα σημείο που αποτελούσε τέλειο φυσικό παρατηρητήριο, μία θέση στρατηγική για τον έλεγχο της θάλασσας αλλά και για τη σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων.

Σήμερα ο Ναός βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Διαθέτει άδυτο, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι μελετητές του, δηλαδή ένα προφυλαγμένο δωμάτιο στην πίσω πλευρά του, το οποίο χρησίμευε για τη φύλαξη χρημάτων και πολύτιμων αναθημάτων. Τον 4ο αιώνα π.Χ. προστέθηκαν εξωτερικά του ναού κίονες,  από τέσσερις στις στενές πλευρές του και έξι στις μακριές, δημιουργώντας περίσταση η οποία πιθανότητα να συγκρατούσε ξύλινο υπόστεγο για την προφύλαξη των προσκυνητών.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν ακόμη τα βάθρα για τα 3 αγάλματα των θεών που λατρεύονταν εκεί: της Λητούς και των δύο παιδιών της (Απόλλων και Άρτεμις), ενώ σε δύο από αυτά διασώζεται ακόμη η αρχαϊκή επιγραφή "ΗΑΛΑΙΕΙΣ ΑΝΕΘΕΣΑΝ". Η επιλογή της θέσης ίδρυσης του Ιερού του Απόλλωνα του Ζωστήρα δεν ήταν τυχαία. Το χαμηλό επίπεδο αυτής της στενής λωρίδας γης συμβάλλει ώστε το ιερό να είναι ορατό και από τον δυτικό αλλά και από τον ανατολικό κόλπο. Το τοπωνύμιο όπως αναφέρει ο Παυσανίας Ζωστήρας οφείλει το όνομα του στη ζώνη της Λητούς.

Επιπλέον, στο λόφο των Μουσών, που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, έχουν εντοπιστεί και μερικώς ανασκαφεί λείψανα οχυρωματικών κατασκευών επίσης πρωτοελλαδικών χρόνων. Τα λείψανα αυτά εντοπίζονται σε πολλά σημεία στην περίμετρο του λόφου, ενώ στην κορυφή του και σε αρκετά μεγάλη έκταση είναι ορατές εργασίες λατόμησης του φυσικού βράχου.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»