Εκτενές δημοσίευμα στη γαστρονομική παράδοση της Θεσσαλονίκης, «με το πολυπολιτισμικό παρελθόν της και τα καλύτερα ψάρια στην Ελλάδα», φιλοξενεί η βρετανική έκδοση του μεγάλου ταξιδιωτικού περιοδικού National Geographic Traveller στο τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου του 2015.
«Ο,τι της λείπει σε φυσική ομορφιά το αναπληρώνει με το πάθος για νόστιμο φαγητό» αναφέρει το δημοσίευμα.
Στην ταβέρνα του Τασου Τοψή στα προάστεια της πόλης, με φωτογραφίες από όλους τους διάσημους επισκέπτες της, σερβίρονται πιάτα θαλασσινών ψημένα στα κάρβουνα, ανάμεσα στα οποία και συναγρίδα. Οι γεύσεις της ταβέρνας αποτυπώνονται ως το καλύτερο ελληνικό φαγητό που έχει γευθεί ο συντάκτης.
Σερβίρεται κρασί από το κτήμα Γεροβασιλείου και τα φαγητά μαγειρεύονται από τη γυναίκα του ιδιοκτήτη, Κούλα, η οποία επιμένει στις καθαρές γεύσεις.
Επίσκεψη στις αγορές Μοδιάνο και Καπάνι, όπου κανείς βρίσκεται το καλύτερο ψάρι στη χώρα, κρεατικά, φέτα, ελιές και χαλβάς ενώ παίζει μουσική με μπουζούκι.
Ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, επιβεβαιώνει ότι η κύρια κουζίνα είναι η τουρκική και η σλαβική, η οθωμανική και η ελληνική. Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι ενώ η πόλη δε φημίζεται για την ομορφιά της, διαθέτει πολύ μεγάλο πολυπολιτισμικό παρελθόν από τα βυζαντινά της τείχη, τα οθωμανικά τζαμιά και τα τουρκικά χαμάμ, μέχρι τους δρόμους της Άνω Πόλης με θέα στη θάλασσα και τον Όλυμπο.
Πιάτα με ψητό στη σχάρα Μαστέλο κατσικίσιο τυρί από τα βουνά της Χίου με γλυκό ζελέ σύκου καθώς και κρητικές γεύσεις σερβίρονται στο Sebriko, το οποίο δημιουργήθηκε το 2012 από 12 συνεταίρους και έχει στόχο να διατηρήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα χρησιμοποιώντας όμως τα καλύτερα υλικά από όλη τη χώρα.
Στη ζαχαροπλαστική η πόλη έχει να επιδείξει τη μπουγάτσα στο Σεραϊκόν, είτε με κρέμα, είτε με φέτα, τα τρίγωνα ενώ το μοντέρνο Estrella σερβίρει μπουγατσάν.
Στη Νέα Φωλιά, μια παλιά, παραδοσιακή ταβέρνα, υπάρχει ένα σπασμένο jukebox και η σπεσιαλιτέ είναι η μπριζόλα. Τα βραδινά γεύματα στη Θεσσαλονίκη είναι μακρά και τα πιάτα δεν αποσύρονται από το τραπέζι για ώρες.
Πέντε μαγαζιά αντιπροσωπευτικά των γεύσεων της Θεσσαλονίκης...
Σερραϊκό – παραδοσιακή μπουγάτσα από το 1952.
Τρίγωνα Ελενίδης – τρίγωνα, καταϊφι, μπακλαβάς
Βομβίδια – 4 σως για κεμπάπ
Αγορές Μοδιάνο και Καπανι – θαλασσινά, σαλιγκάρια, κατσικίσιο κρέας, φρούτα και λαχανικά.
Φαγητό του δρόμου – κουλούρι, ψωμί με σουσάμι, γύρος, σουβλάκι
Sebriko – χιώτικες και κρητικές γεύσεις
Ταβέρνα «Τάσος» - για ψάρι
Νέα Φωλιά – Χοιρινά πλευρά μαριναρισμένα σε πετιμέζι (γλυκό χυμό σταφυλιών), στη συνέχεια καπνιστό μαζί με ντολμαδάκια και ψητό τυρί Μαστέλο.
Estrella – Μπουγατσάν