Η Κεντρική Δαλματία κοντά στον τίτλο της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας 2027

23-05-25 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Με εξαιρετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της διεθνούς κριτικής επιτροπής του IGCAT στην Κεντρική Δαλματία, στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της περιοχής για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας 2027. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 23 Μαΐου 2025, μετά την υποβολή του πρώτου σχεδίου της υποψηφιότητας την 1η Δεκεμβρίου 2024.

Η εξαμελής επιτροπή, με επικεφαλής την πρόεδρο του IGCAT Δρ. Diane Dodd, εξέτασε σε βάθος την ετοιμότητα και τη στρατηγική της περιοχής, συναντώντας πάνω από 75 φορείς, από τον τομέα του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της γαστρονομίας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Ολιστική στρατηγική με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον τόπο

Η υποψηφιότητα της Κεντρικής Δαλματίας εντυπωσίασε για τον διατομεακό της χαρακτήρα και τη σαφή στρατηγική ανάπτυξης γύρω από την αειφορία, την τοπική παραγωγή και την πολιτιστική κληρονομιά. Η επιτροπή εξήρε πρωτοβουλίες όπως:

Παράλληλα, η γαστρονομική εμπειρία της περιοχής ξεπερνά τη γευσιγνωσία, ενσωματώνοντας πολιτιστικά στοιχεία, όπως το παραδοσιακό γεύμα Marenda και η τεχνική μαγειρικής Peka, που μεταφέρουν αξίες κοινότητας και φιλοξενίας.

Εκπαίδευση και νεολαία στο επίκεντρο

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εκπαιδευτική διάσταση της υποψηφιότητας. Η Σχολή Τουρισμού και Φιλοξενίας του Σπλιτ, η σχολή του Μπολ και η Γεωργική Σχολή του Καστέλα λειτουργούν ως βασικοί πυλώνες στην προσέλκυση νέων στον γαστρονομικό και τουριστικό κλάδο. Το Πανεπιστήμιο του Σπλιτ, με τα προγράμματα διατροφής και καινοτομίας, και η Ακαδημία Μαγειρικής ACMER, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση και τη διάχυση γνώσης.

Παραδείγματα καλών πρακτικών και τοπική επιχειρηματικότητα

Η επιτροπή ανέδειξε ως ευρωπαϊκά παραδείγματα καλών πρακτικών επιχειρήσεις όπως η Stella Croatica, που συνδυάζει την τοπική παράδοση με την καινοτομία, και το Bota Family Farm, ένα εγχείρημα αναγεννητικής γεωργίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Η εμπειρία από το Μουσείο Ελαιολάδου στη Μπρατς, οι τοπικές αγορές και τα οινοποιεία που προστατεύουν παραδοσιακές ποικιλίες, υπογραμμίζουν τη δυναμική της περιοχής ως γαστρονομικού προορισμού με ταυτότητα.

Πρόταση για απονομή του τίτλου

Η επιτροπή κατέληξε ότι η υποψηφιότητα της Κεντρικής Δαλματίας είναι εξαιρετικά ισχυρή και θα πρέπει να προταθεί για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας 2027, υπό την προϋπόθεση υποβολής του τελικού φακέλου έως τις 10 Ιουνίου. Η απόφαση θα επικυρωθεί στο Forum του IGCAT στις 18 Ιουνίου 2025.

Η Κεντρική Δαλματία, με τη συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας και τη βαθιά σύνδεση της γαστρονομίας με τον πολιτισμό και την αειφορία, καθιερώνεται ως ένα ανερχόμενο διαμάντι στον ευρωπαϊκό γαστρονομικό χάρτη.

διαβάστε ακόμα

A.Φιορεντίνος | Ελλάδα πιο φιλική στους τουρίστες με επενδύσεις 380 εκατ. ευρώ σε υποδομές
Προβολή της Πάρου, της Σύρου και της Κιμώλου στην Ολλανδία
Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»
2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ελληνικού “Έλλη Αλεξίου” | Γέφυρα αλληλεγγύης με τη Σίκινο την 28η Οκτωβρίου
SEAJETS | Aπό το Μαντούδι στις Σποράδες και τον Βόλο και τον Οκτώβριο
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων
WTTC: Έλλειψη 43 εκατ. εργαζομένων στον Τουρισμό έως το 2035
Ο «Φάρος» ρίχνει... φως στον πρώτο εθνικό super-computer
British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι