Σουηδία: Φυτικές εναλλακτικές λύσεις που αντικαθιστούν το κρέας

28-10-23 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η σημαντική υποστήριξη για τα δικαιώματα των ζώων καθώς και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που συνδέονται με την κτηνοτροφία και την παραγωγή κρέατος στη σουηδική κοινωνία οδηγούν τους Σουηδούς καταναλωτές στην όλο και αυξανόμενη ανεύρεση εναλλακτικών λύσεων στην κατανάλωση κρέατος για τη λήψη των απαραίτητων πρωτεϊνών και κατά συνέπεια στην τάση αύξησης στην κατανάλωση προϊόντων που δεν περιέχουν κρέας.

Όλο και περισσότεροι Σουηδοί καταναλωτές υιοθετούν τρόπους διατροφής συμβατούς με την παραπάνω τάση, είτε επιλέγοντας τη flexitarian διατροφή (η οποία είναι κυρίως χορτοφαγική αλλά περιλαμβάνει κατανάλωση ψαριών ή κρέατος), την καθαρά χορτοφαγική διατροφή (χωρίς καθόλου κατανάλωση κρέατος) ή και την vegan διατροφή (χωρίς καθόλου κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών και μελιού).

Σημειώνεται ότι στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι τάσεις είναι εντονότερες στις νεότερες γενιές, με το 32% των ατόμων ηλικίας 15-20 ετών να επιδιώκει να καταναλώνει λιγότερο κρέας, όπως και το 23% των ατόμων ηλικίας 21-34 ετών.

Όσο οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν στη Σουηδία με αποτέλεσμα μια πιο καθιστική ζωή και αύξηση της παχυσαρκίας, τόσο ενισχύονται οι αντίθετες τάσεις που τονίζουν την προσοχή στην υγεία και ενισχύουν την αγορά λειτουργικών τροφίμων, ήτοι, μεταξύ άλλων, τροφίμων χωρίς λακτόζη / γλουτένη, τρόφιμα ολικής άλεσης ή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη / χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κ.α.

Οι Σουηδοί καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν υψηλότερες τιμές για την αγορά λειτουργικών τροφίμων. Επίσης, οι κατηγορίες προϊόντων "free-from", δηλαδή προϊόντων που δεν περιέχουν ορισμένες χημικές και άλλες ουσίες έχουν πλέον διαδοθεί και σε άλλα προϊόντα όπως τα καλλυντικά και άλλα ταχέως κινούμενα καταναλωτικά αγαθά.           

 

 

διαβάστε ακόμα

A.Φιορεντίνος | Ελλάδα πιο φιλική στους τουρίστες με επενδύσεις 380 εκατ. ευρώ σε υποδομές
Προβολή της Πάρου, της Σύρου και της Κιμώλου στην Ολλανδία
Εκδήλωση | «Το μέλλον και το παρόν της κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο»
2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ελληνικού “Έλλη Αλεξίου” | Γέφυρα αλληλεγγύης με τη Σίκινο την 28η Οκτωβρίου
SEAJETS | Aπό το Μαντούδι στις Σποράδες και τον Βόλο και τον Οκτώβριο
Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία της Ευρώπης είχαν το καλοκαίρι αύξηση κρατήσεων και πρόσθετων εσόδων
WTTC: Έλλειψη 43 εκατ. εργαζομένων στον Τουρισμό έως το 2035
Ο «Φάρος» ρίχνει... φως στον πρώτο εθνικό super-computer
British Airways | 850.000 θέσεις προς Ελλάδα το 2025, ενισχύοντας τη χειμερινή περίοδο
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι