Η ιστορία της πίτσας ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα

31-05-18 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μπορεί αυτή την εποχή η Νάπολι της Ιταλίας να έχει την τιμητική της, ως επίσημη πρωτεύουσα της πίτσας, όμως η ιστορία της πίτσας ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα, όπου πρώτοι οι Έλληνες εργάτες είχαν την έμπνευση να φτιάξουν ένα στρογγυλό, λεπτό ψωμί σε σχήμα πιάτου, το οποίο και έψηναν με διάφορα υλικά, γιατί έκτος από οικονομική λύση, ήταν και εύκολο στη μεταφορά.

Για εκατονταετίες, η πίτσα δεν είχε ντομάτα, αφού το ζουμερό κόκκινο φρούτο ήταν άγνωστο στην Ευρώπη.  Όταν το 1522 πρωτοήλθαν οι ντομάτες από το Περού στην Ευρώπη, θεωρήθηκαν δηλητηριώδεις και οι πρώτοι που τις δοκίμασαν ήταν οι φτωχοί Ναπολιτάνοι, κάνοντάς τες σάλτσα πάνω στην πίτσα.

Η πίτσα Μαργαρίτα και οι διακοπές της Μαργαρίτας

Μετά από μια μακρά πορεία αιώνων και παραλλαγών, η πίτσα φτάνει αισίως στο 1889 όπου και είναι η χρονιά- σταθμός στην ιστορία της: η βασίλισσα Μαργαρίτα, σύζυγος του βασιλιά Ουμπέρτου του 1ου, είχε πάει στη Νάπολι για διακοπές και επιθυμούσε διακαώς να δοκιμάσει αυτό το έδεσμα. Κάλεσε λοιπόν τον πιο φημισμένο πιτσαγιόλο (σεφ πίτσας) Ραφαέλ Εσπόζιτο για να δοκιμάσει τις σπεσιαλιτέ του. Ο Εσπόζιτο έφτιαξε για εκείνη τρία διαφορετικά  είδη πίτσας, η πρώτη με χοιρινό, τυρί και βασιλικό, η δεύτερη με σκόρδο, λάδι και τομάτες και η τρίτη με μοτσαρέλα, βασιλικό και τομάτες, όπως και τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας.

Η τρίτη πίτσα άρεσε στη Μαργαρίτα τόσο πολύ, που έστειλε γράμμα στον πιτσαγιόλο για να τον ευχαριστήσει. Ο Ραφαέλ Εσπόζιτο προς τιμήν της, ονόμασε την τρίτη πίτσα «Mαργαρίτα», ένα όνομα που ακόμα και σήμερα μετά από 117 χρόνια, συναντάται σχεδόν σε όλες τις πιτσαρίες και φυσικά στην πρωτεύουσα της πίτσας, τη Νάπολι.

Μετά από λίγα χρόνια, μαζί με τους Ιταλούς που μεταναστεύουν στην Αμερική, μεταναστεύει και η πίτσα, με πρώτο σταθμό της το Σικάγο.

Η Νάπολι μετατρέπεται σε ένα μεγάλο «Χωριό Πίτσας»

Για να τιμήσει την πίτσα που την έχει κάνει διάσημη σε όλο τον κόσμο, η Νάπολι θα μετατραπεί από την 1η έως τις 10 Ιουνίου σε «Χωριό της Πίτσας», γεγονός που αποτελεί και μέρος των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Κουζίνας «World Culinary Festivals». Με θέα στο νησί Capri, οι παρασκευαστές πίτσας δείχνουν τις ικανότητές τους και προετοιμάζουν τις αυθεντικές πίτσες ναπολιτάνικης κουζίνας. Παράλληλα, η πόλη φιλοξενεί αυτή την εποχή και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίτσας, στο πλαίσιο του οποίου προσφέρεται ένα ποικίλο ψυχαγωγικό πρόγραμμα με μουσικά συγκροτήματα και  εκθέσεις διαφόρων θεμάτων.

Σε κοντινή απόσταση από το «Χωριό της Πίτσας», βρίσκεται το τριών αστέρων Hotel Caravaggio, όπου για τη συγκεκριμένη εορταστική περίοδο προσφέρει τρεις νύχτες σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό από 210 ευρώ ανά άτομο, μέσω του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι