Η φετινή χρονιά της έκθεσης Ελληνικά αποστάγματα είχε πολλές εκπλήξεις. Η μεγαλύτερη ήταν βέβαια το εγχείρημα να συνδεθούν τα ποτά, ούζα, τσίπουρα και αποστάγματα με τα συναισθήματα που προκαλούν, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στα ελληνικά λαϊκά τραγούδια. Κι ήταν μια υπέρβαση να ξεπεραστεί η γαστριμαργική εμπειρία, που όντως με την εξέλιξη που έχουν υποστεί τα σύγχρονα αποστάγματα είναι μεγαλειώδης, αλλά θα έπρεπε να υπενθυμιστεί ότι ο πρωτεύων ρόλος των ποτών είναι άλλος.
Τα ποτά και τα αποστάγματα ανοίγουν την όρεξη, είναι συνοδευτικά ωραίων μεζέδων, φτιάχνουν τη διάθεση, απογειώνουν την αυτοπεποίθηση, απελευθερώνουν τα συναισθήματα, αλλά λειτουργούν και ως καταπραϋντικά κατά της στενοχώριας, της θλίψης και της απογοήτευσης, και που ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας οδηγούν σε λυτρωτικές οδύνες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί λαϊκοί στιχουργοί και συνθέτες γράψανε πολλά τραγούδια εξυμνώντας το ούζο και το τσίπουρο ως τα πιο λαϊκά και αρχέγονα ποτά.
α επώνυμα ελληνικά αποστάγματα σήμερα βρίσκονται σε φάση ποιοτικής αναβάθμισης και κερδίζουν μέρα με τη μέρα τον Έλληνα καταναλωτή, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που καθημερινά αντιμετωπίζουν στην αγορά (απίστευτα υψηλή φορολόγηση, αθέμιτος ανταγωνισμός από το χύμα τσίπουρο και το λαθραίο οινόπνευμα).
Διαβάστε τη συνέχεια στο greekgastronomyguide.gr