Ήρθε στη Σαντορίνη για διακοπές και τώρα παράγει το Ασύρτικο… Αυστραλίας

14-11-16 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Οινοποιός από τη Νότια Αυστραλία αποφάσισε πριν από 10 χρόνια να εμπλουτίσει την παραγωγή κρασιού φιλοξενώντας στους αμπελώνες του την ελληνική ποικιλία σταφυλιών που αποτελούν τη βάση για την παραγωγή του Ασύρτικου Σαντορίνης. Έτσι, αυτή την εβδομάδα, ο Τζιμ Μπέρι Γουάινς λάνσαρε κι επισήμως το πρώτο… Ασύρτικο Αυστραλίας, το οποίο παρήχθη έπειτα από εισαγωγή της ποικιλίας από τη Σαντορίνη.

Η ιδέα για την παραγωγή Ασύρτικου στην Αυστραλία προήλθε όταν ο διευθύνων σύμβουλος της παραγωγικής μονάδας, Πίτερ Μπέρι, δοκίμασε το συγκεκριμένο κρασί ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη Σαντορίνη.

Τα σταφύλια, είπε, ταίριαξαν στο κλίμα της Αυστραλίας και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην ξηρασία.

Μόλις 1.200 εκτάρια αυτής της ποικιλίας καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, με το 80% να βρίσκεται στη Σαντορίνη, περιοχή με ιδιαίτερη ξηρασία που οδηγεί σε συγκράτηση της οξύτητας του κρασιού. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον για παραγωγή της ποικιλίας στην Αυστραλία.

Ο κ. Μπέρι αναγνώρισε την ιδιαίτερη γεύση του κρασιού, η οποία διαφοροποιούνταν σημαντικά σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κρασί είχε δοκιμάσει μέχρι τότε.

Η χρονοβόρα διαδικασία για την επίσημη παραγωγή του κρασιού στην Αυστραλία αφορούσε τόσο την επέκταση των αμπελώνων της ποικιλίας αυτής όσο και την παραγωγή του κρασιού. 

Έτσι, το 2016 παρήχθησαν τα πρώτα 9.000 λίτρα Ασύρτικου.

Ωστόσο, μια δυσκολία παραμένει για τον οινοποιό, καθώς εξακολουθεί να μη μπορεί να προσφέρει σωστά την ονομασία του κρασιού…

διαβάστε ακόμα

Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι
In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη