Η ιστορία του λουκουμιού μάς πηγαίνει στα τέλη του 18ου αιώνα. Η δημιουργία του, κατά μία εκδοχή, οφείλεται στον ζαχαροπλάστη Χατζή Μπεκίρ. Όταν ο σουλτάνος, εξοργισμένος, αναζήτησε επιτέλους ένα μαλακό γλυκό, επειδή έσπασε το δόντι του από τη σκληρή καραμέλα που έτρωγε, ο ζαχαροπλάστης έτρεξε στο μικρό του εργαστήρι και με μαεστρία έφτιαξε ένα μαλακό μείγμα, το έκοψε σε μικρές μπουκιές και τις πασπάλισε με ζάχαρη. Έτσι «γεννήθηκε» το περίφημο λουκούμι «Ραχάτουλ Χουλκούμ» (rahat al hulcum), που χάρισε στον Χατζή Μπεκίρ το αξίωμα του αρχιζαχαροπλάστη του Παλατιού.
Σύντομα, το λουκούμι ξεπέρασε τα σύνορα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και έγινε το αγαπημένο γλύκισμα του Μεγάλου Ναπολέοντα και πολύ αργότερα του άγγλου πρωθυπουργού Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Την τέχνη του λουκουμιού την έφεραν στη Σύρο από την Κωνσταντινούπολη χιώτες τεχνίτες, οι οποίοι πρόσθεσαν στη συνταγή τη χιώτικη μαστίχα. Η πρώτη καζανιά στη Σύρο μπήκε το 1832, ενώ η πρώτη επίσημη σφραγίδα λουκουμοποιού ήταν του Σταματελάκη, το 1837.
Διαβάστε τη συνέχεια στο greekgastronomyguide.gr