Η Κεφαλονιά που αγάπησα

13-05-16 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Το οδοιπορικό στην Κεφαλονιά έχει ως τίτλο «Η Κεφαλονιά που αγάπησα«, γιατί έχει πολύ προσωπικό χαρακτήρα και δεν είναι μια Κεφαλονιά τόσο τουριστική όσο τη φανταζόμαστε ή όπως έγινε γνωστή από την ταινία που γυρίστηκε εκεί «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», και που έδωσε στο νησί μια διεθνή ακτινοβολία.

Την γύρισα όλη, με την παρέα και τη φροντίδα του φίλου μου Σπύρου Μολφέτα, Κεφαλονίτη που ζει στην Αθήνα και διαπρέπει ως εκπαιδευτικός (διευθύνει το σχολείο ΙSA), και της γυναίκας του Κατερίνας Ιγγλέση (που διαθέτει ένα πανέμορφο σπίτι στα Μαυράτα). Επισκέφτηκα τα αξιοθέατα του νησιού, τις όμορφες πόλεις του, το Αργοστόλι και το Ληξούρι, τα τουριστικά του θέρετρα την Άσσο και το Φισκάρδο και γοητεύτηκα από την αρχιτεκτονική των μοναδικών χωριών που διασώθηκαν από το κτύπημα του Εγκέλαδου του 1953, όταν αυτός ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Και βεβαίως υποκλίθηκα στις βεντέτες παραλίες του νησιού, με πρωταγωνίστρια την παραλία του Μύρτου, που κάθε χρόνο χαρακτηρίζεται από τις πιο όμορφες του κόσμου, και ανακάλυψα τη μοναδική Λίμνη της Μελισσάνης.

Το ενδιαφέρον μου όμως είχε επικεντρωθεί στο κομμάτι της γαστρονομίας και εκεί η Κεφαλονιά έχει πολλά να μας πει.

Πρώτα-πρώτα, το τοπίο της Κεφαλονιάς δίνει το στίγμα της.

Προικισμένο απλόχερα από τη φύση, το νησί παντρεύει το πράσινο με το γαλάζιο και το άγριο με το ήμερο, καθώς η βορεινή πλευρά του νησιού χαρακτηρίζεται από τις γκρεμνώδεις ακτές, ενώ η νότια πλευρά από ήρεμους και κατάφυτους λόφους και γλυκές, πανέμορφες παραλίες. Η βλάστηση του νησιού είναι οργιώδης, στις δασώδεις βουνοκορφές της οροσειράς του Αίνου -που έχει χαρακτηρισθεί εθνικός δρυμός- φύεται η κεφαλληνιακή ελάτη, ενώ στα χαμηλότερα σημεία το πεύκο, η δρυς, κυπαρίσσια και στα πεδινά η ελιά και το αμπέλι. Η κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη -παντού στα ορεινά βλέπεις κοπάδια από αιγοπρόβατα- με παράλληλη ανάπτυξη της τυροκομίας, η μελισσοκομία σε ανάπτυξη, ενώ η αμπελουργία χάρη στις τοπικές ποικιλίες και ιδιαίτερα της ρομπόλας δίνει στους οινοποιούς την ευκαιρία να φτιάξουν εξαιρετικά κρασιά.

Διαβάστε τη συνέχεια, καθώς και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κουζίνα, τα τοπικά προϊόντα και τα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς εδώ 

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»