Τήνος: Η απογείωση της ως Γαστρονομικός Προορισμός μόλις ξεκίνησε!

18-04-16 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σπάνια συμμετείχα σε γαστρονομικές συναντήσεις ή διοργανώσεις τουριστικού χαρακτήρα και μετά, γράφοντας το κείμενό μου, να μην μπορώ εύκολα να του βάλω έναν τίτλο. Αυτό μου συνέβηκε για πρώτη φορά στην Τήνο καθώς αμφιταλαντευόμουν ανάμεσα σε τέσσερεις τίτλους.

Ο τίτλος «Ας κρατήσουν οι χοροί», θα μπορούσε να εκφράσει τη συναισθηματική φόρτιση που νοιώσαμε όσοι συμμετείχαμε σε αυτή τη διημερίδα στην Τήνο, ή πιο σωστά, σ’ αυτή τη μεθυστική γιορτή προσφοράς και δημιουργίας που θέλαμε να μην τελειώσει ποτέ.

Ο τίτλος «H επανάσταση των συλλογικοτήτων…» είναι πολιτικός, γιατί μέσα στην ανικανότητα του κράτους, την ανημπόρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις δυσκολίες της επιχειρηματικότητας, την κοινωνική βαρυθυμία και αδράνεια, η φλόγα της ομαδικής δουλειάς που άναψε πέρυσι στη Τήνο, φέτος έγινε πυρκαγιά και τσουρούφλισε κόσμο και κοσμάκη δημιουργώντας ένα πρωτοφανές κλίμα συνεργασιών. Εκατό εθελοντές και δεκάδες καταστήματα εξυπηρέτησαν και φιλοξένησαν γεγονότα και επισκέπτες ενώ ταυτόχρονα απόλαυσαν την χαρά της συνεργασίας και της προσφοράς. Και αυτό είναι η επανάσταση.

Ο τίτλος «Με λογισμό και με όνειρο» αποτυπώνει όλη την προσπάθεια των νέων αυτών επαγγελματιών της εστίασης, που σιγά-σιγά και μεθοδικά χτίζουν τις βάσεις για να καθιερωθεί η Τήνος ως γαστρονομικός προορισμός.

Ο τίτλος «Κάντε το όπως η Τήνος» είναι μια παραίνεση σ’ όλα τα Κυκλαδονήσια και όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας να μιμηθούν με τον τρόπο τους την Τήνο. Γιατί ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με τη διοργάνωση των Tinos Food Paths δημιούργησε «παράδειγμα» για την χειμαίνουσα Ελλάδα. Και πλέον τα παλικάρια και οι παλικαρούδες της Τήνου έχουν μεγάλη ευθύνη να πετύχουν.

Και να παραμείνουν δημιουργικοί, ενωμένοι και ακηδεμόνευτοι!

Το σώμα της «Τηνιακής Γαστρονομίας» συμμετείχε σ’ όλα τα δυνατά επίπεδα. Επαγγελματίες γυναίκες-νοικοκυρές εργάστηκαν στην προετοιμασία του εμπνευσμένου και άκρως συγκινητικού αποχαιρετιστήριου γεύματος στην επιβλητική Σχολή των Ουρσουλίνων στα Λουτρά κάτω από την σκηνοθετική και γαστρονομική επίβλεψη της Αντωνίας Ζάρπα.

Οι επώνυμοι και άγνωστοι παραγωγοί τροφοδότησαν τα δείπνα του τριημέρου με τα προϊόντα τους, ο Κρητικός με τις λούζες και τα σαλτσίσια, το τυροκομείο Σαν Λορέντζο και ο Συνεταιρισμός με τα τυροκομικά τους, η Αγγέλα Ρουγγέρη με τα μαλαθούνια και τα καρίκια, οι Τηνιακοί Αμπελώνες με τα φημισμένα κρασιά τους και η Νήσος με τις απολαυστικές μπύρες της.

Οι ζαχαροπλάστες του νησιού όλοι μαζί παρουσίασαν τα γλυκά της Τήνου (ψαράκια, αμυγδαλωτά, λουκούμια, χαλβάς, ξεροτήγανα, τσιμπητά, παστέλια).

Οι Αθηναίοι επισκέπτες-εισηγητές επιχείρησαν σε γευστικά εργαστήρια το πάντρεμα παράδοσης με την καινοτομία. Η Γιάννα Μπαλαφούτη (εξπέρ της κονσερβοποίησης deli) με αφορμή τη δημιουργία μιας σάλτσας από χοιρομέρι τηνιακό, σταφίδα Κορινθίας, πετιμέζι, μέλι και μπαχάρι θέλησε να μας αποδείξει ότι τη σήμερον ημέρα δεν υπάρχουν όρια στις γεύσεις και στις τεχνικές. O Γρηγόρης Χέλμης επιχείρησε το ίδιο, παρουσιάζοντας δείγματα παραδοσιακών αλλαντικών (απόχτι, απάκι, σύγκλινο, παστράμι) στις δικές του σύγχρονες εκδοχές, ενώ ο Βασίλης Αλβανίδης και ο Κωνσταντίνος Σιωπίδης εντυπωσίασαν με τις προτάσεις τους “Street food” βασισμένες σε τοπικά προϊόντα. Tην τελευταία μέρα ντόπιες μαγείρισσες και δημιουργικοί σεφ -επιχείρησαν ο καθένας με την ματιά του-, να αντιμετωπίσουν κοινά γαστρονομικά θέματα.

Διαβάστε τη συνέχεια και αρκετά ακόμη γαστρονομικά της Τήνου εδώ

διαβάστε ακόμα

Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες