Οι πέτρινες γλάστρες στην διακόσμηση του κήπου σας

17-01-20 | ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Η διακόσμηση του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου καθώς και του κήπου παραμένει διαχρονική διότι παίζει βασικό ρόλο στην αρχιτεκτονική μελέτη και τον σχεδιασμό του σπιτιού. Η εξέλιξή της αισθητικής στην διακόσμηση επηρεάζεται από την τεχνολογία και τις νέες δυνατότητες που προσφέρει, από την παραγωγή τρισδιάστατων ηλεκτρονικών μοντέλων του χώρου και των διακοσμητικών στοιχείων όπου ο αρχιτέκτων ή διακοσμητής μπορεί να μεταδώσει μια νέα ιδέα του στον πελάτη και να γίνετε απτή, καθώς επίσης και στις νέες μεθόδους και τεχνολογίες παραγωγής όπου πλέον μπορούν να δημιουργήσουν αντικείμενα με απίστευτη ακρίβεια και μεθοδικότητα, τηρώντας τις προδιαγραφές υλικών καθώς και το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα! Με αυτόν τον τρόπο ο σχεδιασμός και η διακόσμηση μπορεί να γίνεται πιο τολμηρός που ίσως στο παρελθόν θα ήταν πιο συμβατικός χωρίς την παρέμβαση της τεχνολογίας.

Οι πέτρινες γλάστρες είναι μια ασφαλής επιλογή για τους εξωτερικούς χώρους καθώς και για τους εσωτερικούς διότι είναι ανθεκτικές σε θερμοκρασιακές μεταβολές αλλά και σε κακές καιρικές συνθήκες όπως η βροχή, το χιόνι και ο παγετός. Επίσης η πέτρα όντας φυσικό υλικό, στους εξωτερικούς χώρους απορροφά την υγρασία της ατμόσφαιρας και με τον χρόνο δημιουργεί πατίνες στην επιφάνεια της γλάστρας ή του εκάστοτε αντικειμένου, ομορφαίνοντας και ενσωματώνοντας το στο περιβάλλον του. Κάποια μειονεκτήματα της φυσικής πέτρινης γλάστρας είναι οι περιορισμοί στις μορφές που μπορεί να παραχθεί και το βάρος της, τα οποία καλύπτουν οι νέες τεχνολογίες όπως ο αναδομημένος λίθος - πέτρα, προσφέροντας εξωτικές ιδιότητες στο υλικό χωρίς να αλλάζει το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Δηλαδή μια από τις νέες μεθόδους παραγωγής αναδομημένου λίθου είναι το GFRC (glass fibre reinforced concrete) ή οπλισμένο με ίνες υάλου σκυρόδεμα, το οποίο μπορεί να αναπαράγει την φυσική πέτρα με σχεδόν κανένα περιορισμό στις μορφές και τις υφές, καθώς επίσης να είναι στο μισό βάρος μιας αντίστοιχης φυσικής πέτρινης γλάστρας.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι οι ποσότητες που μπορούν να παραχθούν για μεγάλα έργα, η παραγωγή είναι ταχύτατη και μπορεί να αναπαράγει δεκάδες τεμάχια ανά ημέρα. Ακόμα ένα πλεονέκτημα είναι το κόστος που έχει μια πέτρινη γλάστρα από αναδομημένη πέτρα - λίθο καθώς είναι πολύ μικρότερο από αυτό της φυσικής πέτρας λόγω του χρόνου παραγωγής, των φυσικών υλικών καθώς και των αναλώσιμων εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την τελική επεξεργασία της επιφάνειας. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με αυτό της φυσικής πέτρας με το πλεονέκτημα ότι μπορεί να αναπαραχθεί σε οποιοδήποτε χρώμα ραλ με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Επιπλέον καθώς το χρώμα είναι ενσωματωμένο στο ίδιο το υλικό κατά την παραγωγή του δηλαδή δεν είναι βαμμένο, δεν ξεφλουδίζει ούτε υφίσταται αλλαγές στην απόχρωση του. Με αυτόν τον τρόπο το χρώμα δεν ξεθωριάζει και δεν χρειάζεται κάποιου είδους συντήρηση, διότι το υλικό GFRC είναι ανθεκτικό στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου καθιστώντας το υλικό εξαιρετικό για εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους.

Άλλη μια μέθοδος παραγωγής του αναδομημένου λίθου είναι η λεγόμενη “Dry Cast” η οποία έχει σαν πλεονέκτημα την πανομοιότυπη υφή και όψη του “Limestone” ασβεστόλιθου σε ποικιλία χρωμάτων και συνήθως συνδυάζεται με νεοκλασικά σχέδια και κατοικίες ακολουθώντας δηλαδή Ιωνικούς, Δωρικούς η Κορινθιακούς ρυθμούς ή τον συνδυασμό αυτών. Ένα ίσως μειονέκτημα αυτής της μεθόδου παραγωγής πέτρινων γλαστρών είναι το βάρος τους καθώς σε μεγάλες διαστάσεις δεν θα ήταν εύκολη η μετακίνηση τους, αλλά αυτό τους προσδίδει και μια αίσθηση ανάλογης με αυτή ενός έργου τέχνης το οποίο κοσμεί και αναδεικνύει τον χώρο στον οποίο βρίσκεται.

Τέλος οι πέτρινες γλάστρες είναι ένα διαχρονικό στοιχείο διακόσμησης το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με πολλά άλλα διακοσμητικά στοιχεία όπως καθιστικά, τραπέζια, μπαλούστρα και άλλα πέτρινα ή αναδομημένου λίθου προϊόντα, καθώς επίσης και με υλικά όπως το ξύλο και το μέταλλο. Στην καινοτόμα μελέτη, τον σχεδιασμό και τον συνδυασμό αυτών των στοιχείων, βοηθάει τους αρχιτέκτονες και διακοσμητές η εξέλιξη της τεχνολογίας διότι το ξύλο, το μέταλλο και η πέτρα είναι παραδοσιακά υλικά τα οποία ο άνθρωπος χρησιμοποιεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στην διακόσμηση και διαμόρφωση του χώρου που διαμένει, εργάζεται, μελετά, διασκεδάζει και όχι μόνο. Στην εποχή μας πλέον με την συνεχή άνοδο της τεχνολογίας, ο σχεδιασμός, οι μορφές, τα χρώματα και οι συνδυασμοί είναι σχεδόν απεριόριστοι παραδίδοντας έτσι την σκυτάλη στους αρχιτέκτονες και διακοσμητές να δημιουργήσουν νέους, μοντέρνους, πιο “τολμηρούς” χώρους χωρίς να χρειαστεί να ανακαλύψουν ξανά τον τροχό.

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά