Πως να επιλέξετε εξοπλισμό μαζικής εστίασης για ένα εστιατόριο

13-12-19 | ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Όταν ένας επιχειρηματίας ανοίγει ένα νέο εστιατόριο και θέλει να επιλέξει τις σωστές συσκευές μαζικής εστίασης  για να εξοπλίσει την κουζίνα του, μπορεί να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα: 

Αρχικά, μαζί με τον μάγειρα που έχει προσλάβει, διαμορφώνει το μενού των πιάτων που θα προσφέρει το εστιατόριο. Κατόπιν, έχοντας έτοιμο το μενού και μία κάτοψη του εστιατορίου, επισκέπτεται μια εταιρία που εξειδικεύεται στον σχεδιασμό χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην πώληση εξοπλισμού μαζικής εστίασης, ώστε να σχεδιάσουν την κάτοψη της κουζίνας. 

Θα πρέπει ο επιχειρηματίας εξ αρχής να έχει ορίσει κάποιον προϋπολογισμό για το κόστος κατασκευής του χώρου της κουζίνας, ώστε ο σχεδιαστής να προσαρμόσει την πρότασή του σύμφωνα με αυτόν. Για παράδειγμα, ένας φούρνος ηλεκτρικός 10 λαμαρίνων GN 1/1 μπορεί να κοστίσει από 2500 έως 15000 ευρώ, ανάλογα με τις δυνατότητες που επιθυμεί ο πελάτης να έχει αλλά και την τεχνολογία που θα επιλέξει. 

Γενικότερα, ο εξοπλισμός μιας ξενοδοχειακής μονάδας ή ενός εστιατορίου έχει πολλές διαφορετικές ποιότητες κατασκευής όσον αφορά το υλικά (πχ ανοξείδωτο ή αλουμινίου). Επίσης, υπάρχουν πολλές επιλογές στα χειριστήρια λειτουργίας τους (μηχανικά ή ηλεκτρονικά ή αφής), καθώς και στην δυνατότητα παρακολούθησης των συσκευών απομακρυσμένα μέσω διαδικτύου.  

Εάν ο προϋπολογισμός του πελάτη είναι χαμηλότερος από το πραγματικό κόστος τότε ο chef μπορεί να αξιολογήσει την κάθε συσκευή ανα σπουδαιότητα ώστε κάποιες να αγοραστούν σε μελλοντικό χρόνο. Μπορεί, δηλαδή, να επιλέξει έναν καλής ποιότητας φούρνο και αντί για δύο πλυντήρια πιάτων & ποτηριών να αγοράσει ένα για την έναρξη του εστιατορίου, ή αντί για τρεις συσκευές sous vide, που ενδεχομένως χρειάζεται, να προμηθευτεί μόνο μία, ώστε να τηρήσει τον προϋπολογισμό που έχει ορίσει.  

Κατά κανόνα, όσο μικρότερη σε εμβαδό είναι μια κουζίνα τόσο πιο δύσκολος είναι ο σχεδιασμός της και χρειάζεται λιγότερες αλλά και πιο εξελιγμένες συσκευές εξοπλισμού μαζικής εστίασης, ώστε η κάθε μια να χρησιμοποιείται για παραπάνω από μια λειτουργίες. 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι θα επιλεχτούν εξελιγμένες συσκευές μαζικής εστίασης, θα είναι πιο ασφαλές να λειτουργούν και να πωλούνται κάποια χρόνια, ώστε να υπάρχει ιστορικό πωλήσεων. Είναι γνωστό πως κάποιες φορές τα νέα μοντέλα παρουσιάζουν κάποια προβλήματα που ούτε οι ίδιοι οι κατασκευαστές δεν έχουν την εμπειρία να λύσουν. 

Τέλος, για τις συσκευές που θα επιλέξει ο πελάτης, θα πρέπει να διασφαλισθεί από τον προμηθευτή πως έχει την τεχνογνωσία της εγκατάστασης αλλά και της τεχνικής υποστήριξης τους. Επίσης, να διαπιστωθεί ότι υπάρχει παρακαταθήκη ανταλλακτικών για την υποστήριξη των συσκευών αυτών. 

Η επιλογή συσκευών για μια ξενοδοχειακή μονάδα ή ένα εστιατόριο είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για ένα νέο επιχειρηματία, ώστε να μην έχει καθημερινά προβλήματα στην μελλοντική λειτουργία του καταστήματος του. 

διαβάστε ακόμα

Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι
In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας