Τα Water Sports σε τροχιά ποιότητας

07-11-16 | ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ως άκουσμα η λέξη «Τουρισμός» το πρώτο αντανακλαστικό συναίσθημα που δημιουργεί είναι ευχάριστο ενώ η πρώτη σκέψη συνδέεται με πολύ ευχάριστες αναμνήσεις ή συνειρμικά οδηγεί σε σχέδια και προσδοκίες για ευχάριστες στιγμές. Η διαφορετική προσέγγιση προέρχεται από την πλευρά του επαγγελματικού κόσμου που επιχειρεί και παράγει και το αντιμετωπίζει ως προϊόν. Η πραγματική εικόνα είναι η σύνθεση και των δύο προσεγγίσεων.

Το προϊόν «Τουρισμός»

Η επιλογή ενός τουριστικού προορισμού πάντοτε αποτελεί γεγονός με σημαντική δόση ρίσκου. Οι σταθερές δε του στόχου, της επιλογής του προορισμού, αφορούν κατά πρώτον σε πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό διάστημα και κατά δεύτερο σε ένα σημαντικό κόστος. Τα βασικά χαρακτηριστικά που οδηγούν στην τελική επιλογή είναι: φυσική ομορφιά, η φήμη, οι υποδομές και η γενική κοινωνική κατάσταση της περιοχής. Ως εκ τούτου από μόνο του το «άγνωστο», τις περισσότερες φορές, δημιουργεί ένα σημαντικό μέγεθος ρίσκου-ανασφάλειας, ενώ η τεκμηριωμένη πληροφόρηση και δεδομένα λειτουργούν θετικά προς τη μείωση ή αλλιώς στην αύξηση του αισθήματος της ασφάλειας για την τελική επιλογή.

Σημαντικό είναι να προσεγγίσουμε το προϊόν «Τουρισμός», όχι ως μία αφηρημένη έννοια αλλά ως μια πολύπλοκη οντότητα με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συστατικά στοιχεία. Τα συστατικά αυτά στοιχεία δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη σύνθεση των διαφορετικών υπηρεσιών και παροχών που θα πρέπει να λάβει ο πελάτης-τουρίστας. Στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ο ευχαριστημένος «πελάτης-τουρίστας».

Water Sports

Ένα πολύ ιδιαίτερο αλλά και κρίσιμο προϊόν των καλοκαιρινών διακοπών αποτελούν και τα θαλάσσια σπορ (water sports). Τα χαρακτηριστικά τους αφορούν σε δύο βασικούς άξονες: Ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών και η Ασφάλεια των χρηστών. Οι δύο αυτοί άξονες αποτέλεσαν τη βάση για τη συνεργασία μεταξύ της TÜV AUSTRIA HELLAS και της πρωτοβουλίας Safe Water Sports* για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχήματος πιστοποίησης (πρωτόκολλο πιστοποίησης) των επιχειρήσεων εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ. Τα συστατικά στοιχεία του εγχειρήματος αποτελούν οι Αρχές αμεροληψίας και ανεξαρτησίας των ελέγχων, Διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχων, Μηχανισμός αξιολόγησης των κριτηρίων, Διαχείριση παραπόνων, Επικοινωνία.

Ο κεντρικός σκοπός του εγχειρήματος είναι η ενίσχυση του συγκεκριμένου προϊόντος, ικανοποιώντας δύο βασικούς στόχους:

α. Την δημιουργία και την εφαρμογή ενός ισχυρού μηχανισμού που αφορά στην ίδια τη λειτουργία της επιχείρησης, ώστε να πελάτης φεύγοντας με ευχάριστα συναισθήματα αλλά και ασφαλής

β. Την ενίσχυση των ισχυρισμών της επιχείρησης και σε εμπορικό επίπεδο μέσα από την πιστοποίηση αλλά και την επικοινωνία του μέσα από το σήμα της πιστοποίησης.

Πιο σημαντικός και μακροπρόθεσμος στόχος την υποστήριξη του branding καταρχήν του προϊόντος και κατά προέκταση και της ίδιας της επιχείρησης.

Σημαντική επισήμανση είναι ότι οι απαιτήσεις και τα κριτήρια του πρωτοκόλλου σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις υπάρχουσες απαιτήσεις της σχετικής κείμενης νομοθεσίας. Αντιθέτως αποτελούν την αφετηρία του εφαρμοζόμενου μηχανισμού της επιχείρησης και την βοηθούν να τα ενισχύσει και να τα διατηρήσει και να προχωρήσει πέρα από τα στενά των θεσμικών απαιτήσεων.

Το χρονικό της κοινής προσπάθειας ξεκινάει περίπου το Νοέμβριο του 2015, κατά την οποία εκπονήθηκε το πρωτόκολλο ενώ το καλοκαίρι του 2016 αποτέλεσε την πιλοτική περίοδο κατά την οποία σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων εντάχθηκαν στην πιστοποίηση του σχήματος. Πλέον αναμένεται η επόμενη καλοκαιρινή τουριστική περίοδος να αποτελέσει το εφαλτήριο για τη νέα εποχή που δημιουργείται για τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης των θαλάσσιων σπορ. 

* Το Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που έχει σαν βασικούς στόχους, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων καθώς και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην χώρα μας (https://safewatersports.gr/el/)

Χαράλαμπος Αγγελούδης - Διευθυντής Πιστοποίησης Συστημάτων διαχείρισης και Προϊόντων TÜV AUSTRIA HELLAS

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός