Η διαχείριση ενέργειας το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τα ξενοδοχεία

30-09-16 | ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Η διαχείριση της ενέργειας είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται όλο και πιο έντονα στην ημερήσια διάταξη πολλών οργανισμών. Η συστηματική και διαφανής διαχείριση των  ενεργειακών ροών μιας επιχείρησης αποτελεί τη βάση για σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της. 

Τα κτίρια  του τριτογενή τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας και εκπέμπουν το 36% των αερίων του θερμοκηπίου. Ιδιαίτερα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες φυσικών πόρων και ενέργειας και κατατάσσονται μεταξύ των 5 πιο ενεργοβόρων τύπων κτιρίων στον τριτογενή τομέα. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πρόσφατα συλλογικά διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας στον ξενοδοχειακό τομέα, εκτιμάται ότι 97,5 TWh ενέργειας χρησιμοποιήθηκαν σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο το 2001, από τις οποίες 39 TWh  αφορούσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας προέρχεται από ορυκτές πηγές, καθώς και τη συμβολή του ξενοδοχειακού τομέα στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, εκτιμάται ότι περιλαμβάνει εκπομπές μεταξύ 160 - 200 kg CO2/m2, ανάλογα με το μείγμα καυσίμου που χρησιμοποιείται για την παροχή ενέργειας. Επίσης ο μέσος όρος της κατανάλωσης ενέργειας από τα ξενοδοχεία βρίσκεται στο εύρος 305-330 ΚWh/m2/έτος.

Στα πλαίσια αυτά, το διεθνές πρότυπο ISO 50001 μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο της ξενοδοχειακής επιχείρησης, καθώς προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία Συστήματος για τη διαχείριση της ενέργειας και εστιάζει στον εντοπισμό των ευκαιριών ενεργειακής βελτίωσης. Το ISO 50001 καθιερώνει συγκεκριμένους αντικειμενικούς σκοπούς και στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίοι επιτυγχάνονται μέσω προγραμμάτων διαχείρισης της ενέργειας και συστηματικής παρακολούθησης των ενεργειακών μεταβλητών. 

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας ISO 50001 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού, αξιολόγησης και διαχείρισης των ενεργειακών θεμάτων της ξενοδοχειακής επιχείρησης με σκοπό:

Μεγαλύτερη αξιοπιστία αποκτά η εν λόγω πιστοποίηση όταν προέρχεται από έναν διεθνούς φήμης φορέα με κύρος, τεχνογνωσία και εμπειρία, όπως η TÜV AUSTRIA HELLAS. Ο φορέας μας παρέχοντας ένα σύνολο καθετοποιημένων υπηρεσιών στον τουριστικό χώρο με διαπιστευμένες υπηρεσίες πιστοποίησης και ελέγχου (κατάταξης καταλυμάτων, πιστοποίησης συστημάτων διαχείρισης, ελέγχου ανελκυστήρων και παιδικών χαρών)  σε μία τουριστική μονάδα και έχοντας στο δυναμικό της έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες, προσφέρει όχι μόνο προστιθέμενη αξία στην υπηρεσία της πιστοποίησης αλλά και εμπιστοσύνη στον πελάτη. Στρατηγικό στόχο της TÜV AUSTRIA HELLAS αποτελεί η ουσιαστική συμβολή στη συνεχή προσπάθεια για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και μέσα από τον τομέα της αποτελεσματικής περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες της TÜV AUSTRIA HELLAS που απευθύνονται σε επαγγελματίες του τουρισμού, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.tuvaustriahellas.gr ή επικοινωνώντας με τη Διεύθυνση Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης & Προϊόντων  της TÜV AUSTRIA HELLAS, κος Νικόλαος Σηφάκης (τηλ. 210 5220920, εσωτ. 127, nikolaos.sifakis@tuvaustriahellas.gr) και κος Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, (τηλ. 210 5220920, εσωτ. 163, kostas.mavropoulos@tuvaustriahellas.gr).

Ν. Σηφάκης,
Αναπληρωτής Διευθυντής Πιστοποίησης Συστημάτων και Προϊόντων

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός