Υδατοτσουλήθρες: Απαραίτητη η πιστοποίηση για εντυπωσιακές υδάτινες διαδρομές με ασφάλεια

27-07-16 | ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Έχει περάσει πολύς καιρός από την εποχή, όπου οι υδατοτσουλήθρες ήταν διαθέσιμες μόνο σε ειδικά θεματικά πάρκα, σε υψηλής αξίας τουριστικούς προορισμούς ή σε ακριβά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, όπου η εμπειρία σε ένα υδάτινο πάρκο ίσως και να αποτελούσε το σκοπό του ταξιδιού.

Στις μέρες μας, όπου οι απαιτήσεις των επισκεπτών έχουν αυξηθεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των επαγγελματιών έχει εκτοξευθεί, η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει πλέον την εγκατάσταση και λειτουργία ενός υδάτινου πάρκου πολύ πιο εύκολα. Σήμερα, εγκαταστάσεις υδατοτσουλήθρων βρίσκονται σε ξενοδοχεία, σε παιδότοπους, σε θεματικά πάρκα και σε άλλα μέρη ψυχαγωγίας κοινού, έχοντας καταστήσει τις υδατοτσουλήθρες πιο οικείες. Η δε εξέλιξη της μηχανικής έχει επιτρέψει τη δημιουργία πραγματικά εντυπωσιακών κατασκευών, όπως τσουλήθρες υψηλής ταχύτητας, ύψους 18m, υδάτινες διαδρομές 100 και πλέον μέτρων σε σκοτεινά τούνελ και πολλά άλλα. Σε αρκετές περιπτώσεις εντυπωσιακές κατασκευές συνδυάζονται με υδατοτσουλήθρες για να δημιουργήσουν εντυπωσιακούς χώρους για παιδιά, όπου μπορούν πραγματικά να εξερευνήσουν, να παίξουν και να χαρούν σε ένα πρωτότυπο και, θεωρητικά, ασφαλές περιβάλλον.

Η εξάπλωση των υδατοτσουλήθρων ανέδειξε και τα πιθανά θέματα ασφάλειας που αφορούν τους χρήστες. Ανεπιθύμητα συμβάντα μπορούν ανά πάσα στιγμή να συμβούν. Η κακή χρήση υδατοτσουλήθρας μπορεί να επιφέρει τραυματισμούς κατά την πτώση ή την έξοδο, ακόμα και σύγκρουση ατόμων. Ο συνωστισμός στα μέσα πρόσβασης της υδατοτσουλήθρας (σκάλες, πλατφόρμες) μπορεί να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα, εάν δεν τηρούνται οι κατάλληλες προδιαγραφές.

Η έξοδος από την υδατοτσουλήθρα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς ή να οδηγήσει σε συγκρούσεις χρηστών. Ακόμα παραπέρα, η συντήρηση των εγκαταστάσεων είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος συμβάλλει στην ασφάλεια. Τα διεθνή πρότυπα ΕΝ 1069-1 και ΕΝ 1069-2 θέτουν τις προδιαγραφές, που πρέπει να πληρούνται από μία εγκατάσταση, ώστε να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια στο χρήστη. Προδιαγράφουν μία σειρά απαιτήσεων, από την απαραίτητη σήμανση και οδηγίες ασφάλειας για τους χρήστες, ως και απαιτήσεις κατασκευής και συντήρησης. Η εφαρμογή των απαιτήσεων αυτών στο σχεδιασμό και στη λειτουργία της εγκατάστασης ελαχιστοποιεί τους κινδύνους κατά τη χρήση.

Η TÜV AUSTRIA HELLAS, οργανισμός με συνεχή προσανατολισμό στην ασφάλεια, διαθέτει στο portfolio των υπηρεσιών της υπηρεσίες επιθεώρησης και πιστοποίησης εγκαταστάσεων υδάτινων πάρκων. Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης εξετάζονται όλες οι απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων για τη σωστή λειτουργία και συντήρηση ενός υδάτινου πάρκου. Σημεία επιθεώρησης αποτελούν:

Με την ολοκλήρωση της επιθεώρησης και την πιστοποίηση της εγκατάστασης από το φορέα μας, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής της εγκατάστασης διασφαλίζει ότι η εγκατάσταση συμμορφώνεται ως προς τη λειτουργία της με τα διεθνή πρότυπα για τις υδατοτσουλήθρες, καλύπτοντας όλες τις προδιαγραφές για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης. Ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής μπορεί δε να αξιοποιήσει το πιστοποιητικό αυτό στην επικοινωνία του με τις αρμόδιες αρχές ή με συνεργάτες / πελάτες του.Ο δε χρήστης διασφαλίζει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του στην εγκατάσταση και ότι μπορεί να απολαύσει με ασφάλεια τις παροχές του υδάτινου πάρκου. 

Να σημειωθεί ότι η TÜV AUSTRIA HELLAS μπορεί να παράσχει τις υπηρεσίες αυτές και κατά την ανέγερση της εγκατάστασης, ώστε να διασφαλιστεί εξ αρχής το τελικό αποτέλεσμα, τόσο από πλευράς κατάλληλων υποδομών (διαστάσεις και βάθη περιοχών εξόδου, απαιτήσεις υδατοτσουληθρών, προσβάσεις)όσο και σε επίπεδο λειτουργίας, όπως ανάγκες σε σήμανση, εκπαίδευση προσωπικού κ.α.

Οι ανεξάρτητες επιθεωρήσεις στα υδάτινα πάρκα, ειδικά όταν διενεργούνται από έναν διεθνώς αναγνωρισμένο και αξιόπιστο φορέα, όπως η TÜV AUSTRIA HELLAS, παρέχουν στα εμπλεκόμενα μέρη τη διασφάλιση ότι οι εγκαταστάσεις λειτουργούν εντός διεθνώς αναγνωρισμένων προδιαγραφών, ελαχιστοποιώντας τους όποιους κινδύνους / ρίσκα συνεπάγεται η λειτουργία τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες της TÜV AUSTRIA HELLAS που απευθύνονται σε επαγγελματίες του τουρισμού, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.tuvaustriahellas.gr ή επικοινωνώντας με τη Διεύθυνση Υποδομών και Βιομηχανικών Ελέγχων της TÜV AUSTRIA HELLAS, κος Νικόλαος Καββαδίας, Προϊστάμενος Τομέα Βιομηχανικών Ελέγχων της TÜV AUSTRIA HELLAS (τηλ. 210 5220920, εσωτ. 140, nikolaos.kavvadias@tuvaustriahellas.gr ).

 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ