Ξενοδοχεία: Πώς θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη του πελάτη

21-06-16 | ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Η οικονομία κάθε κράτους επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την επισκεψιμότητα της χώρας και από την κατηγορία των επισκεπτών που προσελκύει. Ο επισκέπτης όμως σε όποια κατηγορία «τουρίστα» και αν ανήκει (διακοπών, θρησκευτικού τουρισμού, επαγγελματικών επισκέψεων) θεωρεί ως δεδομένο ότι η ποιότητα της διαμονής του θα ανταποκρίνεται στα οικονομικά δεδομένα που έχει προϋπολογίσει. Προκειμένου να το διασφαλίσει αυτό έχει φροντίσει να περιηγηθεί στην ιστοσελίδα του εκάστοτε ξενοδοχείου ελέγχοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την υποδομή του, αλλά και εξερευνώντας τις κριτικές που έχει λάβει από προηγούμενους επισκέπτες από διεθνείς πλατφόρμες κρατήσεων (booking site). Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί και τις προδιαγραφές της υπηρεσίας, που περιμένει να λάβει από αυτά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι λοιπόν: «Τι εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά»

Η απάντηση σε αυτό είναι: «Η εξασφάλιση της απαραίτητης Υποδομής της εύρυθμης Λειτουργίας και της επάρκειας Ανθρώπινων Πόρων», η οποία βασίζεται στο Διοικητικό Μοντέλο των 5 διαστάσεων:    

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να ικανοποιηθούν οι 5 αυτές διαστάσεις είναι η εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2015, το οποίο καλύπτει όλο το εύρος των δραστηριοτήτων ενός ξενοδοχείου. Μέσω της τήρησης των απαιτήσεων του προτύπου για την καθιέρωση πολιτικών και στόχων από την διοίκηση, συμμετοχής και εκπαίδευσης του προσωπικού στις διεργασίες τις επιχείρησης, την εστίαση στην ικανοποίηση του πελάτη, την διάθεση των αναγκαίων πόρων, της αξιολόγησης των επιδόσεων, τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την τήρηση όλων των νομικών και κανονιστικών απαιτήσεων, που αφορούν στην λειτουργία του ξενοδοχείου και κατ’ επέκταση στην παρεχόμενη υπηρεσία, μπορεί να εξασφαλιστεί αφενός η ορθή λειτουργία της μονάδας και αφετέρου η ικανοποίηση του πελάτη.

Επειδή όμως «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια», η εφαρμογή ενός συστήματος δεν είναι αρκετή. Απαιτείται και η επιβεβαίωση από έναν τρίτο ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης, ο οποίος θα επιβεβαιώσει την ικανοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου και των δεσμεύσεων της επιχείρησης με γνώμονα πάντα την συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα από την Πιστοποίηση. Τα οφέλη, που μπορεί να έχει μία ξενοδοχειακή μονάδα από την πιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης της ποιότητας της είναι ενδεικτικά: 

Μεγαλύτερη αξιοπιστία αποκτά η εν λόγω πιστοποίηση όταν προέρχεται από έναν διεθνούς φήμης φορέα με κύρος, τεχνογνωσία και εμπειρία, όπως η TÜV AUSTRIA HELLAS. H TÜV AUSTRIA HELLAS παρέχοντας ένα σύνολο καθετοποιημένων υπηρεσιών στον τουριστικό χώρο με διαπιστευμένες υπηρεσίες πιστοποίησης και ελέγχου (κατάταξης καταλυμάτων, πιστοποίησης συστημάτων διαχείρισης, ελέγχου ανελκυστήρων και παιδικών χαρών) σε μία τουριστική μονάδα και έχοντας στο δυναμικό της έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες, προσφέρει όχι μόνο προστιθέμενη αξία στην υπηρεσία της πιστοποίησης αλλά και εμπιστοσύνη στον πελάτη.

…και ας μην ξεχνάμε ότι ο πελάτης είναι πάντα πρόθυμος να σε αξιολογήσει και η καλύτερη λύση για να λάβεις καλά σχόλια είναι:

«Να ζήσεις τη ζωή των πελατών σου»

Περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες της TÜV AUSTRIA HELLAS που απευθύνονται σε επαγγελματίες του τουρισμού, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.tuvaustriahellas.gr ή επικοινωνώντας με τη Διεύθυνση Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης & Προϊόντων της TÜV AUSTRIA HELLAS, κος Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, (τηλ. 210 5220920, εσωτ. 163, kostas.mavropoulos@tuvaustriahellas.gr).

Μ. Αγαπητού

Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πιστοποίησης Συστημάτων και Προϊόντων

 

διαβάστε ακόμα

Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023