Οι καλύτερες πρακτικές πράσινης ενέργειας για τα ξενοδοχεία

30-03-16 | ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στα ξενοδοχεία με καταπληκτικά αποτελέσματα. Σημαντικό είναι να αξιοποιηθούν τεχνολογίες που είναι αξιόπιστες, απλές στην υλοποίηση και με ταχεία απόσβεση κόστους σε 2-3 σεζόν το πολύ.

Μεταξύ αυτών υποδειγματικών πρακτικών αξίζει να αναφερθούν :

Κλιματισμός και θέρμανση για τα ξενοδοχεία

Για όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες, είτε πρόκειται για παλιές που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα με συστήματα λέβητα και ψύκτη, είτε για νέες, η μετάβαση σε σύγχρονα και αξιόπιστα συστήματα όπως οι αντλίες θερμότητας είναι μία αναγκαιότητα. Οι μελετητές / μηχανικοί εφόσον θέλουν να είναι μέσα στα πράγματα οφείλουν να εξετάζουν τέτοιες λύσεις αλλά κυρίως ο ξενοδόχος, ο άμεσα ενδιαφερόμενος δηλαδή, πρέπει να απαιτήσει να του παρουσιάσουν λύσεις βασισμένες στις αντλίες θερμότητας. Γιατί ? Γιατί τα πλεονεκτήματα είναι μεγάλα στον τομέα που «καίει» τη μείωση εξόδων και την άμεση αύξηση κερδοφορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας πρακτικής είναι οι αντλίες θερμότητας με τεχνολογία «ανάκτησης θερμότητας» που όταν λειτουργούν στην ψύξη για κλιματισμό των δωματίων, με το ίδιο μηχάνημα παράγουν ταυτόχρονα ζεστά νερά χρήσης, τελείως δωρεάν. Αυτή την πρακτική εφαρμόζει για παράδειγμα το Cavo Olympo Luxury Hotel & Spa στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Ζεστά νερά χρήσης για κάθε ξενοδοχείο

Ο μεγαλύτερος αριθμός ξενοδόχων δεν συμπεριλαμβάνει στα άμεσα πλάνα του την τροποποίηση των συστημάτων που διαθέτει για θέρμανση ή κλιματισμό (για παράδειγμα κλιματιστικά δωματίου). Πιθανοί λόγοι είναι ότι έχουν πρόσφατα πραγματοποιήσει κάποια σχετική αναβάθμιση ή ότι δεν επιθυμούν «ανακατωσούρα» από την έναρξη εργασιών στο εσωτερικό του ξενοδοχείου. Όμως η κατάργηση της χρήσης πετρελαίου που χρησιμοποιούν χειμώνα - καλοκαίρι για τα ζεστά νερά χρήσης αποτελεί μια πολύ ελκυστική προοπτική. Η Climaveneta διαθέτει προϊόντα και ειδικές αντλίες θερμότητας που συμφέρει να τοποθετηθούν στο ξενοδοχείο μόνο και μόνο για να παράγουν ζεστό νερό ανεξάρτητα από τις συνθήκες (συννεφιά, βράδυ, καύσωνας ή κρύο) δημιουργώντας οικονομία τουλάχιστον 50% στα έξοδα (ακόμα και με τις φετινές τιμές πετρελαίου). Το καλό με αυτή την πρακτική πράσινη ενέργειας είναι ότι μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, ακόμα και λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σεζόν καθώς απαιτεί ελάχιστες εργασίες και καθόλου εντός των χώρων φιλοξενίας του ξενοδοχείου. Ένα ξενοδοχειακό συγκρότητμα που υλοποίησε μαζικά τέτοια πρακτική είναι το Myconian Villa Collection.

Θέρμανση πισίνας, SPA, Jacuzzi

Μεγάλες  μονάδες ή και μικρότερες αλλά υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές επενδύσεις συνήθως διαθέτουν μια ή περισσότερες θερμαινόμενες πισίνες ή παρεμφερείς εγκαταστάσεις, διασφαλίζοντας έτσι κορυφαίες προσφερόμενες υπηρεσίες και την προτίμηση από τους πελάτες τους. Η θέρμανση του νερού για τις υπηρεσίες αυτές είναι ακόμα ένας τομέας που μπορεί ένας ξενοδόχος να πετύχει μείωση 50-80% των λειτουργικών του εξόδων με αντλίες θερμότητας. Μέγιστα οφέλη από μία τέτοια πρακτική προκύπτουν και από την επέκταση της σεζόν κατά 1-2 μήνες το φθινόπωρο και την άνοιξη, όταν οι πισίνες απαιτείται να είναι θερμαινόμενες για να χρησιμοποιηθούν. Παράδειγμα εφαρμογής τέτοιας πρακτικής είναι το Kalestesia Suites στη Σαντορίνη.

Γεωθερμία

Η αποδοτικότερη εφαρμογή των αντλιών θερμότητας. Σε μια σύγκριση γεωθερμίας και απλών αντλιών θερμότητας μπορούμε να πετύχουμε επιπλέον 30% αύξηση απόδοσης, φτάνοντας κορυφαία οικονομία 80% σε σχέση με ένα σύστημα καυστήρα / λέβητα και ψύκτη. Χαρακτηριστικότερες εφαρμογές αυτής της πρακτικής είναι σε παραλιακά ξενοδοχεία στα οποία ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ψηλά και μπορεί να αξιοποιηθεί με ελάχιστο κόστος μέσω της τεχνολογίας της γεωθερμίας. Χαρακτηριστικότατη εφαρμογή τέτοιου συστήματος θα βρείτε στο Sirens Village στα Μάλια της Κρήτης.

Όλες οι ανωτέρω εφαρμογές αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και μάλιστα είναι σχεδόν απαραίτητο να συμπεριληφθούν καθώς βαθμολογούνται υψηλότερα και αυξάνουν τις πιθανότητες έγκρισης έναντι προτάσεων άλλων ξενοδοχείων.

Η Ελληνική εταιρία με τη μεγαλύτερη εμπειρία στις αντλίες θερμότητας είναι η ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ, η οποία και εισάγει τα μηχανήματα του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κατασκευαστή, του εργοστασίου Climaveneta. Στην υλοποίηση των συστημάτων, τα προϊόντα Climaveneta εγγυώνται το καλύτερο αποτέλεσμα, πετυχαίνοντας  τεράστια εξοικονόμηση για τους ξενοδόχους αλλά και προσδίδοντας «πράσινο» προφίλ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες, κάτι που ολοένα και περισσότερο αποτελεί κριτήριο επιλογής ξενοδοχείου από τους πελάτες αλλά και σύναψης συνεργασιών με tour operators και travel agents.

Για περισσότερα στοιχεία από πραγματικές εφαρμογές σε ξενοδοχεία πατήστε εδώ.

 

Web Site της Εταιρίας Δέλτα Τεχνική – Climaveneta για ξενοδοχεία : http://www.climaveneta-hotels.gr

 

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού