Airbnb: “Win win” οι νέοι κανονισμοί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη

01-03-24 | AIRBNB

Οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη, υπογράμμισε η επικεφαλής Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Airbnb, Georgina Browes, καλωσορίζοντας τη χθεσινή Απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Για πρώτη φορά οι κανόνες είναι ξεκάθαροι και σε όφελος των οικοδεσποτων, των αρχών και της ευρωπαϊκής τουριστικής προσφοράς στους επισκέπτες, πρόσθεσε η κ. Browes διευκρινίζοντας ότι η πλατφόρμα βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη και τις τοπικές τους αρχές για την εφαρμογή των κανόνων.

Η Airbnb αναφέρει ότι οι αρχές και οι πλατφόρμες θα έχουν προθεσμία 24 μηνών ώστε να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς της ΕΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μόλις αυτοί τεθούν σε εφαρμογή και διευκρινίζει ότι η ίδια συνεργάζεται ήδη με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη ως προς τα τεχνικά εργαλεία για νέα πλαίσια κοινοποίησης δεδομένων και με σκοπό να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα αυτά είναι όσο το δυνατόν πιο εναρμονισμένα και αποτελεσματικά. 

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν το ένα τέταρτο της συνολικής προσφοράς τουριστικών καταλυμάτων στην ΕΕ και η Ευρώπη διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό οικοδεσποτων στην Airbnb από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας, πέρυσι, οι οικοδεσπότες της υποδέχθηκαν περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη από οπουδήποτε αλλού, με τον αριθμό των Ευρωπαίων επισκεπτών να είναι σχεδόν δεκαπλάσιος από τους επισκέπτες από την αμέσως κοντινότερη περιοχή δηλαδή την Β. Αμερική. 

Στην πλειονότητα των ιδιοκτητών αναλογεί  μία καταχώρηση και ο μέσος οικοδεσπότης στην ΕΕ αποκόμισε έσοδα ύψους 4.000 ευρώ μέσα στο 2023. 

Σχεδόν οι μισοί οικοδεσπότες στην ΕΕ (41%) αναφέρουν ότι παραχωρούν το σπίτι τους για βραχυχρόνια μίσθωση στην πλατφόρμα προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Σχεδό τα δύο τρίτα (62%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα εισοδήματα αυτά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος ζωής.

Το ένα τρίτο των οικοδεσποτών (33%) αναφέρει ότι το τρέχον οικονομικό κλίμα τους δίνει κίνητρο να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πάνω από τους μισούς οικοδεσπότες (54%) αναφέρουν ότι αξιοποίησαν τα εισοδήματά τους προκειμένου να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους. 

Το 57% των οικοδεσποτών έδωσαν προς βραχυχρόνια μίσθωση το σπίτι τους την περίοδο που βρίσκονταν σε ταξίδι για επαγγελματικούς ή για λόγους αναψυχής.

Σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) εργάζονται στους τομείς υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης ή δημόσιων υπηρεσιών και το 56% είναι γυναίκες.

 

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού