Απόφαση- σταθμός για την Airbnb: On line υπηρεσία κρατήσεων και όχι κτηματομεσιτική εταιρεία

19-12-19 | AIRBNB

Η Airbnb είναι μια online υπηρεσία κρατήσεων και όχι κτηματομεσιτική εταιρεία. Τη σημαντική αυτή απόφαση έλαβε σήμερα Πέμπτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU), μια απόφαση που θεωρείται μεγάλη νίκη για την Airbnb, καθώς ουσιαστικά καθορίζει το παρόν και το μέλλον της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη την Ευρώπη.

Η γνωμοδότηση αυτή έρχεται να απορρίψει τις κατηγοριες του εισαγγελέα του Παρισιού, μετά από προσφυγή της Ένωσης για την Επαγγελματική Παροχή Υπηρεσιών Προσφοράς Καταλυμάτων και Τουρισμού (AHTOP) της Γαλλίας, ότι η Airbnb παραβιάζει τη νομοθεσία της χώρας και τους κανονισμούς, που διέπουν τα μεσιτικά γραφεία.

Με την απόφαση του CJEU, η Airbnb δεν είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τους γαλλικούς νόμους για την κτηματαγορά, καθώς χαρακτηρίζεται επισήμως ως online υπηρεσία κρατήσεων και όχι ως εταιρεία real estate.

Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Γαλλία όφειλε να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σχετική της απόφαση, όπως προβλέπεται από την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Airbnb, τονίζεται, πρέπει να χαρακτηρισθεί ως «υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας» και, ως εκ τούτου, διέπεται από την οδηγία 2000/31 για το ηλεκτρονικό εμπόριo και, βεβαίως, δεν απαιτείται άδεια μεσίτη για να λειτουργήσει στην Γαλλία.

Κατά της πλατφόρμας είχαν προσφύγει και μεγάλα ξενοδοχεία της Γαλλίας, κατηγορώντας την Airbnb για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η Airbnb υποστήριξε ότι, ο ηλικίας 50 ετών νόμος της Γαλλίας για την ακίνητη περιουσία, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως αυτή. Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η πλαρφόρμα εξέφρασε την ικανοποίησή της, τονίζοντας ότι θέλει να προχωρήσει, συνεχίζοντας να εργάζεται με τις πόλεις "πάνω σε ξεκάθαρους κανόνες που επιτρέπουν στις οικογένειες και τις τοπικές κοινότητες να γίνονται παράγοντες ενός βιώσιμου τουρισμού".

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο