Airbnb: 2 δισ. δολ. φόρους στους προορισμούς το 2019- Οι συμφωνίες με πόλεις

13-12-19 | AIRBNB

Δύο δισ. δολάρια τουριστικών φόρων έχει εισφέρει στις πόλεις με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες η Airbnb την τελευταία τετραετία, ποσό το οποίο συλλέγεται και διοχετεύεται στις τοπικές αρχές για λογαριασμό των ιδιοκτητών σπιτιών από όλο τον κόσμο.

Μέσα από τις περισσότερες από 400 συμφωνίες που τις τοπικές, κρατικές, περιφερειακές και εθνικές κυβερνήσεις, όπως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, η πλατφόρμα έχει βελτιώσει την είσπραξη τουριστικού φόρου για λογαριασμό των ιδιοκτητών σπιτιών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ενοικιάζουν βραχυπρόθεσμα τα σπίτια τους για ένα επιπλέον εισόδημα και μπορεί να μην διαθέτουν τα μέσα για να διεκπεραιώνουν πολύπλοκες διαδικασίες λογιστικών. 

Μόνο στις ΗΠΑ, η Airbnb συλλέγει τουριστικούς φόρους για λογαριασμό των ιδιοκτητών σε χιλιάδες δικαιοδοσίες. Το 72% των κρατήσεων που πραγατοποιούνται για σπίτια της πλατφόρμας στις ΗΠΑ καλύπτονται ήδη από τη συλλογή τουριστικού φόρου και φόρου διαμονής, δηλαδή σχεδόν 3 στις 4 κρατήσεις.

Η Airbnb συλλέγει τους φόρους αυτούς από σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ, όπως το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο, η Ουάσιγκτον κτλ. Δεσμεύεται δε να αυξήσει τον αριθμό τους, για παράδειγμα με τη στήριξη της νομοθεσίας στη Ν. Υόρκη που θα επιτρέψει τη συλλογή του φόρου καθώς και με τη συνεργασία με δικαιοδοσίες για τη στήριξη της παροχής του φόρου εισοδήματος από τους ιδιοκτήτες.

Και στην Ευρώπη συμβαίνει το ίδιο, σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Φλωρενατία, η Λισαβόνα και το Μιλάνο. Στη Γαλλία, η συλλογή φόρων καλύπτει πολλές πόλεις.

Το σύστημα συλλογής των φόρων δεν διεκολύνει απλώς της απόδοσή του αλλά ενισχύει και τα ταμεία των πόλεων βοηθώντας τις να χρηματοδοτούν τις πολιτικές τους ή να στηρίζουν σημαντικές υπηρεσίες τους, τονίζει η Airbnb . Στη Γαλλία, τα έσοδα αυτά κατευθύνονται στις πόλεις με σκοπό να διοχετεύονται στη στήριξη τοπικών τουριστικών πρότζεκτ. Στο Σικάγο, το Λος Άντζελες, τη Νέα Ορλεάνη και το Πόρτλαντ ένα ποσοστό των εσόδων από φόρους αξιοποιείται για τη στήριξη της οικονομικης στέγασης ενώ στο Σικάγο, το Λος Άντζελες και τη Βοστώνη για τους αστέγους.

Διαβάστε επίσης

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Ηλεκτρονικός αποκλεισμός στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός