Ισπανία: Eκτοξεύθηκαν οι τιμές των ενοικίων – Έλλειψη σπιτιών λόγω Airbnb

17-11-19 | AIRBNB

Ο κλάδος των ακινήτων στην Ισπανία ανήκει σε αυτούς που χαρακτηρίζονται από έντονη νευρικότητα, λόγω των διαρκών εξελίξεων και νέων δεδομένων που επιφέρει η κυκλικότητα που τον χαρακτηρίζει. Η αγορά ενοικίων, είναι ένα κομμάτι του κλάδου στο οποίο παρατηρείται έντονη ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης και οι εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη αντιληφθεί την αναγκαιότητα αύξησης της υπάρχουσας προσφοράς.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιευμένες εκτιμήσεις, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός νέων κατασκευών πρέπει να ανέρχεται στις 90.000 κατοικίες τον χρόνο, έτσι ώστε ο κλάδος να καταφέρει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση που έχει προκύψει λόγω δημογραφικών παραγόντων, δυσκολιών πρόσβασης σε δανειοδότηση και διάφορων πολιτιστικών αλλαγών.

Αναλυτικότερα, η υφιστάμενη υπερβάλλουσα ζήτηση είναι αποτέλεσμα της αποκατάστασης της οικονομίας της χώρας, της βελτίωσης δεικτών ύψιστης σημασίας, όπως της ανεργίας και της εσωτερικής ζήτησης, των δημογραφικών αλλαγών, της αύξησης των νέων κατοικιών, καθώς επίσης και του ενδιαφέροντος για την αγορά ενοικίων. Την ίδια ώρα, η αντίστοιχη προσφορά είναι περιορισμένη, κάτι που οφείλεται όχι μόνο στην δυσκολία έγκρισης στεγαστικών δανείων για τους νέους, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η κινητικότητα ή άλλες προτεραιότητες που έχουν οι ενοικιαστές ανάλογα με το ηλικιακό τους προφίλ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής της Ισπανίας, υπάρχουν 2,8 εκατ. κατοικίες προς ενοικίαση που συνιστούν το 14,4% του υπάρχοντος δυναμικού κατοικιών, στα οποία προστίθενται ένα 8,9% προστατευόμενης κατοικίας και παραχωρήσεις κατοικιών, τα οποία προσφέρονται σε τιμή κατώτερη της πραγματικής. Εκτιμάται ότι, σε βάθος δέκα ετών, από τα 19,8 εκατ. κατοικιών, τα 3,6 εκατ. θα πρέπει να προσφέρονται προς ενοικίαση στην αγοραία αξία τους, ήτοι επιπλέον 800.000 κατοικίες. Πέραν των στοιχείων του ΙΝΕ, εταιρείες του κλάδου έχουν προχωρήσει σε μία σειρά αντίστοιχων προβλέψεων-εκτιμήσεων. Από την εταιρεία Azora κάνουν λόγο για ανάγκη 167.000 κατοικιών ανά έτος σε βάθος δεκαπενταετίας. Η Testa θεωρεί ότι έως το 2033 θα χρειαστεί να προστίθενται, στις ήδη υπάρχοντες, 89.000 κατοικίες κάθε χρόνο, οι οποίες θα πρέπει να υποστηριχθούν από ιδιωτικά κεφάλαια. Η APCEspaña από πλευράς της κρίνει αναγκαία την προσθήκη 120.000 νέων κατοικιών για ενοικίαση μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προστιθέμενη ακίνητη περιουσία πρέπει να είναι νέας κατασκευής. Όπως αναφέρουν, υπάρχει ήδη σημαντικός αριθμός ακινήτων, τα οποία όμως δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά, λόγω επιλογής των ιδιοκτητών. Αυτό συμπληρώνει το επιχείρημά τους για την αναγκαιότητα ύπαρξης νεόδμητων κτιρίων που θα καλύψουν την υπάρχουσα και μελλοντική ζήτηση. Ακόμα, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι, ιδανικά, τα ακίνητα που θα προσφερθούν θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα κριτήρια των νέων κάτω των 30, οι οποίοι συνιστούν τους κύριους αποδέκτες της αναλυθείσας ζήτησης.

Το πρόβλημα χωρητικότητας και εκτόξευσης του ύψους των ενοικίων εντοπίζεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με την Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη να αποτελούν τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του φαινομένου. Αυτή η γενική έλλειψη είναι αποτέλεσμα  του τουρισμού (μισθώσεων τύπου Airbnb) αλλά και της μετακίνησης και εγκατάστασης των ατόμων για εξεύρεση εργασίας.

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια