Μόνο με κοινοποίηση δεδομένων στην πόλη οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο Πόρτλαντ

05-09-19 | AIRBNB

Έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων και νομικών κινήσεων, η πόλη του Πόρτλαντ προχώρησε σε συμφωνία με την Airbnb για κοινοποίηση των δεδομένων της, με την οποία διευκολύνεται η απομάκρυνση καταχωρήγσεων που παραβιάζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο της πόλης σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η Airbnb συμφώνησε να κοινοποιεί δεδομένα στην πόλη σχετικά με τις καταχωρήσεις στις σελίδες της και να καταβάλλει στο δήμο ετήσια συνδρομή ώστε να διευκολύνεται η κοινοποίηση των δεδομένων. 

Το Πόρτλαντ ήταν από τις πρώτες πόλεις που νομιμοποίησαν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όμως έκτοτε πάσχιζε για την επιβολή ρυθμίσεων οι οποίες θα περιόριζαν τον αντίκτυπο της Airbnb στην αγορά στέγασης όσον αφορά τις τιμές.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 30 Αυγούστου και προβλέπει ότι η Airbnb από το Δεκέμβριο θα παρέχει δεδομένα των καταχωρήσεών της στην πόλη σε μηνιαία βάση.

Τα δεδομένα αυτά θα είναι, μεταξύ άλλων, όνομα, διεύθυνση και πληροφορίες επικοινωνίας για το άτομο που καταχωρεί το ακίνητο, η διεύθυνση του ακινήτου, περιγραφή του και η ηλεκτρονική διεύθυνση της καταχώρησης, καθώς και στοιχεία κρατήσεων και συναλλαγών όπως ο αριθμός των επισκεπτών. 

Τα περισσότερα δεδομένα θα θεωρούνται δημόσιο αρχείο και οι πληροφορίες για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης που ενοικιάζονται νόμιμα θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του δήμου.

Από την 1η Ιανουαρίου, η Airbnb θα απομακρύνει τις καταχωρήσεις από ιδιοκτήτες που δεν συναινούν στην κοινοποίηση των δεδομένων τους.

Η πόλη από την πλευρά της συμφώνησε να μην απαιτεί πια επιθεωρήσεις για κάθε ακίνητο0 και να μειώσει τον αριθμό των εντύπων που πρέπει να συμπληρώνουν οι ιδιοκτήτες τους.

Η κοινοποίηση δεδομένων αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις παράνομες καταχωρήσεις ακινήτων. 

Μόλις το 22% των καταχωρήσεων ήταν νόμιμες πέρυσι σύμφωνα με εκτιμήσεις της πόλης.

Σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο, απαιτείται από τους ιδιοκτήτες να κατοικούν στο ακίνητο προς βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 9 μήνες κάθε χρόνο και επιτρέπεται η ενοικίαση των ακινήτων έως 30 ημέρες το χρόνο. Επιπλέον απαιτείται η απόκτηση άδειας.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι