Airbnb: Η Βιέννη περιορίζει στις 90 ημέρες την τουριστική μίσθωση σπιτιών

30-07-19 | AIRBNB

Ο τουρισμός στη Βιέννη συνεχίζει να κινείται ανοδικά, με τα ξενοδοχεία να παρουσιάζουν αυξημένες διανυκτερεύσεις και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Η πόλη, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει ανεξέλεγκτη τη δραστηριότητα της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών, μέσω της Airbnb και άλλων ανάλογων συστημάτων κρατήσεων. Είναι ζήτημα πρωτίστως νοοτροπίας και φιλοσοφίας: τίποτα δεν μπορεί να λειτουργεί παράνομα, δεν επιτρέπεται ο αθεμιτος ανταγωνισμός, καθώς τα σπίτια, που νοικιάζονται στους τουρίστες, λειτουργούν σε βάρος των παραδοσιακών καταλυμάτων που προσφέρουν χαμηλές τιμές.

Έτσι, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού τουρισμού της αυστριακής πρωτεύουσας, Norbert Kettner, το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει να επιβάλει ένα όριο 90 ημερών το χρόνο για τις τουριστικές μισθώσεις σπιτιών. Πρόσφατα το Διοικητικό Δικαστήριο (VwGH) επέβαλε πρόστιμο ύψους 510 ευρώ σε ιδιοκτήτη που ενοικιάζει ένα κατάλυμα μέσω της Airbnb στη Βιέννη χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο ιδιοκτήτης πρόσφερε στοχευμένα υπηρεσίες στους τουρίστες, με κλινοσκεπάσματα, πετσέτες κλπ., επομένως, λειτουργούσε ως κατάλυμα και γι αυτό θα έπρεπε να έχει εμπορική άδεια.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Βιέννης αυξήθηκαν κατά 9,9%, φτάνοντας τα 7,94 εκατομμύρια. Ο στόχος είναι οι διανυκτερεύσεις να φτάσουν τα 18 εκατ. ετησίως έως το 2020. Τα έσοδα, εξάλλου, για τα ξενοδοχεία στο πρώτο 5άμηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά 23,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018. Οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων αυξήθηκαν κατά 12,3% σε σχέση με πέρυσι. 

 

 

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour