American Hotel & Lodging Association: Αναξιόπιστη η συλλογή φορολογικών εσόδων από την Airbnb

27-06-19 | AIRBNB

Μια νέα έκθεση που χρηματοδοτείται από την American Hotel & Lodging Association υποστηρίζει ότι οι "εθελοντικές" φορολογικές συμφωνίες της Airbnb με πολλά κράτη και τοπικούς δήμους κοστίζουν στις κυβερνήσεις  εκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα, υποστηρίζοντας ότι η ροή εσόδων είναι "αβέβαιη, απατηλή και αναξιόπιστη. "

Η έκθεση, που συντάχθηκε από τον Dan Bucks, πρώην διευθυντή του τμήματος εσόδων του Montana και πρώην εκτελεστικό διευθυντή της πολυκομματικής φορολογικής επιτροπής, επισημαίνει ότι το "μυστικό" επιχειρηματικό μοντέλο της Airbnb προκαλεί "σημαντικές, απαράδεκτες απώλειες εσόδων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. "Ενώ η έκθεση αναφέρεται γενικά στις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων και στην έλλειψη συζητήσεων σχετικά με τον δημόσιο αντίκτυπο από τις απώλειες φορολογικών εσόδων που φέρονται να προκαλούν, κατονομάζει ουσιαστικά την Airbnb.

"Οι όροι των συμφωνιών της Airbnb δεν δημιουργούν μόνο αβεβαιότητα σχετικά με τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν, αλλά είναι επίσης παράλογες επειδή, ενώ δημιουργούν μια εσφαλμένη εντύπωση των εσόδων που έχουν αποκτηθεί, διευκολύνουν επίσης τα έσοδα που χάνονται", σημειώνει η έκθεση.

Η American Hotel & Lodging Association αποκαλεί τις συμφωνίες είσπραξης φόρου που έχει η Airbnb με τους παγκόσμιους εταίρους της στις ΗΠΑ "φορολογικές συμφωνίες". Η AHLA κάλεσε τις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις να τερματίσουν τις εθελοντικές φορολογικές συμφωνίες και να χρησιμοποιήσουν μια φορολογική πολιτική που θα εισπράττει φόρους από την Airbnb και τον διαχειριστή της, εξασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού και διαφάνεια.

Ενώ η Airbnb δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Commercial Property Executive για ενημερωμένα σχόλια σχετικά με τη διαδικασία είσπραξης των φόρων της, η ανακοίνωση της 15ης Απριλίου στην ιστοσελίδα της εταιρείας ανέφερε ότι η Airbnb συγκέντρωσε συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρο διαμονής (transient occupancy tax, TOT) . Πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια αυτού του ποσού εισπράχθηκαν στις Η.Π.Α. Στα τέλη του 2018, η Airbnb είχε ανακοινώσει ότι βοήθησε να συγκεντρώσει και να παραδώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε TOT παγκοσμίως. Η ενημερωμένη έκδοση της 15ης Απριλίου σημείωσε ότι η εταιρεία είχε συνεργαστεί με περισσότερες από 500 κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να εκπέσει φόρο. Ο γίγαντας της εγχώριας ιδιοκτησίας δήλωσε ότι είχε καταβάλει περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα στο Νιου Τζέρσεϋ από τότε που τέθηκε σε ισχύ ένας νέος φορολογικός νόμος τον Οκτώβριο του 2018.

Ωστόσο, το Bloomberg ανέφερε ότι οι νομοθέτες του Νιου Τζέρσεϋ - απαντώντας σε καταγγελίες από ιδιοκτήτες σπιτιού που δεν διαφημίζουν τα ακίνητα ενοικίασής τους στην Airbnb και σε άλλες εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων - συμφώνησαν πρόσφατα να ανακαθορίσουν τον φόρο, 6,6% φόρο επί των πωλήσεων και 5% φόρο επί των μισθώσεων που διαφημίζονται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, αλλά να τον διατηρήσουν ως έχει, για εταιρείες όπως η Airbnb. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού του Νιου Τζέρσεϋ ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν επιχειρήσεις  και άρα δεν έπρεπε να φορολογούνται ως επιχείρηση. Φοβήθηκαν ότι οι ενοικιαστές θα πήγαιναν σε άλλα κράτη όπου δεν θα έπρεπε να πληρώσουν επιπλέον φόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Airbnb αντιτίθεται στην τροποποίηση, λέγοντας ότι όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης βραχυπρόθεσμων μισθώσεων πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Ο κυβερνήτης Phil Murphy δεν έχει ακόμη προβεί σε ενέργειες αναφορικά με την τροπολογία.

Στον  ιστότοπό της, η Airbnb δηλώνει ότι συλλέγει αυτόματα και πληρώνει ορισμένους φόρους εκ της μίσθωσης για λογαριασμό οικοδεσποτών σε συγκεκριμένες δικαιοδοσίες. Σημειώνει ότι οι οικοδεσπότες ενδέχεται να χρειαστεί να καταβάλλουν οι ίδιοι τα χρήματα αυτά σε ορισμένες δικαιοδοσίες. Η εταιρεία συνιστά στους οικοδεσπότες να ερευνήσουν τους τοπικούς φορολογικούς κανόνες και τις υποχρεώσεις τους για να εξασφαλίσουν ότι κινούνται νόμιμα.

Παραδοσιακά ξενοδοχεία έναντι βραχυπρόθεσμων μισθώσεων

Στην έκθεσή του, ο Bucks ισχυρίζεται ότι η ζημιά στους φόρους ακίνητης περιουσίας θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από μια εκτιμώμενη πενταετή απώλεια εσόδων ύψους 1,64 δισ. Δολαρίων, ιδιαίτερα αν η Airbnb κερδίσει μερίδιο αγοράς από παραδοσιακές πηγές. Πολλοί από τους ιδιοκτήτες της θα εξακολουθούσαν να φορολογούνται ως κατοικίες και όχι ως εμπορικά ακίνητα.

Ο Bucks κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θέματα φορολογίας ακινήτων έχουν παραβλεφθεί καθώς οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπως η Airbnb , έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους. Σημειώνει ότι τόσο η εθνική ανασκόπηση όσο και οι επιμέρους κρατικές μελέτες των φορολογικών ζητημάτων έχουν καθυστερήσει και πρέπει να ολοκληρωθούν

Όλα αυτά τα ζητήματα έρχονται σε μια εποχή που οι γραμμές ανάμεσα στα παραδοσιακά ξενοδοχεία και τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων θολώνουν όλο και περισσότερο και η Airbnb επεκτείνει τις προσφορές της. Τον Μάρτιο, απέκτησε το HotelTonight, μια πλατφόρμα κρατήσεων ξενοδοχείων με στόχο τις επιλογές ταξιδιού της τελευταίας στιγμής σε boutique και ανεξάρτητα ξενοδοχεία. Επίσης, η εταιρεία επεκτάθηκε πρόσφατα στην Airbnb for Work, η πλατφόρμα της για την παροχή ενοικιαζόμενων χώρων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενώ απέκτησε επίσης την Gaest.com, μια ηλεκτρονική αγορά που παρέχει βραχυχρόνιες τοποθεσίες συναντήσεων.

 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ