Στα δίχτυα της εφορίας αδήλωτες κατοικίες της Airbnb

18-04-18 | AIRBNB

Στην "απόχη" της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πιάστηκαν οι πρώτοι 55 ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν κατοικίες μέσω της πλατφόρμας διαμοιρασμού AirBnB χωρίς να δηλώνουν τα σχετικά εισοδήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr

Όπως αναφέρεται, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εμφανίστηκαν ως πελάτες που αναζητούν κατάλυμα, στο πλαίσιο πιλοτικής δράσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις προχώρησαν και σε κράτηση για να βρουν την ακριβή διεύθυνση των σπιτιών που μισθωνονται σε τουρίστες. Στη συνέχεια προέβησαν σε έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν οι ιδιοκτήτες δήλωσαν τα εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση. Από τους 55 που δεν δήλωσαν το εισόδημα και ενημερώθηκαν τηλεφωνικά για τον έλεγχο, οι 39 προχώρησαν οικειοθελώς στην υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δηλώνοντας πρόσθετο εισόδημα από ακίνητα ύψους περίπου 921.163 ευρώ. Μάλιστα από τη δήλωση του σχετικού εισοδήματος προέκυψε και πρόσθετος φόρος άνω των 200.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν, ενώ η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει αλληλογραφία με τις ιντερνετικές πλατφόρμες προκειμένου να αντλήσει στοιχεία των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν κατοικίες για βραχυχρόνιο διάστημα. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία από τις πλατφόρμες για την παροχή στοιχείων.

Τι λέει ο νόμος για τη μίσθωση σπιτιών σε τουρίστες

Υπενθυμίζεται ότι για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την μη δήλωση των ακινήτων αυτών προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής το πρόστιμα γίνεται 10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για κάθε μετέπειτα υποτροπή.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Διαχειριστής του σπιτιού, που μισθώνεται σε τουρίστες, υποχρεούται να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:

 Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής,

 Yποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή,

 Καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στοιχείων (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.α.) απαραίτητων για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος του αρ. 39Α του ν. 4172/2013, ανά δικαιούχο εισοδήματος.

 Δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο Διαχειριστής, δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του Ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Ως Διαχειριστής βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται είτε ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής ή τρίτος (κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής, μεσεγγυούχος, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας, που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση).

Σε περίπτωση, που ο Διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρους στο ίδιο ακίνητο θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς.Υπογραμμίζεται ότι για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας μόνο «Διαχειριστής»

Το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητα και ο φόρος υπολογίζεται με βάση 15% έως 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, πλέον της εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε φορολογούμενος έχει δικαίωμα να εκμισθώσει βραχυχρόνια μέχρι δυο κατοικίες και το πολύ για 90 ημέρες ανά έτος την καθεμιά και έως 60 ημέρες για νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους.

 

 

διαβάστε ακόμα

Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος
Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν
Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas
Ταξίδι εξοικείωσης στην Καλαμάτα για Βρετανούς πράκτορες της ΑΒΤΑ ενόψει του συνεδρίου της στο Costa Navarino
Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα