Μητρώο δραστηριότητας για τα σπίτια της Airbnb ζητεί η HOTREC

15-12-17 | AIRBNB

Τη συμμόρφωση των δραστηριοτήτων φιλοξενίας στην Ευρώπη, που εντάσσονται στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, με τις απαιτήσεις της ευρύτερης αγοράς και της κοινωνίας, ζητεί η ένωση ξενοδόχων, εστιατόρων και καφέ της Ευρώπης, HOTREC, προκειμένου, όπως επισημαίνει, να διασφαλισθεί ένα υγιές και δίκαιο περιβάλλον στην αγορά. 

Η HOTREC κρίνει απαραίτητη την καταχώρηση των δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών σε μητρώο και την επιβολή των εθνικών νομοθεσιών, προκειμένου να τηρηθούν οι ισορροπίες στην αγορά και να προστατευθούν οι καταναλωτές.

Οι πλατφόρμες στην οικονομία διαμοιρασμού προσφέρουν αυτή τη στιγμή 20 εκατ. κλίνες στην Ευρώπη, έναντι 13 εκατ. κλινών που αντιστοιχούν στα ξενοδοχεία (στοιχεία Eurostat).

Σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Grow), αναδεικνύεται ότι σε ένα τεράστιο ποσοστό παρόχων καταλύματος η διαχείριση γίνεται από επαγγελματίες και τα 2 τρίτα ενοικιάζουν το σπίτι τους για περισσότερες από 120 ημέρες το χρόνο. 

Οι πλατφόρμες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη προς την κοινωνία, όχι απλώς διευκολύνοντας τη συμμόρφωση με το καθεστώς φορολόγησης, αλλά και διασφαλίζοντας την ασφάλεια του καταναλωτή, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της HOTREC, Christian de Barrin. Ο μοναδικός τρόπος για να το επιτύχουμε, τόνισε, είναι να δημιουργηθεί μητρώο δραστηριότητας.

Σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers το Νοέμβριο του 2017, σε σχέση με τον αντίκτυπο της φορολογίας στον ευρωπαϊκό τουρισμό, υπάρχει ανάγκη για συμμετοχή της οικονομίας διαμοιρασμού στην κοινωνική υπευθυνότητα.

Η έρευνα αναφέρει ότι μπορεί οι φορολογικές αρχές να δυσκολεύονται να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τις υποχρεώσεις τους, την ώρα που επικρατεί ανισότητα μεταξύ των αποτελεσματικών φορολογικών βαρών σε συνεπείς επιχειρήσεις και εκείνων που δε συμμορφώνονται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό διαστρεβλώνει την αγορά και οδηγεί σε απώλειες εσόδων για τις κυβερνήσεις, τονίζεται.

Διαβάστε επίσης

Η Airbnb αλλάζει τα δεδομένα: Πιο ακριβό το ενοίκιο στο Κουκάκι από το Κολωνάκι!

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ