Airbnb: Πώς η Φλωρεντία παίρνει αμέσως τον τουριστικό φόρο

08-12-17 | AIRBNB

Σύστημα για αυτόματη συλλογή και απόδοση του τουριστικού φόρου κατά την πραγματοποίηση κάθε κράτησης εισάγει η Airbnb από 1η Ιανουαρίου του 2018 στη Φλωρεντία, έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις 2 πλευρές. Ο τουριστικός φόρος που θα αποδίδεται στο δήμο της Φλωρεντίας, θα επιβάλλεται σε όλους όσοι δεν είναι κάτοικοι της πόλης.

Η Φλωρεντία ακολουθεί, έτσι, το παράδειγμα της Γένοβας και της Μπολόνια στη συλλογή τουριστικού φόρου από την ίδια της πλατφόρμα της Airbnb.

Η τιμή των ακινήτων της Φλωρεντίας που ενοικιάζονται στην πλατφόρμα θα περιλαμβάνει τον φόρο των 3 ευρώ ανά επισκέπτη, για έως 7 διανυκτερεύσεις και θα αποδίδεται στην πόλη μέχρι την 15η κάθε μήνα. Ο δήμος προβλέπει ότι θα συλλέγει έως 6,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπαινουν απευθείας στο ταμείο της πόλης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Φλωρεντίας, κ. Dario Nardella, το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα απλοποιήσει τη συλλογή και απόδοση του τουριστικού φόρου για λογαριασμό των ιδιοκτητών στη βαχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ενώ θα αποτελέσει και έναν τρόπο να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Mάλιστα, ο δήμαρχος εξετάζει την επέκταση του μοντέλου αυτού και σε άλλες πλατφόρμες στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, ενθαρρύνοντάς τις να το υιοθετήσουν.

Η Airbnb από την πλευρά της ευχαρίστησε το δήμαρχο για τη διάθεση να επιτευχθεί η συμφωνία αυτή, με μακροπρόθεσμη προσέγγιση να υιοθετηθεί η τεχνολογία της πλατφόρμας.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα, η συμφωνία συμβάλλει στη διαφάνεια και την εισαγωγή ψηφιοποιημένων διαδικασιών στη συλλογή του φόρου για την πόλη. 

Το τελευταίο 12μηνο, 5.300 ιδιοκτήτες σπιτιών και 10.400 σπίτια στη Φλωρεντία εμφανίστηκαν στην Airbnb, τα οποία φιλοξένησαν συνολικά 690.000 επισκέπτες, 30% περισσότερους σε σχέση με πέρυσι. Η μέση διάρκεια παραμονής ανά ταξίδι είναι 3,1 διανυκτερεύσεις. Το 76% των ενοικιαστών στη Φλωρεντία ενοικιάζουν ένα και μονο σπίτι.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι