World Travel Monitor: Η Airbnb πλήττει περισσότερο τη στέγαση στις πόλεις παρά τα ξενοδοχεία

06-12-16 | AIRBNB

Με τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους εξαπλώνονται τα ενοικιαζόμενα σπίτια στις ευρωπαϊκές αγορές, διευρύνουν τους επισκέπτες των πόλεων μειώνοντας όμως τη στέγαση για τους κατοίκους. Διατηρούν δε σχετικά μικρό, ακόμα, μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά φιλοξενίας.

Αυτά ήταν μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά το 24ο Φόρουμ του World Travel Monitor που πραγματοποιήθηκε στην Πίζα.

Το 2015, οι ευρωπαίοι πραγματοποίησαν 14 εκατ. διεθνή ταξίδια που περιλάμβαναν διαμονή σε σπίτια, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 3% του συνόλου των διεθνών ταξιδίων τους.

Σχεδον τα 2/3 των κρατήσεων αυτών αφορούσαν διαμερίσματα/ σπίτια και εξοχικές κατοικίες, ενώ μόνο το 15% ήταν ιδιωτικά δωμάτια ή διαμονή B&B.

Αυτά τα χαμηλά νούμερα μπορεί να προκαλούν έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς πόσο συχνά οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία διαμοιρασμού παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης για τη δυναμική τους ανάπτυξη, όμως δείχνουν επίσης τις μετρήσιμες μελλοντικές δυνατότητες των παικτών αυτών», σχολίασε ο αντιπρόεδρος του εκθεσιακού κέντρου Messe Berlin, Dr. Martin Buck.

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα ενοικίασης σπιτιών, Airbnb, επί του παρόντος διαθέτει εγγραφές για 3 εκατ. σπίτια σε όλο τον κόσμο και αναμένεται να εξαπλωθεί σε νέα επιχειρησιακά κομμάτια όπως οι δραστηριότητες προορισμών. 

Ωστόσο, η εταιρία αντιπετωπίζει ευρεία κριτική στις ΗΠΑ καθώς προκαλεί προβλήματα στα αστικά κέντρα και τις γειτονιές προσελκύοντας υπερβολικά μεγάλο αριθμό επισκεπτών και αποσύροντας σωρηδόν σπίτια εκτός του κλάδου ενοικίασης αφού αυξάνει τις τιμές. 

Άλλες πόλεις, όπως το Βερολίνο, έχουν ρυθμιστικό πλαίσιο στην εμπορική ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τους ιδιοκτήτες να ενοικιάζουν σε τουρίστες τα σπίτια τους μέσω πλατφορμων όπως η Airbnb και να μην τα διαθέτουν προς ενοικίαση σε ντόπιους ή φοιτητές.

Η Airbnb με τη σειρά της συμφώνησε στις αρχές Δεκεμβρίου να ξεκινήσει να επιβάλλει κανόνες που θα προλαμβάνουν τους ιδιοκτήτες να ενοικιάζουν τα σπίτια τους στο Λονδίνο για περισσότερες από 90 νύχτες το χρόνο και στο Άμσερνταμ για περισσότερες από 60.

Ο διευθυντής του κέντρου ερευνών στο Hotelschool The Hague, Jeroen Oskam, εξήγησε στο πλαίσιο του Φόρουμ ότι η Airbnb είναι κατά κύριο λόγο εμπορική επιχείρηση και σήμερα διαθέτει το 10% του συνόλου των διεθνών αφίξεων στο Άμστερνταμ και σχεδόν 8% στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την έρευνα που είχε στη διάθεσή του σχετικά με τις κρατήσεις Airbnb σε 4 ευρωπαϊκές πόλεις (Άμστερνταμ, Λονδίνο, Βερολίνο και Μαδρίτη), περισσότερα από το 82% των σπιτιών που προσφέρονται μέσω της Airbnb ενοικιάζονται ολόκληρα και λιγότερες εγγραφές από το 18% αφορούν ενοικίαση ιδιωτικού δωματίου ή δωματίου που μοιράζονται οι επισκέπτες.

Περισσότερο από το 80% των καταλυμάτων είναι διαθέσιμο προς ενοικίασης για περισσότερες από 31 ημέρες το χρόνο και υψηλό ποσοστό των εγγραφών βρίσκεται σε αστικά κέντρα, όπως είπε.

Στο Λονδίνο περί τα μισά σπίτια της Airbnb προσφέρονται από ιδιοκτήτες με περισσότερα από 1 ενοικιαζόμενα. «Η Airbnb συνδυάζει ένα σημαντικό μέρος των εμπορικών δραστηριοτήτων με μια μειονότητα αυθεντικών διαμοιραστών. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι αντικαθιστώνται από τουρίστες. Επομένως πρόκειται για μη διαμοιρασμό», κατέληξε.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο