Μητρώο για τα σπίτια που μισθώνονται στους τουρίστες προτείνει η Airbnb

02-11-16 | AIRBNB

H μεγαλύτερη πλατφόρμα ενοικίασης σπιτιών, η Airbnb, πρότεινε τη λήψη μέτρων που ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις που έχει θέσει η ξενοδοχειακή βιομηχανία στην Ευρώπη από την οικονομία διαμοιρασμού, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την καταγραφή της δραστηριότητας βραχυχρόνιας μίσθωσης ως βήμα για την επιβολή κανόνων στην ενοικίαση.

Λίγο πριν ληφθεί απόφαση για το χαράτσι της Νέας Υόρκης στους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν διαδικτυακά τα σπίτια τους, λόγω παραβίασης της νομοθεσίας, η Airbnb πρότεινε τη λήψη περισσότερων μέτρων για τον έλεγχο της κατάστασης με τα σπίτια στη Νέα Υόρκη. 

Η εταιρία πρότεινε μέτρα που μπορούν να υιοθετηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο και είχε ήδη εισηγηθεί η Συνομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (HOTREC).

Ένα εξ αυτών είναι η θέσπιση μητρώου ιδιοκτητών ώστε να διευκολυνθεί η επιβολή κανόνων από την πολιτεία. Το μητρώο με τη δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελούσε βασικό αίτημα της HOTREC για περισσότερα από 2 χρόνια.

Επιπλέον η πλατφόρμα πρότεινε την ενδελεχή έρευνα σε ιδιοκτήτες που έχουν πολλαπλές εγγραφές στην Airbnb, για το εάν πρόκειται για καθαρή περίπτωση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η HOTREC ζητεί την ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ ιδιωτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, η πιο ξεκάθαρη μορφή της οποίας είναι οι πολλαπλές εγγραφές.

Ωστόσο, σε αντιστοιχία με τις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι συχνές ενοικιάσεις θα έπρεπε να θεωρούνται επίσης ως επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία πρέπει να αναγνωρίζεται ως τέτοια, ώστε να μην επιτρέπεται στους επιχειρηματίες να διαφεύγουν του ρυθμιστικού πλαισίου της Ευρώπης που προστατεύει τους καταναλωτές.

Βέβαια, η ενέργεια της πλατφόρμας δεν κατάφερε να αναστείλει την επιβολή της φορολογίας, η οποία αποσκοπεί σε καλύτερη εφαρμογή της τοπικής νομοθεσίας περί Πολλαπλών Μισθώσεων από το 2010. Ωστόσο, η πρόταση της Airbnb αποτελεί ένδειξη ότι τέτοιες πλατφόρμες είναι σε θέση να συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη μιας υπεύθυνης συνεργατικής οικονομίας.

Η υποχρεωτική εγγραφή σε μητρώο της τοπικής αρχής, αποτελεί το μοναδικό τρόπο να περιοριστεί η παράνομη δραστηριότητα και η μαύρη οικονομία, επισημαίνει ο πρόεδρος της σχετικής Task Force της HOTREC, Ramón Estalella.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ