Airbnb: Συζητήσεις με 100 πόλεις για την απόδοση φόρου

27-05-16 | AIRBNB

Τρόπους ώστε τα σπίτια της Airbnb να αποδίδουν φόρους στις τοπικές αρχές συζητά με περισσότερες από 100 πόλεις η μεγαλύτερη πλατφόρμα στην οικονομία διαμοιρασμού, μετά και τις επιτυχημένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε Άμστερνταμ και Παρίσι και συνέβαλλαν στον κατευνασμό των ρυθμιστικών αρχών.

Η στάση της Airbnb είναι ενδεικτική της πρόθεσης να συνεργαστεί με τις πόλεις σε ζητήματα όπως η φορολογία και η διαφάνεια. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Chief Technology Officer της πλατφόρμας Nathan Blecharczyk, οι νέες πολιτικές που εφαρμόστηκαν πρόσφατα είναι γενικά ευνοϊκές ως προς την ενοικίαση σπιτιών. 

Σύμφωνα με αυτές, η Airbnb συλλέγει αυτόματα φόρους από τα έσοδά της, εκ μέρους των 30 πόλεων και ο δήμος λαμβάνει μια επιταγή στο τέλος κάθε μήνα. 

Πέρυσι στο Άμστερνταμ συγκεντρώθηκαν 5,5 εκατ. ευρώ σε φόρους. Αντίστοιχη συμφωνία έχει γίνει και στο Παρίσι που είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Airbnb.

Οι συνομιλίες με ορισμένες πόλεις όμως, όπως το Βερολίνο, με δυσμενή νομοθεσία στην ενοικίαση κατοικιών, είναι δύσκολες. Ωστόσο, εφόσον η ενοικίαση σπιτιών στην πόλη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ενδέχεται προοδευτικά να βρεθεί λύση.

Η Ευρώπη δημιούργησε 3 δισ. δολάρια εσόδων το 2015 και αναλογεί σε περισσότερους από τους μισούς ταξιδιώτες της πλατφόρμας και σχεδόν τους μισούς ιδιοκτήτες οικιών. 

Παρότι προτίθεται να συλλέγει τουριστικό φόρο εκ μέρους των πόλεων, η Airbnb δεν ξεκαθαρίζει τι ποσό από τους πελάτες της θα διοχετεύεται στις τοπικές αρχές γιατί, όπως υποστηρίζει, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση προσωπικών δεδομένων. 

Ως εργαλείο των συζητήσεων με τις πόλεις, η Airbnb χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι έχει θετική επίδραση στις πόλεις καθώς οι επισκέπτες δαπανούν περισσότερα χρήματα σε λιγότερο τουριστικές περιοχές και χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και νερό κατά τη διάρκεια της διαμονής.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ