Πως να μειώσετε το κόστος των δικαιωμάτων μουσικής σε ένα ξενοδοχείο ή ένα κατάστημα?

11-05-22 | ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετά την αναστολή λειτουργίας της ΑΕΠΙ λόγω του γνωστού σκανδάλου, η κατάσταση σχετικά με τα δικαιώματα μουσικής έχει γίνει αρκετά πολύπλοκη. 

Πλέον υπάρχουν 3 οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων, οι οποίοι βάσει νόμου δικαιούνται να εισπράττουν για χρήση δικαιωμάτων δημόσιας εκτέλεσης μουσικής από τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα είναι οι ΕΔΕΜ (πρώην ΑΕΠΙ/ΕΥΕΔ), Αυτοδιαχείριση (Autodia) που εισπράττουν τα πνευματικά δικαιώματα, και ο GEA (Grammo, Ερατώ, Απόλλων) που εισπράττει τα συγγενικά δικαιώματα (δισκογραφικές, τραγουδιστές, οργανοπαίκτες). 

Ο κάθε οργανισμός έχει δικό του εισπρακτικό μηχανισμό και δική του τιμολογιακή πολιτική, με συνέπεια να έχει αυξηθεί το κόστος που επιβαρύνονται τα καταστήματα για την δημόσια εκτέλεση της μουσικής. Και πέραν αυτού, οι οργανισμοί εισπράτουν βάσει νόμου και αναδρομικά για τα προηγούμενα έτη. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και τους ελέγχους που κάνει ο οργανισμός Grammo σε συνεργασία με τον ΣΔΟΕ ως προς τη νομιμότητα κτήσης της μουσικής στα καταστήματα, τότε τα ποσά που πρέπει να πληρώνει κάθε επαγγελματίας για να έχει μουσική στην επιχείρηση του γίνονται δυσβάσταχτα. Σύμφωνα δε και με τον νόμο 2121/93 προβλέπονται αστικές και ποινικές κυρώσεις για όσους καταστηματάρχες δεν κάνουν νόμιμη χρήση της μουσικής. 

Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι ώστε οι επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος τους για τα δικαιώματα της μουσικής. Σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και πρόσφατη τελεσίδικη δικαστική απόφαση, οι επιχειρήσεις μπορούν να μεταδίδουν μουσική που δεν εκπροσωπείται από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Φυσικά πρόκειται για άγνωστα μουσικά θέματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα club ή σε ένα χώρο όπου είναι απαραίτητη πχ η ελληνική μουσική. Είναι όμως πολύ καλή μουσική ως background σε ένα εστιατόριο, take away coffee, lobby ξενοδοχείου, κατάστημα ρούχων κ.α. Αυτό που πρέπει να προσέξει ο επιχειρηματίας στην προκειμένη περίπτωση είναι να απευθυνθεί σε πιστοποιημένο πάροχο που θα του εξασφαλίσει τη νόμιμη απαλλαγή από δικαιώματα και βέβαια να κάνει χρήση αποκλειστικά αυτής της μουσικής. 

Ένας άλλος τρόπος μείωσης των εξόδων της επιχείρησης για πνευματικά δικαιώματα είναι η μετάδοση εμπορικού ρεπερτορίου πιστοποιημένου είτε από την ΕΔΕΜ είτε από την Αυτοδιαχείριση. Με αυτόν τον τρόπο, η επιχείρηση θα πληρώσει για πνευματικά δικαιώματα μόνο στον έναν από τους δύο οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Η Αυτοδιαχείριση εκπροσωπεί το 80% του ξένου ρεπερτορίου και εφόσον μια επιχείρηση χρησιμοποιεί μόνο αυτό, δεν πρέπει να πληρώνει για δικαιώματα στην ΕΔΕΜ. 

Η FeelMusic λειτουργεί στην ελληνική αγορά και όχι μόνο, εδώ και 21 χρόνια και έχουμε  συνεργαστεί με περισσότερα από 3.000 καταστήματα και ξενοδοχεία . Διαθέτουμε και εμπορική μουσική και χωρίς δικαιώματα, και έχουμε πιστοποίηση νομιμότητας και συνεργασία με όλους τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων. Ειδικά σε ξενοδοχεία μπορούμε να προσφέρουμε συνδυαστικά  εμπορική και  χωρίς δικαιώματα μουσική, μειώνοντας κατα πολύ το κόστος των δικαιωμάτων που αποδίδονται στους οργανισμούς.  Μπορούμε να προσφέρουμε την ιδανική λύση για τις ανάγκες κάθε επιχείρησης με βασικό μας μέλημα την μείωση του κόστους χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα της μουσικής που θα ακούγεται σε κάθε χώρο. 

Μερικοί από τους συνεργάτες μας :

Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Aquila Hotels, Aldemar Hotels, Maris Hotels, AKS Hotels, Blue Lagoon Hotels, Village Heights Golf Resort, Amathus Rhodes, Sheraton Rhodes, Mykonos Grand, Makedonia Palace, Rodos Palace, Saint Jonh Mykonos,  Lesante Zakynthos, Kontokali Bay, Anatolia Hotels, Grand Hotel Crete, The Margi, Omma Santorini, Domotel Kastri, Louis Hotels Greece, Anax Mykonos, Lindian Vilalge, Kinsterna, Pernera Cyprus, Claire’s Stores, MAC Cosmetics, Hondos Center, Max Stores, Terkenlis, Julia & More, Λητώ, καταστήματα ΔΕΗ, καταστήματα ΗΡΩΝ, Ecali Club, Διόνυσος Zonars,  όμιλος Καστελόριζο, κ.α.  

Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210.8992953 ή στο info@feelmusic.gr  για περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης στην σελίδα μας www.feelmusic.gr μπορείτε να ακούσετε τις μουσικές μας προτάσεις, εντελώς δωρεάν για 10 ημέρες. 

Demo της μουσικής μας χωρίς δικαιώματα μπορείτε να ακούσετε και εδώ: 

https://www.feelmusic.gr/ipiresies/musiki-xoris-dikaiomata/

 

διαβάστε ακόμα

Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι
In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα