"Αλμυρός" ο καφές και για τον τουρισμό

04-01-17 | ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ένα βασικό προϊόν για το τουριστικό καλάθι της χώρας και ειδικότερα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως είναι ο καφές είναι πλέον πιο ακριβός στις περισσότερες περιοχές της χώρας κατά τουλάχιστον 25%.

Πρόκειται για μία ακόμη "κρυφή" αύξηση που είτε θα επιβαρύνει τους τουρίστες στις καταναλώσεις τους μέσα στα ξενοδοχεία, είτε θα επιβαρύνει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν πουλήσει τα πακέτα τους (ειδικά αν πρόκειται για all inclusive) και θα αναγκαστούν να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις.  

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβλήθηκε αφορά σε επιβάρυνση 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό.  Ειδικότερα, από την 1η-1-2017 επιβλήθηκε φόρος στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η νέα φορολογία θα επιφέρει αύξηση τουλάχιστον 10 λεπτών ανά καφέ που σερβίρεται σε καταστήματα εστίασης και κατά 25% στη τιμή λιανικής στο ράφι. Τα προσδοκώμενα από το υπουργείο Οικονομικών έσοδα ανέρχονται σε 62 εκατ. ευρώ. Η ετήσια κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα ξεπερνά τους 42.000 τόνους.

διαβάστε ακόμα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο