Γ. Ματσίγκος: Φως στο τούνελ για την τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα

30-09-20 | Αφιέρωμα: Σπουδές στα τουριστικά

Την θέση του για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να βελτιωθεί η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα καταθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει τα περισσότερα πανεπιστήμια τουρισμού. Δυστυχώς δεν έχει ούτε ένα αυτοτελές πανεπιστήμιο. Αντιθέτως, η Τουρκία η οποία ξεκίνησε τον τουρισμό έχει 23 πανεπιστήμια για τον τουρισμό. Η Ελλάδα, ήταν πρωτοπόρα τη δεκαετία του 50 με τον τουρισμό και την ίδρυση της Ανωτέρας Τουριστικής Σχολής της Ρόδου, η οποία λειτουργούσε στο πρότυπο της Ελβετίας. Εφαρμόζαμε τα προγράμματα, με διετή φοίτηση τότε. Το μόνο που πετύχαμε, μετά είναι να γίνει τετραετής η φοίτηση αλλά παρέμεινε Ανωτέρα και όχι Ανωτάτη. Αυτό σημαίνει ότι κανείς όταν τελειώσει την τουριστική σχολή της Ρόδου που μετά ιδρύθηκε και δεύτερη σχολή στο Ηράκλειο της Κρήτης, δεν μπορεί να πάει για μεταπτυχιακό διότι δεν είναι Ανωτάτου επιπέδου το πτυχίο".

Και συνεχίζει: "Προσπαθούμε, εδώ και 30 χρόνια, να γίνει Ανωτάτη Σχολή και να ιδρυθούν και άλλες σχολές αλλά για μία σειρά λόγους και αντιπαραθέσεων των υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού δεν έχει καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο. Έχουν ιδρυθεί βέβαια άλλα ΙΕΚ τόσο στην Ρόδο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά δεν αρκεί αυτό για  την Ελλάδα που το 23% έως 25% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Και τουρισμός δεν είναι μόνο το ξενοδοχείο, είναι όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις. Και τα στελέχη τα οποία βγαίνουν από τα πανεπιστήμια δεν είναι μόνο για τα ξενοδοχεία, είναι για όλα τα επαγγέλματα του τουρισμού τα οποία πρέπει να είναι Ανωτάτης εκπαίδευσης. Επομένως εκεί υστερούμε".

Kαταλήγοντας υπογραμμίζει ότι: "Τώρα γίνεται μια προσπάθεια, από το υπουργείο τουρισμού να αλλάξουν τα πράγματα με την λειτουργία του Επιστημονικού Συμβουλίου Διασφάλισης Ποιότητας της Τουριστικής Εκπαίδευσης στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.  Οπότε υπάρχει ένα φως στο τούνελ, έστω και μετά 30 χρόνια, μέσω αυτού του Συμβουλίου. Ευχόμαστε να τα βρουν μεταξύ τους τα υπουργεία διότι εκεί είναι το πρόβλημα και να αναπτυχθούν πανεπιστήμια τουρισμού στην Ελλάδα".

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google