ΠΟΞ: Εκπαίδευση, Εξειδίκευση, Πιστοποίηση το τρίπτυχο της επιτυχημένης σταδιοδρομίας στον τουρισμό

30-09-20 | Αφιέρωμα: Σπουδές στα τουριστικά

Την ανάγκη της πιστοποίησης των προσόντων ως βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία των εργαζομένων στον τουρισμό, ανέδειξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Tornos News.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο κ. Τάσιος, τα ξενοδοχεία πλέον χρειάζονται ειδικότητες που σχετίζονται με την ψηφιακή διασύνδεση των υπηρεσιών του ξενοδοχείου και την επικοινωνία του ενώ απαιτείται και η καλλιέργεια υπεύθυνου χαρακτήρα που νοιάζεται πραγματικά για την προστασία της υγείας και που το εκφράζει πάνω στη δουλειά του.

Διαβάστε τη συνέντευξη...

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την 1η Ιουλίου ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για την επόμενη 5ετία, με ποικίλες δράσεις ώστε όλοι, νέοι και μεγαλύτεροι, να αποκτήσουν δεξιότητες, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία σε μια ολοένα και πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Ποιες νέες ανάγκες στην κατάρτιση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία δημιούργησε η πανδημία;

Η πανδημία μας έδωσε το μάθημα της εμπιστοσύνης. Σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων,  αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η εμπιστοσύνη. Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει στο νου του όποιος επιθυμεί μια σταδιοδρομία στον κλάδο είναι να έχει πιστοποιημένα τα προσόντα της θέσης για την οποία προσλαμβάνεται.

Το τρίπτυχο είναι: Εκπαίδευση, Εξειδίκευση, Πιστοποίηση. Μια καμαριέρα που θέλει να γίνει προϊσταμένη ορόφου πρέπει να έχει πιστοποιημένες γνώσεις. Το ίδιο και κάποιος για να γίνει σεφ. Επίσης ένας σερβιτόρος  θα πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον αγγλικά. 

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε προτείνει την λειτουργία της "Ακαδημίας Τουρισμού",  μπορεί να γίνει μέσα από την αναβάθμιση της σημερινής ΑΣΤΕ,  η οποία θα εξασφαλίζει το τρίπτυχο εκπαίδευση- εξειδίκευση - πιστοποίηση για όλο το φάσμα των ειδικοτήτων διαμορφώνοντας και το αντίστοιχο πλαίσιο προσόντων. 

Το «μπορώ» που λέει κάθε νέο παιδί  στον εαυτό του, είναι σημαντικό να μπορεί  να το έχει πιστοποιημένο και στα μάτια των άλλων γιατί αυτό σημαίνει  καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, περισσότερος ευκαιρίες επιτυχίας, λιγότερο άγχος εργασιακής ανασφάλειας.

-Δεδομένων των αλλαγών στην ξενοδοχειακή αγορά, ποιές ειδικότητες εκτιμάτε οτι θα χρειαστούν περισσότερο στο μέλλον;

Σίγουρα χρειαζόμαστε ειδικότητες που σχετίζονται με την ψηφιακή διασύνδεση των υπηρεσιών του ξενοδοχείου και την επικοινωνία του. Η ψηφιακή εποχή είναι πλέον εδώ και όλοι είμαστε μέρος της, πολύ δε περισσότερο η ξενοδοχειακή αγορά που είναι πάντα σε μια πιο άμεση επαφή με τις παγκόσμιες τάσεις. Από εκεί και πέρα η λειτουργία ενός ξενοδοχείου σημαίνει ομαδικότητα και συνεργασία. 

Όλες οι ειδικότητες έχουν το δικό τους ρόλο και από συμβάλλουν η καθεμιά με το δικό της τρόπο στο τελικό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από τον ευχαριστημένο πελάτη.  

-Πώς μπορεί να επαναπροσδιοριστεί ο κλάδος της φιλοξενίας, που χαρακτηρίζεται κατεξοχήν από την ανθρώπινη επαφή, στον καιρό του κορωνοϊού; Ποιές τάσεις διαβλέπετε ότι θα επικρατήσουν;

Η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα φάνηκε πολύ ξεκάθαρα στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ο εργαζόμενος που παίρνει τα σωστά μέτρα προφύλαξης για τον εαυτό του και όσους βρίσκονται γύρω του και ταυτόχρονα παρακινεί με ευγένεια και τον επισκέπτη να κάνει το ίδιο, αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας για την υγεία όλων. Έχει λοιπόν μεγάλη αξία μαζί με όλα τα υπόλοιπα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα να υπάρχει και η καλλιέργεια του υπεύθυνου χαρακτήρα που νοιάζεται πραγματικά και αυτό το εκφράζει πάνω στη δουλειά του. Για μια τόσο "ανθρωποκεντρική" δραστηριότητα όπως ο τουρισμός αυτό κάνει μεγάλη διαφορά. 

-Ποιός ο ρόλος των εργαζομένων στην επαναφορά του κλάδου από την κρίση;

Ο ρόλος των εργαζομένων είναι αναμφίβολα σημαντικός αφού μαζί θα πρέπει να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Πρέπει λοιπόν να καθήσουμε μαζί στο τραπέζι του διαλόγου και με καλή πίστη να αξιολογήσουμε τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν αυτό το πρωτόγνωρο καλοκαίρι και να συγκλίνουμε σε αποφάσεις που θα μας επιτρέπουν να πάμε όλοι μαζί προς το μέλλον,  με ρεαλισμό και  αισιοδοξία. 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο