HAPCO: Η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα χρειάζεται Πανεπιστημιακή Σχολή – Το ζωντανό συνέδριο δεν θα πεθάνει

30-09-20 | Αφιέρωμα: Σπουδές στα τουριστικά

Τη δημιουργία Πανεπιστημιακής σχολής Τουρισμού, Ανώτατης Εκπαίδευσης, ώστε να γίνει η Ελλάδα κοιτίδα σπουδών για όλη την Ευρώπη, προκρίνει ως απόλυτη ανάγκη στη σύγχρονη τουριστική εκπαίδευση, η πρόεδρος του HAPCO, κ. Ειρήνη Τόλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Tornos News.

«Χρειαζόμαστε σίγουρα μια Ανώτατη Σχολή, τριετούς ή τετραετούς φοίτησης, δεν έχει σημασία αν θα ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού ή στο Υπουργείο Παιδείας, με εισαγωγικές εξετάσεις-Πανελλήνιες, με βασική εκπαίδευση 1 ή 2 χρόνια και με υποχρεωτική την Αγγλική γλώσσα, ως βασικό μάθημα», τονίζει η κ. Τόλη.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, χρειάζονται Εκπαιδευτικά Σεμινάρια εξειδίκευσης στα επαγγέλματα του Τουρισμού για 1 χρόνο και Πρακτική για 1 χρόνο ή 6 μήνες ανάλογα με το επάγγελμα της προτίμησης των σπουδαστών (Ξενοδοχειακά, Γραφεία Γενικού Τουρισμού, Γραφεία Συνεδριακού Τουρισμού, Κρουαζιέρες κλπ.).

Παρότι οι νεαρής ηλικίας εργαζόμενοι διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες, λείπει ένα υπόβαθρο βασικής εκπαίδευσης στους εργαζομένους όλων των κλάδων του τουρισμού και όλων των συναφών επαγγελμάτων. «Για παράδειγμα, μία καμαριέρα δεν χρειάζεται τόσο την ψηφιακή δεξιότητα, αλλά τη βασική εκπαίδευση στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Άλλωστε, αυτό διαβεβαιώνουν και εκπρόσωποι όλων των Φορέων είτε εκπροσωπώντας τα Τουριστικά Λεωφορεία, είτε τα Ξενοδοχεία, είτε τα Τουριστικά Γραφεία κλπ”, επισημαίνει η κ. Τόλη.

Όσον αφορά τον κλάδο των συνεδρίων, η πανδημία δημιούργησε ανάγκη για μεγαλύτερη ψηφιακή τεχνογνωσία και εφαρμογή των ψηφιακών υποδομών που διαθέτουν τα γραφεία οργάνωσης συνεδρίων στη χώρα. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η κ. Τόλη, «θα υποστηρίζουμε, πάντα τα ζωντανά συνέδρια και θα χρησιμοποιούμε την ψηφιακή τεχνογνωσία συμπληρωματικά».

Οι ειδικότητες που θα χρειστούν περισσότερο στα συνέδρια στο μέλλον δεν θα αλλάξουν, όμως η Αγγλική γλώσσα θα είναι προαπαιτούμενο ενώ και η γνώση επιπλέον γλωσσών θα αποτελεί πλεονέκτημα.

Όσον αφορά το μέλλον των συνεδρίων, δεδομένης της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, η πρόεδρος του HAPCO τονίζει ότι τα ζωντανά συνέδρια δεν θα σταματήσουν ποτέ καθώς μόνο έτσι μπορεί να αναπτυχθεί το net working των συμμετεχόντων, η ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών. «Η αρχή του Σωκράτη και η σωστή ερμηνεία του «Συμπόσιο» αυτό υποδήλωνε και θα υποδηλώνει. Η ανθρώπινη επικοινωνία δεν αντικαθίσταται . Η Ψηφιακή επικοινωνία θα χρησιμοποιηθεί μόνο συμπληρωματικά», είπε.

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές
Ε.Ξ. Ρόδου | Αίτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας στη Ρόδο
H Πάρος φιλοξένησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας OPTIMIST–U13
Airbnb: Έκδοση Καλοκαιριού 2024 | Εξαιρετικές εμπειρίες από τους σπουδαιότερους θρύλους του κόσμου
Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος
Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν
Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas