Το Ιράν τιμά τους ξεναγούς του. Εδώ;

Το Ιράν τιμά τους ξεναγούς του. Εδώ;

Του Κρίτωνα Πιπέρα, προέδρου του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών

Το Ιράν φιλοξένησε το 17ο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξεναγών. Στο τέλος του συνεδρίου, ο δήμαρχος της πόλης Shiraz, έκανε τα αποκαλυπτήρια του πρώτου παγκοσμίως μνημείου αφιερωμένου στους επαγγελματίες ξεναγούς και στην προσφορά τους στη χώρα. Τό μνημείο τοποθετήθηκε στην είσοδο του κάστρου, ενώ ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως ένας από τους δρόμους τής παλιάς πόλης θα ονομαστεί «οδός ξεναγού», αναγνωρίζοντας  το ρόλο τού ξεναγού ως πρεσβευτή πολιτισμού, ειρήνης και φιλίας σε όλο τον κόσμο.

Οί συγκρίσεις αναπόφευκτες καί άκρως απογοητευτικές.

Στην Ελλάδα, λίκνο πολιτισμού, ενός πολιτισμού που αποτέλεσε τις βάσεις αυτού που ονομάζουμε δυτικός πολιτισμός, ενός πολιτισμού που εξακολουθεί να εμπνέει, να φωτίζει, να οδηγεί, οι ξεναγοί της θεωρούνται αναλώσιμοι. Ενώ το επάγγελμά τους είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο, το ελληνικό κράτος, αποδομεί εδώ και χρόνια το νόμο περί ξεναγών και με την απουσία ελέγχων, ενθαρύνει τον κάθε λογής παράνομο να το παίζει ξεναγός, εξαπατώντας τον τουρίστα που δε μπορεί να διανοηθεί ότι ευνομούμενη χώρα θα επέτρεπε άσκηση επαγγέλματος σε μη επαγγελματίες ξεναγούς! Τάχουμε πει και τα λέμε, και θα συνεχίσουμε να τα λέμε, κι ας μην ακούει κανείς.

Κάθε λογής άσχετοι, ψαρεύουν θύματα μέσω διαδικτύου, παρουσιάζονται ως «ξεναγοί», λένε όμως ότι δέν μπορούν νά ξεναγήσουν μέσα σέ αρχαιολογικό χώρο, αλλά « μη σάς απασχολεί, θα σας τά πούμε όλα απ’έξω, και έτσι γλυτώνετε και τα έξοδα των εισιτηρίων», (τα οποία θά τσεπώσει αυτός). Τό κράτος χάνει από τα εισιτήρια (ψάχνουν μετά να βρούν τούς λόγους πτώσης της επισκεψιμότητας). Το κράτος χάνει από εισφορές, διότι βέβαια (οποία έκπληξις) οί παράνομοι δεν κόβουν αποδείξεις. Άρα το κράτος δεν εισπράτει τις εισφορές. Άρα δε φορολογεί βέβαια τον παράνομο, ο οποίος μπορεί να παίρνει και κανένα επίδομα ανεργίας από το πονόψυχο κράτος. Το κράτος όμως χάνει επιπλέον από τις εισφορές που θα πλήρωνε ο επαγγελματίας ξεναγός, αν δεν είχε χάσει το μεροκάματο αυτό!

Από το 2012 οί σχολές ξεναγών παραμένουν κλειστές. Πότε επιτέλους θα ανοίξουν; Να δείξει τό κράτος έμπρακτα πόσο σημαντική θεωρεί την εκπαίδευση στον τουρισμό. Οσο δεν εκπαιδεύονται σωστά επαγγελματίες ξεναγοί, τόσο θα ξεφυτρώνουν άσχετοι που προσποιούνται ότι είναι ξεναγοί. Ελληνες καί ξένοι. Μουσεία δεν ελέγχουν τους παράνομους που ξεναγούν. Οι αρχαιοφύλακες δηλώνουν αναρμόδιοι να ελέγξουν αν κάποιος πού ξεναγεί είναι επαγγελματίας ξεναγός, αν δεν έχουν εγκύκλιο από το υπουργείο Πολιτισμού που θα αναφέρει ότι πρέπει να κάνουν ελέγχους για παράνομους!

Σε όλες τούς κρούσεις μας τα τελευταία 5 χρόνια στους αρμόδιους του υπουργείου να σταλεί μία εγκύκλιος, δεν έγινε τίποτα! Κανείς δε θεωρεί ότι η ιστορία και ο πολιτισμός μας αξίζουν προστασία. Κανείς δε θεωρεί ότι είναι σημαντικό αυτή η ιστορία και ο πολιτισμός μας να παρουσιάζεται από επαγγελματίες (αυτός ήταν και ο λόγος που ιδρύθηκε από φωτισμένα μυαλά η σχολή ξεναγών από τη δεκαετία τού 60’, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητας της σωστής προβολής της χώρας. Τη δημιουργία τουριστικών «πρεσβευτών», που έκαναν την αγάπη τους για τη χώρα επάγγελμα. Δε βρέθηκαν τυχαία, δεν το επίλεξαν γιατί δεν είχαν κάτι άλλο να κάνουν).

Στά χρόνια της κρίσης, πολλοί αποφάσισαν να εκμεταλευτούν (καί μαζί και τους τουρίστες) το ξέφραγο αμπέλι που λέγεται τουρισμός. Μηδαμινοί έλεγχοι παντού, μαύρη εργασία, παράνομοι ξεναγοί, υπάλληλοι γραφείων, ανιδείκευτοι υπάλληλοι ξενοδοχείων, εστιατορίων και πάει λέγοντας και κλαίγοντας. Ξεφύτρωσαν «εναλλακτικά» προγράμματα. Με «εναλλακτικούς» συνοδούς, που το παίζουν ξεναγοί. Αρχιτέκτονες που κάνουν περιπατητικά τουρ και μιλάνε και καλά για ιστορικά κτίρια. (Και η πύλη τού Αδριανού κτίριο είναι κατ' αυτούς). Εάν όμως είναι έτσι, και το πολύ λάρτζ κράτος επιτρέπει δια της ανοχής, έναν –κατά δίπλωμα, όχι απαραίτητα κατά επάγγελμα- αρχιτέκτονα να ξεναγεί, γιατί το ίδιο αυτό κράτος θα κυνηγήσει εμένα, τον επαγγελματία ξεναγό, αν αποφασίσω να το παίξω αρχιτέκτονας; Δεν είναι το δικό μου επάγγελμα νομικά κατοχυρωμένο; Δέ προστατεύεται από το νόμο 710 περί ξεναγών; 

Εχουμε πιάσει συνταξιούχο πολεοδόμο που ξεναγεί, γιατί το νά μιλήσει για το θέατρο Διονύσου είναι στο αντικειμενό του(!). Εχουμε πιάσει νεαρό που δηλώνει αρχιτέκτονας, να ξεναγεί τη ρωμαική αγορά, γιατί είναι στο αντικειμενό του επίσης. Δημοσιογράφο, σε συνεργασία μέ μουσείο που κάνει περιπατητικά τουρ (επί πληρωμή βέβαια όλα αυτά), αλλά δεν κάνει ξενάγηση όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι τού μουσείου, διότι τα βαφτίζουν «εκπαιδευτικά προγράμματα». Ολλανδή προσφέρει ποδηλατικά τούρ στην Αθήνα και παρεπιπτόντως ξεναγεί κι όλας, ή χρησιμοποιεί ποδηλάτες ως ξεναγούς!

Εταιρία που προσφέρει γύρους με πούλμαν στην πόλη, προσφέρει δωρεάν περιπατητικά τουρ στους πελάτες του ως δέλεαρ, χρησιμοποιώντας τους υπαλλήλους του, οι οποίοι προσφέρουν απερίγραπτο θέαμα κρεμασμένοι στα κάγκελα αρχαιολογικών χώρων να ξεναγούν, ενώ η εταιρία διατείνεται ότι «δε ξεναγούν λένε απλά ιστοριούλες»! Επιασα έναν τύπο στην πύλη τού Αδριανού με τη φραπεδιά στο ένα χέρι και το τσιγάρο στο άλλο (ευτυχώς δεν είχε τρίτο χέρι, αλλιώς θα κρατούσε και μπεγλέρι) να ξεναγεί.

Οταν ο αστυνομικός ρώτησε αν ήταν ξεναγός, απάντησε βέβαια πως είναι φίλοι του (γνωστή ατάκα, με ομάδες τών 10-20 ατόμων τη φορά). Οταν ο αστυνομικός ρώτησε τους τουρίστες αν γνώριζαν τπ ονομά του βέβαια, δεν το ήξεραν, και αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι οι τουρίστες είχαν κλείσει το τουρ από τον ρεσεψιονίστα του χόστελ που έμεναν, και είχαν πληρώσει 6 € έκαστος! Το τι λένε βέβαια όλοι αυτοί δεν ελέγχεται από κανέναν. Παράνομος στο μουσείο Ακρόπολης μιλάει για τις «αιγυπτιακές» Κόρες, και οί φύλακες δηλώνουν αναρμόδιοι να τον ελέγξουν.

Αμερικάνος αλλά και ιρλανδός, καθώς και μια Ισπανίδα (που είδε προφανώς φώς καί μπήκε, διότι στην Ισπανία προφανώς δε μπορούσε να δουλέψει μαύρα χωρίς μόρφωση), να λένε στούς πελάτες τους ότι τα «ελγίνεια» -έτσι τα λένε- τα έσωσαν οί Αγγλοι, τα προστάτευσαν και μια χαρά είναι στο Βρεταννικό μουσείο! (και εδώ που τα λέμε, αν είναι τά γλυπτά του Παρθενώνα νά ξεναγούνται από όλους αυτούς τους άσχετους, και να ακούσουμε καμιά μέρα ότι ο ίδιος ο Ελγιν τα έφτιαξε, καλύτερα να μείνουν εκεί που είναι, διότι στο Λονδίνο τουλάχιστον ξεναγούνται από τους επίσημους ξεναγούς της χώρας -τους blue budge-, οίι οποίοι βέβαια, επειδή είναι σωστοί επαγγελματίες δε κρύβουν την ιστορία των γλυπτών ούτε την αρπαγή τους).

Θέλετε να μάθετε τί έγινε σε όλες αυτές (και πολλές άλλες που δε χωράνε ούτε σε 50 σελίδες για να τις αριθμήσω) περιπτώσεις; Σε όλες τις προσπάθειές μας να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά (και ακόμα δε μπορώ να καταλάβω γιατί είμαστε οι μόνοι επαγγελματίες που πρέπει εμείς οι ίδιοι να κυνηγήσουμε και να αποδείξουμε μια παράβαση), αντιμετωπίζουμε άρνηση, δυσπραγία και αμφισβήτηση. Καλούμε αστυνομία, γίνεται διαπίστωση παρανομίας, καταθέτουμε την καταγγελία στο υπουργείο Τουρισμού, και μετά τίποτα!

Ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε. Οι ΠΥΤ -περιφερειακέςς υπηρεσίες τουρισμού, δηλώνουν αναρμόδιες, και ότι αρμοδιότητά τους είναι καταλύματα καί εστιατόρια. Σε άλλες περιπτώσεις, περιφερειακές ΠΥΤ δρούν αποτελεσματικά, στην Αθήνα όχι. Αρμόδιοι του υπουργείου διατείνονται ότι υπάρχει κενό νόμου. Αν υπάρχει λοιπόν κυρίες καί κύριοι αρμόδιοι-που δεν υπάρχει-, καλύψτε το. Πώς μια κλήση για παράνομο παρκάρισμα εισπράτεται από την εφορία και εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά; Έχετε αναλογιστεί τα δις (ναι δις) που χάνονται από την μη επιβολή προστίμων και όλη αυτή την παρανομη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς του τουρισμού;

Και στο μακρινό Ιράν, το τριτοκοσμικό (λέμε τώρα), οι ξεναγοί βραβεύονται για την προσφορά τους και προστατεύονται από το κράτος...

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 18/04 16:45

    Συνάντηση Όλ. Κεφαλογιάννη με μέλη του Ελληνικού Συμβουλίου του Οργανισμού Sustainable Markets Initiative

  2. 18/04 15:55

    Χρ. Σταϊκούρας: Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε ένα ‘‘πράσινο’’ μοντέλο αεροπορικών μεταφορών

  3. 18/04 15:13

    Oι Έλληνες στρέφονται στο χώρο της Αυτοβελτίωσης και Ψυχικής Υγείας

  4. 18/04 15:09

    Η Costa Navarino συμμετέχει στους εορτασμούς της Ολυμπιακής χρονιάς

  5. 18/04 15:03

    Η ΕΞΑΑΑ προσχωρεί στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»

  6. 18/04 14:22

    Το Σχολείο Τουρισμού OnTour ξεκινά ταξίδια σε νέους προορισμούς

  7. 18/04 13:53

    Olimar Reisen | Το Πήλιο νέος προορισμός στην Ελλάδα το 2024

  8. 18/04 13:05

    Συνάντηση Αρναουτάκη με 19 πρέσβεις | Η Κρήτη συνδυάζει την αρχαιολογική και πολιτιστική ιστορία με τις νέες υποδομές

  9. 18/04 12:33

    Το σχέδιο ανάπτυξης της Marriott στην Ευρώπη: 100 νέα ξενοδοχεία μέχρι το 2026

  10. 18/04 12:19

    SKY express: Αύξηση 15% της επιβατικής κίνησης το α' τρίμηνο του 2024

  11. 18/04 12:17

    Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων για τη νέα απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα

  12. 18/04 12:03

    Handelsblatt | Η Ελλάδα ως πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους

  13. 18/04 11:57

    E.E. | Δράσεις 3,5 δισ. ευρώ για την προστασία των ωκεανών

  14. 18/04 11:45

    Lufthansa | Ακύρωση των πτήσεων προς Τεχεράνη και Βηρυτό μέχρι τις 30 Απριλίου

  15. 18/04 11:29

    Δήμος Αθηναίων | Συνεργασία με την Κίνα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού μέσω της ΕΑΤΑ

  16. 18/04 11:22

    Κρουαζιέρα | Οι θέσεις της CLIA για τη Θαλάσσια Συνδεσιμότητα στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της G7

  17. 18/04 11:18

    Travel + Leisure: 3 Ελληνικά ξενοδοχεία στα 100 καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024

  18. 18/04 11:17

    Ρόδος | Αφιέρωμα στους Times του Λονδίνου

  19. 18/04 11:06

    Apollo Hills | Οικιστική ανάπτυξη 200 εκατ. ευρώ στη Βούλα από τις Henderson Park και Hines

  20. 18/04 10:30

    Τουρισμός 2024 | 4 ελληνικά νησιά στο top10 των φτηνότερων προορισμών για τους Βρετανούς το καλοκαίρι

  21. 18/04 10:25

    Το Βρετανικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί για διακρίσεις στους ταξιδιώτες LGBTQ+ στην Ελλάδα

  22. 18/04 10:12

    SAS & Aegean: Συνεργασία κοινού κωδικού για συνδέσεις της Αθήνας με Σκανδιναβικές χώρες

  23. 17/04 19:57

    Ελληνικός τουρισμός | 4 ξενοδοχεία προστίθενται αυτό το καλοκαίρι στη συλλογή Curio Collection by Hilton

  24. 17/04 19:16

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην 9η Διεθνή Διάσκεψη "Our Ocean Conference"

  25. 17/04 16:48

    Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο | Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος

  26. 17/04 16:33

    Συναγερμός από τη Europa Nostra για τις Κυκλάδες: Απειλούνται από τον τουρισμό

  27. 17/04 15:28

    H Nikki Beach Global γίνεται Nikki Beach Hospitality Group

  28. 17/04 14:36

    Η AEGEAN επενδύει σε 4 νέα Airbus A321neo

  29. 17/04 14:22

    Γερμανία: Υποχωρεί ο πληθωρισμός, αλλά...

  30. 17/04 13:35

    Η Αρχαία Ολυμπία άναψε τη φλόγα της Ειρήνης και της Εκεχειρίας

  31. 17/04 13:20

    Γερμανικό ενδιαφέρον για την Κρήτη και τα εκλεκτά προϊόντα της

  32. 17/04 11:52

    Τουρισμός | ForwardKeys: Προς ολική ανάκαμψη τα εξερχόμενα ταξίδια των Κινέζων - Ευρώπη θέλει το 27%

  33. 17/04 11:43

    Συνεργασία ΕΟΤ - Αμερικανικού Κολλεγίου για την ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού τουρισμού

  34. 17/04 11:35

    Η EasyJet ακύρωσε τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου

  35. 17/04 11:19

    airBaltic: Η Κέρκυρα κορυφαίος προορισμός από τη Ρίγα αυτό το καλοκαίρι

  36. 17/04 11:18

    Η Aida ακυρώνει τις φθινοπωρινές κρουαζιέρες μέσω της Ερυθράς Θάλασσας - Η Κέρκυρα κερδίζει δύο κρουαζιέρες

  37. 17/04 10:42

    Anandes Hotel: Νέο πολυτελές μπουτίκ ξενοδοχείο στη Μύκονο – Ανοίγει τον Ιούνιο

  38. 17/04 10:40

    Χωρίς τουρίστες και αυτό το καλοκαίρι η Νήσος Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) στην Κρήτη

  39. 17/04 10:22

    Τουρισμός: Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στα 10 ελληνικά νησιά

  40. 17/04 09:49

    Wyndham Hotels | Σημαντική ανάπτυξη το 2023 - Η παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο

  41. 16/04 19:56

    Ομοσπονδία Καταλυμάτων "ΚΥΚΛΟΣ" | Tι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό κατάταξης

  42. 16/04 16:00

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

  43. 16/04 15:41

    Υπεγράφη η Ολυμπιακή Εκεχειρία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας

  44. 16/04 13:00

    Το 52% των Βρετανών επιλέγουν ξενοδοχείο βάσει κριτικών

  45. 16/04 12:41

    Μελέτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Ευρώπη

  46. 16/04 11:42

    Τουρισμός | Ο Όμιλος FTI περνά στην εταιρεία Certares - Έναντι 1 ευρώ η συμφωνία, επενδύσεις 125 εκατ. ευρώ

  47. 16/04 11:39

    Αερομεταφορές: 19 νέες συνδέσεις με Ελλάδα από το Ην. Βασίλειο το καλοκαίρι του 2024

  48. 16/04 11:22

    Οι Βρετανοί τουρίστες μένουν περισσότερο και ξοδεύουν περισσότερα στην Ισπανία

  49. 16/04 10:49

    Οι «Ανθισμένες Κερασιές» της Πιερίας πρόσφεραν μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες

  50. 16/04 10:41

    Ιράν εναντίον Ισραήλ: Οι επιπτώσεις στην οικονομία

  51. 16/04 10:30

    Workshop για την προβολή ελληνικών τουριστικών περιοχών στη Σερβία

  52. 16/04 06:00

    Forbes: Ο Ελληνικός προορισμός-έκπληξη που ανήκει στις 5 απόλυτες επιλογές διακοπών χωρίς μαζικό τουρισμό

  53. 15/04 19:50

    Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

  54. 15/04 19:44

    ΠΟΕΕΤ: Συμμετοχή στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη

  55. 15/04 17:25

    H ΕΤΑΔ θα εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο φορέα Real Estate - 6.000 ακίνητα σε αποτίμηση

  56. 15/04 14:59

    Planet Holidays: Διακοπές στην Ελλάδα όλο το χρόνο – «Στηρίζουμε το όραμα Μητσοτάκη»

  57. 15/04 14:27

    Γυρίσματα για νέα βρετανική τηλεοπτική σειρά στην Πάρο

  58. 15/04 13:34

    Ελληνικής καταγωγής ο νέος Γενικός Διευθυντής του 1 Hotel Toronto

  59. 15/04 13:03

    Στο 80% του 2019 οι εξερχόμενος τουρισμός από την Κίνα το 2024 | Οι νεαρές Κινέζες καθοδηγούν την αγορά

  60. 15/04 12:45

    Ποιες αεροπορικές εταιρίες ακύρωσαν πτήσεις λόγω της έντασης στη Μ. Ανατολή

  61. 15/04 11:37

    «Ο υπερτουρισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον βιώσιμο τουρισμό»

  62. 15/04 11:21

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο

  63. 15/04 11:13

    TUI: Παλαιά πόλη της Ρόδου και Ακρόπολη στα πιο δημοφιλή μνημεία για το 2024

  64. 15/04 10:47

    Βρετανικός τουρισμός: Το 54% των οικογενειών σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές παρά την ακρίβεια

  65. 15/04 09:34

    Ryanair: Νέα σύνδεση Λίβερπουλ – Κέρκυρα

  66. 14/04 13:10

    meteo | Ξεπέρασε τους 31 °C η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα το Σάββατο

  67. 14/04 12:57

    Είναι η Ελλάδα σε βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο; - Ο τουρισμός το συγκριτικό πλεονέκτημα

  68. 14/04 12:46

    Γιάννης Κεφαλογιάννης: Οι νέοι πόλεμοι θα αλλάξουν τον τρόπο που οι χώρες προετοιμάζουν την άμυνά τους

  69. 14/04 12:38

    Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας | Ο Γ. Πατούλης πρόεδρος για τρίτη θητεία

  70. 13/04 21:34

    Υπ. Εξωτερικών | Σύσταση για την αποφυγή ταξιδιών σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Λίβανο και Ιράν

  71. 13/04 20:55

    Ποιες αλλαγές φέρνουν για την ελληνική οικονομία οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

  72. 13/04 14:09

    Δημοσιογραφική αποστολή στην Κρήτη από τη Γερμανία και την Ελβετία

  73. 13/04 13:34

    Πώς θα βελτιωθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

  74. 13/04 12:53

    Φόρουμ Δελφών | To Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά στο Ισραήλ αλλά δεν θα ρισκάρει ανοιχτή σύγκρουση

  75. 13/04 12:39

    Ελληνικός τουρισμός | Πρέπει να υπολογίζονται οι δείκτες βιωσιμότητας στις αποφάσεις μας

  76. 12/04 21:52

    Taizoon Khorakiwala | Η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για Ινδούς επιχειρηματίες

  77. 12/04 21:43

    Το προσδόκιμο ζωής είναι 2,3 χρόνια μικρότερο στα κατώτερα μορφωτικά στρώματα σε σχέση με τα ανώτερα

  78. 12/04 21:37

    Επιτακτική η ανάγκη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

  79. 12/04 19:40

    Συνάντηση εργασίας Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα

  80. 12/04 19:34

    Δεν θα πληρώσει ξανά ο ξενοδοχειακός κλάδος την ανεξέλεγκτη λειτουργία των Airbnb

  81. 12/04 16:00

    Google: Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ελλάδα για την τεχνητή νοημοσύνη

  82. 12/04 15:33

    «Από το χωράφι στο πιάτο» | Η TUI στηρίζει 500 αγρότες σε Κρήτη και Ρόδο για πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές

  83. 12/04 15:12

    N. Σταθόπουλος (BC Partners) | Ποιοι κλάδοι προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα

  84. 12/04 14:37

    Oι συμπράξεις ανάμεσα στην Τέχνη και το επιχειρείν

  85. 12/04 14:23

    "Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε…"- Η απάντηση της Ένωσης Ξενοδόχων στον κ.Δούκα περί δημοτικού φόρου στα αθηναϊκά ξενοδοχεία

  86. 12/04 13:56

    Αερομεταφορές: Έρχονται καύσιμα από ανθρώπινα περιττώματα – 92% λιγότερες εκπομπές άνθρακα

  87. 12/04 11:52

    CLIA: Στο 107% των επιπέδων 2019 οι επιβάτες κρουαζιέρας το 2023, 35,7 εκατ. οι επιβάτες το 2024

  88. 12/04 11:30

    Έρευνα CLIA: Τι κάνει την κρουαζιέρα ελκυστική στους Αμερικανούς ταξιδιώτες

  89. 12/04 11:16

    Η Ευρώπη χάνει ανταγωνιστικότητα εδώ και 25 χρόνια

  90. 12/04 11:03

    ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ | Η οικονομική ανασφάλεια τρομάζει τον Έλληνα - Βενιζέλος: Αναζητά λύσεις αρχαϊκές και μεταφυσικές (!)

  91. 12/04 10:59

    Ace Hotel & Swim Club Athens: Έρχεται το νέο ξενοδοχείο τύπου resort στη Γλυφάδα

  92. 12/04 10:56

    Eurowings: Ρεκόρ πτήσεων το καλοκαίρι από Γερμανία στην Ισπανία - 600 πτήσεις την εβδομάδα

  93. 12/04 10:51

    Αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αργεντινή

  94. 12/04 10:40

    Εκδηλώσεις για την ‘Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στη Λάρισα

  95. 12/04 10:31

    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Προβολή των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

  96. 12/04 10:27

    Παρουσίαση των νησιών του Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

  97. 12/04 10:25

    Δήμος Χερσονήσου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  98. 12/04 10:16

    Ισπανία: Οι πολίτες αντιστέκονται στον μαζικό τουρισμό

  99. 11/04 19:04

    Zeus International: Νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό

  100. 11/04 18:07

    Οι τρεις οικονομικές τεκτονικές πλάκες | Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει