Το μάτι του Έλληνα δεν χορταίνει με τίποτα…

Α Decrease font Enlarge font
Το μάτι του Έλληνα δεν χορταίνει με τίποτα…

Πήγα πρόσφατα σε μια οικογενειακή ταβέρνα που μου είχαν συστήσει, λόγω του πολύ καλού φαγητού και των τεράστιων μερίδων που σερβίρει. Και πραγματικά οι μερίδες, αν και νόστιμες, ήταν τόσο τεράστιες που η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών έφευγαν με τα γνωστά αλουμινένια πακετάκια ανά χείρας, παρά τις προειδοποιήσεις των σερβιτόρων την ώρα της παραγγελίας. Και πάλι όμως, η ποσότητα του φαγητού που είδα να πετιέται ήταν εντυπωσιακή.

Άρχισα τότε να σκέφτομαι όλα αυτά τα μαγειρεμένα φαγητά που περισσεύουν από τους μπουφέδες των ξενοδοχείων. Άραγε που καταλήγουν; Και αυτά στα σκουπίδια;

Συμφέρει αυτή η πρακτική; Μιλάμε για απίστευτη σπατάλη -φυσικών πόρων, ενέργειας, ανθρωποωρών- την ώρα που υπάρχουν άνθρωποι που υποσιτίζονται. Ας μην αγγίξω το θέμα της έλλειψης κομποστοποίησης, που θα μείωνε τον όγκο οργανικών σκουπιδιών και θα αξιοποιούνταν ως λίπασμα… Δεν είναι της παρούσης.

Η συζήτηση απασχόλησε την παρέα καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματός μας, έπεσαν διάφορες ιδέες: γιατί συνεχίζουν τα εστιατόρια να σερβίρουν τόσο μεγάλες μερίδες αφού βλέπουν ότι δεν μπορεί ο Έλληνας να ξεφύγει από τη λογική του να παραγγέλνει όλο τον κατάλογο, γιατί δεν δίνουν την επιλογή της μισής μερίδας (το έχουμε δει σε κάποιες μεγάλες αλυσίδες), γιατί δεν μαζεύουν τα υπόλοιπα φαγητά από τα τραπέζια να τα δίνουν σε άστεγους (απορρίφθηκε η ιδέα για λόγους υγιεινής), γιατί δεν τα πουλούν σε φάρμες γουρουνιών… Έπεσε και το απαραίτητο γκουγκλάρισμα αλλά τα αποτελέσματα της αναζήτησης ήταν απογοητευτικά!

Το μόνο που υπάρχει στην Ελλάδα είναι μια εθελοντική οργάνωση που μεσολαβεί για την αξιοποίηση των μερίδων φαγητού που δεν έχουν πουληθεί αλλά και πρώτων υλών που περισσεύουν (συνήθως αυτά που κοντεύουν να λήξουν) έτσι ώστε να προωθούνται σε συσσίτια.

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι.

Η σπατάλη φαγητού είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο, τουλάχιστον στις «ανεπτυγμένες» ή «αναπτυσσόμενες» (όπως θέλετε πείτε τις) χώρες, την ώρα που στις «υπανάπτυκτες» (και όχι μόνο) υπάρχει κόσμος που πεινάει. Μόνο στην Ευρώπη, περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια, κάτι που μεταφράζεται σε  σπατάλη περίπου 143 δισ. ευρώ (έρευνα FUSION, 2016). Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η σπατάλη τροφίμων αγγίζει τα 280-300 κιλά κατά κεφαλήν ετησίως, και αφορά όλα τα στάδια παραγωγής τροφίμων, από τη συγκομιδή, την επεξεργασία και τη διανομή, μέχρι την κουζίνα μας.

Είναι προφανές ότι η λύση του προβλήματος απαιτεί παιδεία, τόσο από την πλευρά των πολιτών και των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά των κρατών. Ως πολίτες θα πρέπει να ψωνίζουμε μόνο ό,τι μπορούμε να καταναλώσουμε και όποια τυχόν υπόλοιπα να φροντίζουμε να τα αξιοποιούμε κατάλληλα (υπάρχουν πάμπολλες ιδέες για συνταγές με φαγητό που έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα) και ως επιχειρηματίες θα πρέπει να προσέχουμε οι προμήθειες και οι παρασκευές που κάνουμε να συμβαδίζουν με την προσδοκώμενη κατανάλωση. Το κράτος από την άλλη, οφείλει να εκπαιδεύσει, να δώσει κίνητρα αλλά και να παρέχει λύσεις αξιοποίησης των οργανικών σκουπιδιών.

Και μια ενδιαφέρουσα περίπτωση που βρήκα γκουγκλάροντας:

Στο Λας Βέγκας, ένας δαιμόνιος ιδιοκτήτης φάρμας γουρουνιών έπαιρνε από τα ξενοδοχεία όλα τα υπολείμματα φαγητού (και μάλιστα πληρωνόταν γι’ αυτό από τα ξενοδοχεία!) και τα χρησιμοποιούσε ως ζωοτροφή στη φάρμα του. Και μαντέψτε σε ποιους πουλούσε μετά το κρέας από τα ζώα του;

Το αποτέλεσμα είναι ότι μετά από 55 χρόνια που έκανε αυτή τη δουλειά, πούλησε τη φάρμα του έναντι του εντυπωσιακού ποσού των 23 εκατομμυρίων δολαρίων…

 

  1. 25/09 15:09

    Zeus International: Ενίσχυση του τμήματος πωλήσεων

  2. 25/09 15:03

    Ryanair: Νέο δρομολόγιο Ρόδος-Ρώμη το 2019

  3. 25/09 14:56

    Στη Ρόδο το πρώτο φεστιβάλ που τιμά την κουλτούρα των Νότων του κόσμου

  4. 25/09 14:54

    National Geographic: Η Αλόννησος στους 50 top καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο

  5. 25/09 14:50

    Διαφήμιση παράνομης ναύλωσης σκάφους αναψυχής στο Λεωνίδιο

  6. 25/09 14:47

    Ryanair: Σύμβαση εργασίας με το προσωπικό στην Ιταλία

  7. 25/09 14:39

    To "Ελ. Βενιζέλος" στα 10 top ευρωπαϊκά αεροδρόμια με την υψηλότερη κίνηση

  8. 25/09 13:38

    Εντυπωσίασαν οι 2 ελληνικές ξενοδοχειακές προτάσεις στην The Hotel Show Dubai

  9. 25/09 13:36

    Βρετανικός τουρισμός: Μετ’ εμποδίων οι πτήσεις προς ΕΕ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για Brexit

  10. 25/09 13:21

    Ο «Τουρισμός στο Δρόμο του Μεταξιού» στη Θεσσαλονίκη

  11. 25/09 13:07

    ΕΣΠΑ: Νέο πρόγραμμα εντός του Οκτωβρίου και για μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

  12. 25/09 12:55

    Τουρισμός γονιμότητας, η νέα μεγάλη αγορά για την προσέλκυση Κινέζων

  13. 25/09 12:02

    Τα top 10 ελληνικά ξενοδοχεία στις αναζητήσεις των Γερμανών τον Σεπτέμβριο

  14. 25/09 11:44

    Γ.Τζιάλλας: Προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική κρουαζιέρα την επόμενη 3ετία

  15. 25/09 11:38

    Γερμανικός τουρισμός: Ρεκόρ αύξησης στην αεροπορική κίνηση προς Ελλάδα

  16. 25/09 11:14

    Η φέτα όχημα για την τουριστική ανάδειξη του Ολύμπου και της Ελασσόνας

  17. 25/09 10:14

    Ξένοι δημοσιογράφοι στην Αλόννησο

  18. 25/09 10:09

    Δήμος Κύθνου: Ανάδειξη σπηλαίου Καταφύκι

  19. 25/09 10:05

    Ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας με την Λευκορωσία στον τουρισμό

  20. 25/09 10:04

    Εστία τουρισμού και πολιτισμού οι παλαιές αποθήκες Σάμου

  21. 25/09 09:48

    Ολοκληρώνεται το θεματικό πάρκο «Άλσος του Αριστοτέλη»

  22. 25/09 09:45

    Άδειες για δύο νέα πολυτελή ξενοδοχεία σε Μύκονο και Σαντορίνη

  23. 24/09 18:05

    Αδελφοποίηση Ν.Αιγαίου και νησιωτικής Βραζιλίας

  24. 24/09 16:30

    Σαντορίνη: Ανησυχίες για ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια

  25. 24/09 15:07

    Busabout: Νέο πρόγραμμα περιπέτειας στα ελληνικά νησιά το 2019

  26. 24/09 14:52

    Ο καλός καιρός έριξε τα κέρδη του Thomas Cook

  27. 24/09 14:17

    Συνέδριο ΣΕΤΕ: Τουρισμός και τεχνολογία στο επίκεντρο

  28. 24/09 13:49

    Το πιο ...γλυκό κατάλυμα στον κόσμο: Σοκολατένια αγροικία στη Γαλλία

  29. 24/09 13:05

    Google ή Facebook; Που είναι καλύτερα να διαφημίσουμε την τουριστική μας επιχείρηση;

  30. 24/09 12:32

    Νέος διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της TÜV AUSTRIA HELLAS

  31. 24/09 12:29

    Η Λευκωσία γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

  32. 24/09 12:25

    Η Αστυπάλαια ως προορισμός ευζωίας

  33. 24/09 12:19

    Διαψεύδει η TripAdvisor έρευνα ότι 1 στις 3 κριτικές είναι πληρωμένες

  34. 24/09 12:05

    12 ξενοδοχεία στην καμπάνια "Gay September in Greece"

  35. 24/09 11:40

    Άνοιξαν οι διαγωνισμοί για 5άστερα ξενοδοχεία στο π.Esperia και σε νεοκλασικό στην Αθήνα

  36. 24/09 11:35

    H Αττική στην έκθεση IFTM Top Resa στο Παρίσι

  37. 24/09 11:32

    Περισσότερους τουρίστες από την Άπω Ανατολή θέλει η Τουρκία

  38. 24/09 11:26

    STR: Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων τον Αύγουστο- Ρεκόρ σε Βερολίνο & Παρίσι

  39. 24/09 10:59

    Turkish Airlines: Ρεκόρ δείκτη πληρότητας τον Αύγουστο

  40. 24/09 10:44

    Το Γαϊδουρονήσι με εικονική πραγματικότητα

  41. 24/09 10:42

    Αποφάσεις για ξενοδοχεία

  42. 24/09 10:40

    NAXiOS: Ο ψηφιακός ξεναγός της Νάξου

  43. 24/09 10:36

    Νέες πλωτές εξέδρες στη Χαλκιδική

  44. 24/09 10:34

    Πρόταση για αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Τασκένδης

  45. 23/09 12:07

    Κινέζοι τουρίστες στον Όλυμπο

  46. 23/09 12:04

    Tα μέλη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής στην Πάτμο

  47. 23/09 12:00

    Έργα για την τουριστική ανάπτυξη στη Λίμνη Λάδωνα

  48. 23/09 11:59

    Αθλητικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλία

  49. 22/09 11:48

    Ψηφιακή προβολή και διαχείριση πολιτιστικών χώρων στα Χανιά

  50. 22/09 11:46

    Ανάπτυξη και ανάδειξη της Λίμνης Δοϊράνης

  51. 22/09 11:44

    Οι Καρποί της Μελίβοιας Γης στη Λάρισα

  52. 21/09 14:51

    H μαγευτική παραλία των Γλάρων στη Χίο από ψηλά

  53. 21/09 14:20

    Ελληνικός Τουρισμός: Γερμανοί και Αμερικανοί οι πρωταγωνιστές στο 7μηνο

  54. 21/09 14:16

    Αεροδρόμιο Καστελίου: Ελληνο-ινδική κοινοπραξία ο οριστικός ανάδοχος- Πότε ξεκινούν τα έργα

  55. 21/09 13:29

    T+L: Η Κρήτη στους 12 top προορισμούς για μοναχικούς ταξιδιώτες

  56. 21/09 13:04

    Μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρεώσεις της Airbnb ζητεί η ΕΕ

  57. 21/09 12:42

    Ο κίνδυνος της τουριστικής ασφυξίας

  58. 21/09 12:21

    Μαγιόρκα και Ίμπιζα βάζουν "στοπ" στο δωρεάν αλκοόλ στα ξενοδοχεία από το 2020

  59. 21/09 12:13

    ΙΝΣΕΤΕ: Οδηγός ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις

  60. 21/09 12:04

    Ζάκυνθος: Ζώνη επικινδυνότητας στο Ναυάγιο

  61. 21/09 11:58

    Στοιχεία στην ΕΛΣΤΑΤ από τα καταλύματα σύντομης διαμονής

  62. 21/09 11:47

    Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία έχουν καλύτερες επιδόσεις

  63. 21/09 11:41

    Περίθαλψη σε τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα στη Σύρο

  64. 21/09 11:40

    Βενετία: Πρόστιμα στους τουρίστες που κάθονται στους δρόμους

  65. 21/09 10:56

    ΝΔ: Καθυστερημένα η αύξηση των πόρων του ΕΣΠΑ τουριστικών ΜμΕ

  66. 21/09 10:46

    Προβολή της Μήλου στην Αυστραλία

  67. 21/09 10:46

    Αγκίστρι: Διπλασιάζεται η δυναμικότητα του λιμένα

  68. 21/09 10:41

    Ε.Κουντουρά: Προτεραιότητα η απευθείας αεροπορική σύνδεση Σεούλ-Αθήνας

  69. 21/09 10:34

    Άδειες για δύο νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων στη Σαντορίνη

  70. 21/09 10:29

    Δήμος Αργους-Ορεστικού: Aποκατάσταση των μονοπατιών του Αγίου Νικολάου

  71. 21/09 10:28

    Νέες πλωτές εξέδρες σε Χαλκιδική και Σκιάθο

  72. 21/09 10:24

    Μελέτη: Πρωταγωνιστής ο τουρισμός για την ισπανική οικονομία

  73. 21/09 10:22

    Το μαρτύριο της σταγόνας….

  74. 20/09 16:08

    Ευριδίκη Κουρνέτα: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον θεματικό τουρισμό

  75. 20/09 15:50

    Εταιρικές εκδηλώσεις στο Hard Rock Cafe Athens

  76. 20/09 15:36

    Α.Βασιλικός: Η Airbnb ξεπέρασε τον αριθμό κλινών στα ξενοδοχεία στην Αθήνα

  77. 20/09 14:44

    Οι τιμές των ξενοδοχείων το Φθινόπωρο: Ανταγωνιστική η Αθήνα, ακριβά τα νησιά

  78. 20/09 14:22

    Έρευνα: Η Αθήνα καθιερώνεται ως προορισμός διακοπών- το προφίλ των τουριστών της

  79. 20/09 14:14

    Νέο ξενοδοχείο Allsun στην Κρήτη

  80. 20/09 13:49

    Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τις πωλήσεις/κρατήσεις σε περιόδους χαμηλής ζήτησης;

  81. 20/09 13:24

    ΤτΕ: +17% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 7μηνο

  82. 20/09 13:14

    Ryanair: Σχέδια για νέες βάσεις στη Γαλλία

  83. 20/09 12:51

    Προβολή της Ελλάδας στον κορεατικό κινηματογράφο

  84. 20/09 12:48

    Minoan Group: Πώληση τμήματος ταξιδίων- Στόχος να προχωρήσει το πρότζεκτ της Κρήτης

  85. 20/09 12:09

    Η Κρήτη ως επίκεντρο της κυκλικής οικονομίας στα νησιά της Μεσογείου

  86. 20/09 12:07

    Έρχεται ενοποίηση στην ηλεκτρονική αγορά ταξιδιών στην Ευρώπη

  87. 20/09 11:52

    Η Λευκωσία στη σύνοδο κορυφής του World Tourism Cities Federation

  88. 20/09 11:15

    Norwegian: Προγράμματα κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά το 2020

  89. 20/09 11:05

    3 στους 4 Αμερικανούς προτιμά κράτηση διακοπών μέσω τουριστικού γραφείου

  90. 20/09 10:48

    Οι δήμοι Λειψών και Τρικκαίων δημιουργούν τεχνογνωσία

  91. 20/09 10:35

    TornosNews: Οι τυχεροί που κέρδισαν προσκλήσεις για το Athens Flying Week- Όλα τα ονόματα

  92. 20/09 09:51

    Διαδραστική τουριστική προβολή του Ηρακλείου

  93. 20/09 09:49

    Επέκταση ξενοδοχείων στην Ερέτρια και την Κρήτη

  94. 20/09 09:41

    Όλες οι μεγάλες ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία – Το οικονομικό προφίλ των 18 ρωσικών περιφερειών

  95. 20/09 09:36

    Aποκατάσταση του Ιστορικού Φάρου Κόγχης Σαλαμίνας

  96. 20/09 09:34

    Βόρεια Κυνουρία: Τουριστικό brandname «Παράλιο Άστρος»

  97. 19/09 16:57

    Γερμανοί tour operators ξεναγήθηκαν στην Ήπειρο

  98. 19/09 16:53

    Thomas Cook: 10 νέα ξενοδοχεία Cook's Club το καλοκαίρι του 2019- Σχέδια και για Ελλάδα

  99. 19/09 15:42

    MR&H: Ένα μεγάλο επενδυτικό φόρουμ στην Αθήνα

  100. 19/09 15:34

    Διάκριση του Grace Santorini στα Top Mediterranean Resort Awards