Το μάτι του Έλληνα δεν χορταίνει με τίποτα…

Α Decrease font Enlarge font
Το μάτι του Έλληνα δεν χορταίνει με τίποτα…

Πήγα πρόσφατα σε μια οικογενειακή ταβέρνα που μου είχαν συστήσει, λόγω του πολύ καλού φαγητού και των τεράστιων μερίδων που σερβίρει. Και πραγματικά οι μερίδες, αν και νόστιμες, ήταν τόσο τεράστιες που η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών έφευγαν με τα γνωστά αλουμινένια πακετάκια ανά χείρας, παρά τις προειδοποιήσεις των σερβιτόρων την ώρα της παραγγελίας. Και πάλι όμως, η ποσότητα του φαγητού που είδα να πετιέται ήταν εντυπωσιακή.

Άρχισα τότε να σκέφτομαι όλα αυτά τα μαγειρεμένα φαγητά που περισσεύουν από τους μπουφέδες των ξενοδοχείων. Άραγε που καταλήγουν; Και αυτά στα σκουπίδια;

Συμφέρει αυτή η πρακτική; Μιλάμε για απίστευτη σπατάλη -φυσικών πόρων, ενέργειας, ανθρωποωρών- την ώρα που υπάρχουν άνθρωποι που υποσιτίζονται. Ας μην αγγίξω το θέμα της έλλειψης κομποστοποίησης, που θα μείωνε τον όγκο οργανικών σκουπιδιών και θα αξιοποιούνταν ως λίπασμα… Δεν είναι της παρούσης.

Η συζήτηση απασχόλησε την παρέα καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματός μας, έπεσαν διάφορες ιδέες: γιατί συνεχίζουν τα εστιατόρια να σερβίρουν τόσο μεγάλες μερίδες αφού βλέπουν ότι δεν μπορεί ο Έλληνας να ξεφύγει από τη λογική του να παραγγέλνει όλο τον κατάλογο, γιατί δεν δίνουν την επιλογή της μισής μερίδας (το έχουμε δει σε κάποιες μεγάλες αλυσίδες), γιατί δεν μαζεύουν τα υπόλοιπα φαγητά από τα τραπέζια να τα δίνουν σε άστεγους (απορρίφθηκε η ιδέα για λόγους υγιεινής), γιατί δεν τα πουλούν σε φάρμες γουρουνιών… Έπεσε και το απαραίτητο γκουγκλάρισμα αλλά τα αποτελέσματα της αναζήτησης ήταν απογοητευτικά!

Το μόνο που υπάρχει στην Ελλάδα είναι μια εθελοντική οργάνωση που μεσολαβεί για την αξιοποίηση των μερίδων φαγητού που δεν έχουν πουληθεί αλλά και πρώτων υλών που περισσεύουν (συνήθως αυτά που κοντεύουν να λήξουν) έτσι ώστε να προωθούνται σε συσσίτια.

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι.

Η σπατάλη φαγητού είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο, τουλάχιστον στις «ανεπτυγμένες» ή «αναπτυσσόμενες» (όπως θέλετε πείτε τις) χώρες, την ώρα που στις «υπανάπτυκτες» (και όχι μόνο) υπάρχει κόσμος που πεινάει. Μόνο στην Ευρώπη, περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια, κάτι που μεταφράζεται σε  σπατάλη περίπου 143 δισ. ευρώ (έρευνα FUSION, 2016). Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η σπατάλη τροφίμων αγγίζει τα 280-300 κιλά κατά κεφαλήν ετησίως, και αφορά όλα τα στάδια παραγωγής τροφίμων, από τη συγκομιδή, την επεξεργασία και τη διανομή, μέχρι την κουζίνα μας.

Είναι προφανές ότι η λύση του προβλήματος απαιτεί παιδεία, τόσο από την πλευρά των πολιτών και των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά των κρατών. Ως πολίτες θα πρέπει να ψωνίζουμε μόνο ό,τι μπορούμε να καταναλώσουμε και όποια τυχόν υπόλοιπα να φροντίζουμε να τα αξιοποιούμε κατάλληλα (υπάρχουν πάμπολλες ιδέες για συνταγές με φαγητό που έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα) και ως επιχειρηματίες θα πρέπει να προσέχουμε οι προμήθειες και οι παρασκευές που κάνουμε να συμβαδίζουν με την προσδοκώμενη κατανάλωση. Το κράτος από την άλλη, οφείλει να εκπαιδεύσει, να δώσει κίνητρα αλλά και να παρέχει λύσεις αξιοποίησης των οργανικών σκουπιδιών.

Και μια ενδιαφέρουσα περίπτωση που βρήκα γκουγκλάροντας:

Στο Λας Βέγκας, ένας δαιμόνιος ιδιοκτήτης φάρμας γουρουνιών έπαιρνε από τα ξενοδοχεία όλα τα υπολείμματα φαγητού (και μάλιστα πληρωνόταν γι’ αυτό από τα ξενοδοχεία!) και τα χρησιμοποιούσε ως ζωοτροφή στη φάρμα του. Και μαντέψτε σε ποιους πουλούσε μετά το κρέας από τα ζώα του;

Το αποτέλεσμα είναι ότι μετά από 55 χρόνια που έκανε αυτή τη δουλειά, πούλησε τη φάρμα του έναντι του εντυπωσιακού ποσού των 23 εκατομμυρίων δολαρίων…

 

  1. 24/05 08:15

    Διευρύνει το πρόγραμμα του 2019 για Κύπρο η TUI

  2. 24/05 07:43

    Μετατροπές κατοικιών σε τουριστικά καταλύματα σε Νέστο και Ρέθυμνο

  3. 24/05 07:40

    Σε παραλίες, μνημεία και επαύλεις οι πολιτικοί γάμοι στη Ρόδο

  4. 24/05 07:32

    Βοτανικός κήπος στη Δωρίδα

  5. 24/05 07:27

    Δήμος Αθηναίων: Διαγωνισμός για στέγαση αστέγων σε ξενοδοχεία

  6. 24/05 07:20

    Η Μάχη της Πόρτας και η Ανάβαση της Ελάτης στα Τρίκαλα

  7. 23/05 17:06

    Πως ετοιμάζουμε το Site μας για να δεχθούμε επισκέπτες

  8. 23/05 16:11

    Λεωφορειακή γραμμή Σπάτα - Αιδηψός από 1η Ιουνίου

  9. 23/05 16:01

    Καινοτόμο Open Lobby στο Holiday Inn Athens

  10. 23/05 15:20

    Επιστολή Α. Τζιτζικώστα στην υπουργό Πολιτισμού για τις εργασίες στην Αμφίπολη

  11. 23/05 15:00

    ΣΕΤΕ: Ψηφιακή καμπάνια για την αξία του τουρισμού

  12. 23/05 14:56

    Μόνο 4 στους 10 Αθηναίους θεωρούν την πόλη καθαρή

  13. 23/05 14:35

    ΕΟΤ Αυστρίας: Ταξίδια εξοικείωσης δημοσιογράφων στην Ελλάδα

  14. 23/05 14:33

    HATTA: 2η γιορτή Πολιτιστικού Τουρισμού GRecoACTE στην Εύβοια

  15. 23/05 14:33

    Creta Maris: Η εμπειρία να ζεις σαν…Κρητικός

  16. 23/05 14:24

    TUI: Ποιοι αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες στις αγορές

  17. 23/05 14:14

    ΞΕΕ για προσωπικά δεδομένα: Προτεραιότητα η διασφάλιση των ξενοδοχείων

  18. 23/05 13:35

    FedHATTA: Εκπαιδευτική συνάντηση με σπουδαστές του ΙΕΚ Ακαδημίας Πλάτωνος

  19. 23/05 12:59

    Οι προϋποθέσεις εγγραφής των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ

  20. 23/05 12:46

    Που θα ταξιδέψουν οι Ευρωπαίοι το 2018 - Ιταλοί και Πολωνοί "ψηφίζουν" Ελλάδα

  21. 23/05 11:51

    Προσωπικά δεδομένα: Κίνδυνος μέχρι και για χρεωκοπία όσων δεν συμμορφωθούν έγκαιρα

  22. 23/05 11:30

    Αυξάνονται τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στις τουριστικές επιχειρήσεις

  23. 23/05 10:31

    Αφίσα της Αφροδίτης της Μήλου στα Hondos Center στην Ομόνοια- Καμπάνια για την επιστροφή της

  24. 23/05 10:03

    Πιστοποίηση περιπατητικών μονοπατιών στη Χαλκιδική

  25. 23/05 09:57

    Άδειες για 2 ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κρήτη

  26. 23/05 09:51

    Ποιες επενδύσεις προκρίνονται για την ανάπλαση του π. στρατοπέδου Παύλος Μελάς

  27. 23/05 09:47

    Δύο ημέρες Ανοιχτές Πόρτες στα επισκέψιμα οινοποιεία (Λίστα)

  28. 23/05 09:44

    Γιορτή Καλαμποκιού στα Φάρσαλα

  29. 23/05 09:41

    Δήμος Χαλανδρίου: Διαγωνισμός για διαμονή μελών του ΚΑΠΗ σε ξενοδοχείο

  30. 23/05 09:35

    O ΕΟΤ φέρνει 587 δημοσιογράφους, bloggers και τουριστικούς πράκτορες

  31. 23/05 09:25

    Η Zeus International μίσθωσε το Lazart Hotel για 25 χρόνια

  32. 22/05 16:57

    Πως απαντάμε στα reviews της τουριστικής μας επιχείρησης

  33. 22/05 16:53

    Αρχαιοφύλακες: "Δεν θα συμμετάσχουμε σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου"

  34. 22/05 16:21

    H E. Κουντουρά κεντρική ομιλήτρια σε ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  35. 22/05 16:12

    Στον Ευτύχιο Βασιλάκη το 60% της Autohellas

  36. 22/05 15:33

    Παγκόσμια διάκριση στην Ledra Hotels and Villas από την Marriott

  37. 22/05 15:07

    Τα 10 πιο παράξενα πράγματα που κλέβουν οι πελάτες από τα ξενοδοχεία

  38. 22/05 14:44

    Ανακαινισμένο άνοιξε το ξενοδοχείο Terra Maltese Natural Retreat

  39. 22/05 13:14

    «Κάνοντας την Ελλάδα και πάλι μεγάλη»

  40. 22/05 13:05

    Το έκτο ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο έχει και φέτος η Ελλάδα

  41. 22/05 12:20

    TripAdvisor: Αυτά είναι τα 10 δημοφιλέστερα μνημεία της Ελλάδας για το 2018

  42. 22/05 12:02

    TripAdvisor: Οι ταξιδιώτες αποθεώνουν την Ακρόπολη- Στα 16 top μνημεία του 2018

  43. 22/05 12:00

    Βρετανικός τουρισμός: 1 στους 10 κάνει κράτηση τελευταίας στιγμής

  44. 22/05 11:43

    TUI: Άνοιξαν οι κρατήσεις για πακέτα διακοπών στην Ελλάδα το 2019

  45. 22/05 11:42

    Η τεχνολογία δημιουργεί εμπειρίες στον τουρισμό

  46. 22/05 11:30

    Ποια ελληνικά ξενοδοχεία κερδίζουν το ενδιαφέρον των Γερμανών τουριστών το Μάιο

  47. 22/05 11:27

    Ρωσικός τουρισμός: Η Ελλάδα πέμπτος προορισμός παραλίας με το καλύτερο value

  48. 22/05 11:20

    MarBella Nido Suite Hotel & Villas: Στα 20 νέα καλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης

  49. 22/05 10:48

    +12,8% οι αφίξεις, +28,2% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Μάρτιο

  50. 22/05 10:33

    Ως Grand Hyatt θα ανοίξει το πρώην ξενοδοχείο Ledra Hotel

  51. 22/05 10:04

    Οι χρήστες άνω των 55 ετών γίνονται όλο και πιο “ψηφιακοί”

  52. 22/05 09:19

    Άδειες για εργασίες σε 2 ξενοδοχεία στην Αλεξανδρούπολη και Κρήτη

  53. 22/05 09:18

    Δήμος Κω: Διαγωνισμός για παραγωγή βίντεο εικονικής πραγματικότητας

  54. 22/05 09:16

    Εκδήλωση στον Πηνειό για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  55. 22/05 09:10

    Aγώνας Δρόμου στον Ψηλορείτη

  56. 22/05 09:00

    Άδεια για μπαρ στο πρώην Kahlua επί της οδού Αμερικής

  57. 21/05 19:42

    Ενθουσιασμένοι από την Κρήτη οι Ιταλοί δημοσιογράφοι

  58. 21/05 19:30

    Τουρισμός πολυτελείας: Πώς οι επιχειρήσεις θα προσεγγίσουν την αγορά

  59. 21/05 19:26

    Μεγάλη συμμετοχή στο Σχολείο Τουρισμού OnTour στη Σκιάθο

  60. 21/05 18:28

    Στην Εθνική Παγναία το Lazart Hotel στη Θεσσαλονίκη έναντι 7 εκατ. ευρώ

  61. 21/05 13:27

    IMEX 2018: Εδραιώνεται ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα

  62. 21/05 13:23

    Δήμος Θήρας: Προσλήψεις 8 ναυαγοσωστών

  63. 21/05 13:20

    Πως φέρνουμε επισκέπτες στο Site μας;

  64. 21/05 13:08

    Εντυπωσιακό σεληνιακό τοπίο στη Χίο

  65. 21/05 13:04

    Το τηλεοπτικό δίκτυο France2 στην Ύδρα

  66. 21/05 12:58

    Αναλυτικά οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στην προστασία δεδομένων

  67. 21/05 12:26

    9 καινοτομίες στα ταξίδια που σας πηγαίνουν στον παράδεισο (ή στην κόλαση)

  68. 21/05 11:09

    Η ΕΞ Θεσσαλονίκης καταδικάζει την επίθεση κατά του Γ. Μπουτάρη

  69. 21/05 10:12

    Προβολή της Λέσβου μέσω της Germania

  70. 21/05 09:46

    Έρχονται νέες επιβαρύνσεις στα ξενοδοχεία

  71. 21/05 09:42

    Ο γαμήλιος τουρισμός στη Σαντορίνη: Προβολή μέσα από ξένη τηλεοπτική σειρά

  72. 21/05 09:35

    Περιφέρεια Κρήτης: Aποφάσεις για ΜΠΕ 4 ξενοδοχείων

  73. 21/05 09:34

    Περιφέρεια Δ. Ελλάδας: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διοργάνωση συνεδρίου

  74. 21/05 09:27

    Δήμος Καρπενησίου: Διαγωνισμοί για εκμίσθωση 2 ακινήτων με χρήση καταλύματος

  75. 21/05 00:42

    Τελευταία σεζόν χωρίς τα υδροπλάνα...

  76. 20/05 12:31

    Στην τελική ευθεία μπήκε η μαρίνα Χίου

  77. 20/05 12:08

    Ryanair: Πτήσεις Αθήνα- Ηράκλειο από τις 15 Ιουνίου

  78. 20/05 11:58

    Νέα τουριστική διαδρομή στην Αρχαία Ολυμπία

  79. 20/05 11:55

    Προσβάσιμοι Θαλάσσιοι Προορισμοί στους Δήμους Ερέτριας, Σικυωνιών και Κέας

  80. 20/05 11:48

    To Καζάνι στη Φωτάδα και η Γιορτή Μελιού στη Λάρισα

  81. 19/05 11:43

    Βανδαλιστική επίθεση στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Βόλου

  82. 19/05 11:27

    Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας Rooms & Apartments: Επιτήδειοι προμηθεύουν παράνομους τιμοκατάλογους πόρτας

  83. 19/05 11:23

    H Περιφέρεια Ν. Αιγαίου διεθνής επιχειρηματικός, τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός

  84. 19/05 11:21

    Παλαιά ελαιοτριβεία στο Μεγανήσι μετατρέπονται σε χώρους πολιτισμού

  85. 19/05 11:14

    Ε.Κουντουρά: Προτεραιότητα το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς

  86. 18/05 17:16

    Laudamotion: Ακυρώνονται τα δρομολόγια από Ζυρίχη προς Κέρκυρα, Ηράκλειο και Ρόδο

  87. 18/05 16:47

    Το Instagram αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στις απευθείας κρατήσεις και πωλήσεις τουριστικών επιχειρήσεων

  88. 18/05 16:04

    Ε. Κουντουρά: Συναντήσεις στη Σαγκάη για προώθηση του ελληνικού τουρισμού

  89. 18/05 15:55

    Mνημόνιο συνεργασίας για έργα αναβάθμισης στο αεροδρόμιο Χίου

  90. 18/05 15:15

    Διεθνής διαγωνισμός για νέες υπηρεσίες διαστημικής τεχνολογίας στην Αθήνα

  91. 18/05 14:43

    Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Θ. Βασιλάκη από ΔΑΑ, ΣΤΕΕΑΕ, Ellinair και ΣΕΤΚΕ

  92. 18/05 14:19

    Η Κύθνος δημιουργεί νέα τουριστικά προϊόντα (video)

  93. 18/05 14:17

    Η Ρόδος μέσα από το φακό της τηλεόρασης του Ισραήλ

  94. 18/05 13:34

    Windrose: Νέα σύνδεση Κίεβο-Πάτρα

  95. 18/05 13:28

    Η Μαγιόρκα κήρυξε πόλεμο κατά των μεθυσμένων Βρετανών τουριστών

  96. 18/05 12:28

    TUI Fly: 100 πτήσεις προς Κρήτη το 2019

  97. 18/05 12:27

    Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΕΤΕ για τον θάνατο του Θεόδωρου Βασιλάκη

  98. 18/05 12:25

    Μέτρα για την υδροδότηση της Τήνου

  99. 18/05 12:10

    Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018: Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων

  100. 18/05 11:29

    TUI: Πιο στοχευμένα τα κόνσεπτ των ξενοδοχείων Robinson Club από το 2019