Το μάτι του Έλληνα δεν χορταίνει με τίποτα…

Α Decrease font Enlarge font
Το μάτι του Έλληνα δεν χορταίνει με τίποτα…

Πήγα πρόσφατα σε μια οικογενειακή ταβέρνα που μου είχαν συστήσει, λόγω του πολύ καλού φαγητού και των τεράστιων μερίδων που σερβίρει. Και πραγματικά οι μερίδες, αν και νόστιμες, ήταν τόσο τεράστιες που η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών έφευγαν με τα γνωστά αλουμινένια πακετάκια ανά χείρας, παρά τις προειδοποιήσεις των σερβιτόρων την ώρα της παραγγελίας. Και πάλι όμως, η ποσότητα του φαγητού που είδα να πετιέται ήταν εντυπωσιακή.

Άρχισα τότε να σκέφτομαι όλα αυτά τα μαγειρεμένα φαγητά που περισσεύουν από τους μπουφέδες των ξενοδοχείων. Άραγε που καταλήγουν; Και αυτά στα σκουπίδια;

Συμφέρει αυτή η πρακτική; Μιλάμε για απίστευτη σπατάλη -φυσικών πόρων, ενέργειας, ανθρωποωρών- την ώρα που υπάρχουν άνθρωποι που υποσιτίζονται. Ας μην αγγίξω το θέμα της έλλειψης κομποστοποίησης, που θα μείωνε τον όγκο οργανικών σκουπιδιών και θα αξιοποιούνταν ως λίπασμα… Δεν είναι της παρούσης.

Η συζήτηση απασχόλησε την παρέα καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματός μας, έπεσαν διάφορες ιδέες: γιατί συνεχίζουν τα εστιατόρια να σερβίρουν τόσο μεγάλες μερίδες αφού βλέπουν ότι δεν μπορεί ο Έλληνας να ξεφύγει από τη λογική του να παραγγέλνει όλο τον κατάλογο, γιατί δεν δίνουν την επιλογή της μισής μερίδας (το έχουμε δει σε κάποιες μεγάλες αλυσίδες), γιατί δεν μαζεύουν τα υπόλοιπα φαγητά από τα τραπέζια να τα δίνουν σε άστεγους (απορρίφθηκε η ιδέα για λόγους υγιεινής), γιατί δεν τα πουλούν σε φάρμες γουρουνιών… Έπεσε και το απαραίτητο γκουγκλάρισμα αλλά τα αποτελέσματα της αναζήτησης ήταν απογοητευτικά!

Το μόνο που υπάρχει στην Ελλάδα είναι μια εθελοντική οργάνωση που μεσολαβεί για την αξιοποίηση των μερίδων φαγητού που δεν έχουν πουληθεί αλλά και πρώτων υλών που περισσεύουν (συνήθως αυτά που κοντεύουν να λήξουν) έτσι ώστε να προωθούνται σε συσσίτια.

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι.

Η σπατάλη φαγητού είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο, τουλάχιστον στις «ανεπτυγμένες» ή «αναπτυσσόμενες» (όπως θέλετε πείτε τις) χώρες, την ώρα που στις «υπανάπτυκτες» (και όχι μόνο) υπάρχει κόσμος που πεινάει. Μόνο στην Ευρώπη, περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια, κάτι που μεταφράζεται σε  σπατάλη περίπου 143 δισ. ευρώ (έρευνα FUSION, 2016). Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η σπατάλη τροφίμων αγγίζει τα 280-300 κιλά κατά κεφαλήν ετησίως, και αφορά όλα τα στάδια παραγωγής τροφίμων, από τη συγκομιδή, την επεξεργασία και τη διανομή, μέχρι την κουζίνα μας.

Είναι προφανές ότι η λύση του προβλήματος απαιτεί παιδεία, τόσο από την πλευρά των πολιτών και των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά των κρατών. Ως πολίτες θα πρέπει να ψωνίζουμε μόνο ό,τι μπορούμε να καταναλώσουμε και όποια τυχόν υπόλοιπα να φροντίζουμε να τα αξιοποιούμε κατάλληλα (υπάρχουν πάμπολλες ιδέες για συνταγές με φαγητό που έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα) και ως επιχειρηματίες θα πρέπει να προσέχουμε οι προμήθειες και οι παρασκευές που κάνουμε να συμβαδίζουν με την προσδοκώμενη κατανάλωση. Το κράτος από την άλλη, οφείλει να εκπαιδεύσει, να δώσει κίνητρα αλλά και να παρέχει λύσεις αξιοποίησης των οργανικών σκουπιδιών.

Και μια ενδιαφέρουσα περίπτωση που βρήκα γκουγκλάροντας:

Στο Λας Βέγκας, ένας δαιμόνιος ιδιοκτήτης φάρμας γουρουνιών έπαιρνε από τα ξενοδοχεία όλα τα υπολείμματα φαγητού (και μάλιστα πληρωνόταν γι’ αυτό από τα ξενοδοχεία!) και τα χρησιμοποιούσε ως ζωοτροφή στη φάρμα του. Και μαντέψτε σε ποιους πουλούσε μετά το κρέας από τα ζώα του;

Το αποτέλεσμα είναι ότι μετά από 55 χρόνια που έκανε αυτή τη δουλειά, πούλησε τη φάρμα του έναντι του εντυπωσιακού ποσού των 23 εκατομμυρίων δολαρίων…

 

  1. 18/11 12:18

    Πρώτο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ στην Κίμωλο

  2. 18/11 12:07

    Μονοπάτια Πολιτισμού στη Μύκη Ξάνθης

  3. 18/11 12:05

    Η Αθήνα γίνεται «έξυπνη πόλη»

  4. 17/11 15:29

    O Ναός του Ηφαίστου - Εντυπωσιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση

  5. 17/11 13:51

    ART Θεσσαλονίκης: Η τέχνη απογειώνει και τον τουρισμό

  6. 17/11 13:49

    Δράσεις τουριστικής προβολής από το Δήμο Σερρών

  7. 17/11 13:42

    Πολιτιστικό Κέντρο το παλαιό στρατιωτικό εργοστάσιο Νέας Χαλκηδόνας

  8. 16/11 15:16

    Στον αέρα από σήμερα η Xenia NEWS...

  9. 16/11 14:29

    Η Τήνος ως η «Μούσα του Αιγαίου» στην WTM 2018

  10. 16/11 14:26

    Δράσεις τουριστικής προβολής από την Περιφέρεια Αττικής

  11. 16/11 14:09

    Θεματικός τουρισμός | Προοπτικές για την αξιοποίηση των Ι.Π. Καλλιθέας Ρόδου

  12. 16/11 13:48

    Τουρισμός | 1,65 δισ. δολάρια ο τζίρος των επαγγεματικών ταξιδίων το 2023

  13. 16/11 13:13

    24ωρη απεργία στα λιμάνια της χώρας στις 28 Νοεμβρίου

  14. 16/11 12:30

    Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος Αθήνα - Σπάρτη - Αθήνα

  15. 16/11 12:25

    "Εβδομάδα της Ελλάδας" στη ρωσική Νίζνι Νόβγκοροντ τον Φεβρουάριο

  16. 16/11 12:09

    Ο Ελληνικός τουρισμός την περίοδο 2012-2017 - Η εκρηκτική άνοδος και η ακτινογραφία των αγορών

  17. 16/11 11:50

    Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη Στοκχόλμη

  18. 16/11 11:41

    Ανακοινώθηκαν τα μόρια εισαγωγής στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας

  19. 16/11 11:38

    Κοινή διακήρυξη Αθήνας και 40 πόλεων για την αντιμετώπιση της Airbnb

  20. 16/11 11:34

    Υποστηρικτής του Art Walk ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης

  21. 16/11 11:24

    Τουρισμός | Πώς επιλέγουν διακοπές οι ταξιδιώτες Gen Z

  22. 16/11 09:40

    Προβολή της Ελλάδας στη Ρουμανία

  23. 16/11 09:38

    Πώς θα προβληθεί ο τουρισμός της Σκιάθου το 2019

  24. 16/11 09:33

    Επιχορηγήσεις για νέα ξενοδοχεία σε Μύκονο και Ρέθυμνο

  25. 16/11 09:31

    Έρχονται στην Ελλάδα τα πολυτελή κάμπινγκ

  26. 16/11 09:28

    Διαγωνισμός για ταξιδιωτικές υπηρεσίες στο Στρασβούργο

  27. 16/11 09:21

    Τουριστικά Γραφεία Δ.Κρήτης: Θετικά κλείνει η χρονιά για τα Χανιά- ζητούμενο η βιωσιμότητα του προορισμού

  28. 16/11 08:58

    FVW workshop: Η Κρήτη είναι τουρισμός + πολιτισμός + προϊόντα - Τι συζητήθηκε στο workshop

  29. 15/11 16:57

    Κορυφαία διάκριση της TUI στον Κωστάκη Λοΐζου του Ομίλου Λούης

  30. 15/11 16:57

    Πανευρωπαϊκή συνάντηση Ξεναγών στην Κρήτη

  31. 15/11 16:48

    Σχέδιο για έξυπνα νησιά στο Αιγαίο

  32. 15/11 16:45

    Περιβαλλοντικό πρόγραμμα από το Santo Maris Oia και την Άγονη Γραμμή Γόνιμη

  33. 15/11 16:00

    Η συμφωνία για το Brexit - Τι προβλέπει για τους ελέγχους στα ταξίδια

  34. 15/11 15:17

    Η Ισπανία υποδέχεται το πρώτο ξενοδοχείο της Ikos Resorts- Επένδυση 150 εκατ. ευρώ

  35. 15/11 15:04

    Έρχεται το ηλεκτρονικό μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών

  36. 15/11 14:39

    Υπουργείο Τουρισμού | 4 προσλήψεις στο ΙΕΚ Ρόδου

  37. 15/11 14:28

    FedHATTA: Συνάντηση εργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό

  38. 15/11 14:07

    TUI: Προσλήψεις στην Ελλάδα - Ανοικτές ημέρες καριέρας σε Αθήνα, Κρήτη, Ρόδο και Κω

  39. 15/11 13:51

    Η Εκκλησία και η μεταβυζαντινή τέχνη της Θεσσαλίας στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

  40. 15/11 13:41

    Airbnb: Τα 9 πιο εμπνευσμένα σπίτια για τους λάτρεις των τεχνών

  41. 15/11 13:14

    Αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα

  42. 15/11 13:01

    Cyprus Airways: Αυξάνονται οι πτήσεις από Αθήνα προς Λάρνακα το χειμώνα

  43. 15/11 11:48

    Ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της χώρας το 10μηνο

  44. 15/11 11:36

    "Ανεβαίνει" ο τουρισμός των μουσουλμάνων – Ποιές είναι οι προτιμήσεις τους στα ταξίδια

  45. 15/11 11:08

    Γερμανικός τουρισμός | Διψήφια αύξηση των πωλήσεων το καλοκαίρι

  46. 15/11 11:00

    Ο Γ.Πελεκανάκης πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων

  47. 15/11 10:58

    PublicCafé: Αέρας Κυκλάδων στην καρδιά της Αθήνας

  48. 15/11 10:17

    H Ελλάδα «καλύτερος τουριστικός προορισμός πολιτιστικής κληρονομιάς» στην Ινδία

  49. 15/11 10:12

    INΣΕΤΕ - ReGeneration Academy: Η πρώτη “ακαδημία” εξειδικευμένης εκπαίδευσης στον τουρισμό

  50. 15/11 09:38

    Ανοίγει το ξενοδοχείο Elia Ermou Athens Hotel στο Σύνταγμα

  51. 15/11 09:32

    "Ο Βόλος μας μαγεύει!" τα Χριστούγεννα

  52. 15/11 09:03

    Άδειες για εργασίες σε ξενοδοχεία σε Μύκονο, Κω και Ρόδο

  53. 15/11 09:01

    Δράσεις τουριστικής προβολής Αλοννήσου, Κεφαλλονιάς και Σερρών

  54. 15/11 08:59

    Πρόγραμμα τουριστικής προβολής στην Ολλανδία από τον ΕΟΤ

  55. 15/11 08:56

    Διαμαρτυρίες για το κλείσιμο καταστήματος της Εθνικής στη Μεθώνη

  56. 15/11 08:54

    Μη δασικές εκτάσεις σε ξενοδοχεία στα Χανιά και Κέρκυρα

  57. 15/11 08:37

    Βραβείο αειφορίας της TUI στο ξενοδοχείο Castelli στη Ζάκυνθο

  58. 14/11 19:23

    Υπουργείο Τουρισμού: Προδιαγραφές για τη μετατροπή βαγονιών τρένου σε τουριστικά καταλύματα

  59. 14/11 17:04

    KINAΛ: Πρόταση νόμου για μείωση φόρων στην εστίαση και απόδοση φόρου διαμονής στους Δήμους

  60. 14/11 16:13

    Τα πιο παράξενα αιτήματα των πελατών σε βρετανικά ξενοδοχεία

  61. 14/11 15:10

    Ποιες δεξιότητες ανοίγουν την πόρτα για πρόσληψη σε μια εταιρεία

  62. 14/11 14:55

    Ο εξερχόμενος τουρισμός από την Ινδία θα διπλασιασθεί μέχρι το 2022

  63. 14/11 13:26

    Radisson Blu Park: Ειδικό μενού στο εστιατόριο St' Astra για το Thanksgiving

  64. 14/11 13:22

    Παγκόσμια πρωτιά για το σποτ του ΕΟΤ

  65. 14/11 13:20

    Ποιοί ελληνικοί προορισμοί είχαν τις περισσότερες κρατήσεις rent a car από Γερμανούς

  66. 14/11 12:46

    O αντιπρόεδρος της FedHATTA σε θέση ευθύνης στην ECTAA

  67. 14/11 12:25

    trivago Awards: Διακρίσεις για 60 ελληνικά ξενοδοχεία ως τα καλύτερα για το 2019

  68. 14/11 12:22

    Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη ξεναγεί τους μαθητές στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης

  69. 14/11 12:15

    Ο αμερικανικός κολοσσός Hines εξαγοράζει ξενοδοχεία στην Κρήτη

  70. 14/11 12:05

    Με ή χωρίς βίζα τα ταξίδια των Βρετανών στην ΕΕ μετά το Brexit;

  71. 14/11 11:52

    Βρετανικός τουρισμός | Σύγχυση για τις επιπτώσεις του Brexit στα ταξίδια

  72. 14/11 11:33

    Αθήνα | Με ραντεβού η αποκομιδή των απορριμάτων και στην Ομόνοια

  73. 14/11 11:25

    DW: Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός

  74. 14/11 11:12

    Ο κυπριακός τουρισμός αναδεικνύει το "Κυπριακό Πρόγευμα"

  75. 14/11 11:07

    Τουριστική προβολή της Αλοννήσου με τη σύγχρονη τεχνολογία

  76. 14/11 10:55

    Πρωτάθλημα Motocross Νοτίου Ελλάδας στη Μεγαλόπολη

  77. 14/11 10:54

    Τουριστική προβολή της Χίου στην Πολωνία

  78. 14/11 10:51

    Διαγωνισμός για τις δημοτικές Θερμοπηγές στην Κάλυμνο

  79. 14/11 10:49

    Ο ΕΟΤ στηρίζει την συναυλία της Α. Πρωτοψάλτη στο Λονδίνο

  80. 14/11 10:46

    Νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Κρήτη

  81. 13/11 16:32

    Ζ.Χνάρης: Το 2019 δεν θα είναι εύκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό

  82. 13/11 15:20

    Αλ. Βασιλικός: Η επόμενη 5ετία δεν θα μοιάζει με την προηγούμενη στον τουρισμό

  83. 13/11 15:20

    FedHATTA: Το Ουμπεκιστάν και η Κούβα συστήνονται στους Έλληνες ταξιδιώτες

  84. 13/11 14:24

    Εικονική πραγματικότητα και Hotel Design Awards Area στην 100% Hotel Show 2018

  85. 13/11 14:05

    Πόσο διαδεδομένος είναι ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα;

  86. 13/11 13:43

    Σπουδαίοι ομιλητές στο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας του ΞΕΕ στην XENIA 2018

  87. 13/11 13:35

    Ξενοδοχεία | Παράταση προσφορών για το πρώην Ambassadeur στο κέντρο της Αθήνας

  88. 13/11 13:16

    Στο φως η "άγνωστη" αρχαία Τενέα στο Χιλιομόδι Κορινθίας

  89. 13/11 12:24

    Το «Λεωφορείο της Μακεδονικής Κουζίνας» ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ευρώπη

  90. 13/11 12:21

    H ΚΕΔΕ συνεδριάζει για τον τουρισμό

  91. 13/11 11:59

    Facebook Pixel, ένας πολύτιμο εργαλείο για την προβολή της τουριστικής επιχείρησης

  92. 13/11 11:53

    Hertz: Διψήφια αύξηση των μισθώσεων το 9μηνο

  93. 13/11 11:42

    Ρόδος: Ο τουρισμός τριπλασιάζει τα απόβλητα στις παραλίες

  94. 13/11 11:38

    ΣΤΑΣΥ: Χωρίς μετεπιβίβαση οι μετακινήσεις με Μετρό προς το αεροδρόμιο Αθηνών

  95. 13/11 11:33

    Διψήφια αύξηση αεροπορικών αφίξεων στα Ιόνια νησιά

  96. 13/11 11:29

    Η Μήλος στην WTM 2018

  97. 13/11 11:20

    Ίος: Στροφή στον ποιοτικό τουρισμό

  98. 13/11 11:13

    H Θεσσαλονίκη στο όραμα για ενιαία βαλκανική τουριστική εμπειρία

  99. 13/11 11:08

    Ο εναλλακτικός τουρισμός εργαλείο για την επέκταση της σεζόν στην Πάρο

  100. 13/11 11:02

    Πώς η Turkish Airlines θα φέρει τουρισμό όλο το χρόνο στην Τουρκία