Το master chef και το καλό φαγητό

Α Decrease font Enlarge font
Το master chef και το καλό φαγητόΠηγή φωτό: Pixabay.com

Είναι οι εκπομπές περί μαγειρικής μας έχουν κάνει όλους chef περιοπής; Είναι που από πάντα σαν λαός αγαπούμε το καλό φαγητό; Είναι που ο κάθε τόπος έχει να επιδείξει μεγάλη γαστρονομική παράδοση, ανάλογα με τα προϊόντα που παράγει και ανάλογα με τα ήθη και τα έθιμά του;

Ότι και να είναι, στις διακοπές (και όχι μόνο) θέλουμε να τρώμε καλά. Και δεν μιλάω απαραίτητα για πειραγμένες γκουρμεδιές από chef που επιθυμούν να διακριθούν για τις επιτυχίες τους. Καλοί και χρήσιμοι είναι και αυτοί. Αυτό όμως που θέλει ο πολύς κόσμος είναι το καλό φαγητό στο παραλιακό ταβερνάκι, που θα είναι μαγειρεμένο με διαλεγμένες (και ει δυνατόν ντόπιες) πρώτες ύλες, που θα έχει μαγειρευτεί με φροντίδα και προσοχή, που θα μας μυήσει στις τοπικές συνταγές, που θα μας ταξιδέψει γευστικά στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.

Αλλά ακόμα και αν πρόκειται να επιλέξουμε το γνωστό και μη εξαιρετέο ελληνικό fast food σουβλάκι ή ένα ιταλικό για πίτσα και μακαρονάδα ή μια κρεπερί για κάτι γρήγορο στο χέρι, η ποιότητα του φαγητού είναι το βασικό μας κριτήριο. Και φυσικά από κοντά πάει και η τιμή.

Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν τα ελληνικά εστιατόρια σε όλη την επικράτεια, ακόμα και στον πιο απομακρυσμένο προορισμό. Δεν είναι δυνατό να ανέχεται ένας μάγειρας να προσφέρει στον πελάτη του ένα κοκκινιστό κατσικάκι με μακαρόνια, που το μισό κρέας είναι άσπρα κομμάτια λίπους στο μέγεθος καρυδιού και το μακαρόνι παραβρασμένο, ή μπιφτέκι που έρχεται καμένο, ή παϊδάκια χοντροκομμένα σαν να ήθελε ο χασάπης να ξεμπερδεύει με δαύτα, ή χταποδάκι που είναι σαν λάστιχο… Και μετά να τα βλέπεις όλα στον λογαριασμό με τιμές λες και έφαγες από τα χεράκια chef με αστέρι Michelin. Ή το χειρότερο; Να μην βλέπεις καν αναλυτικό λογαριασμό, παρά μόνο μια σούμα, συνοδευόμενη από το αποστομωτικό «και το μισόκιλο κερασμένο από μας, παιδιά!».

Όχι κύριοι, δεν γίνονται έτσι οι σωστές δουλειές. Εμείς θέλουμε, φεύγοντας από τον τόπο σας, να έχουμε απολαύσει πραγματικά νόστιμο φαγητό, θέλουμε όταν γυρίσουμε στο σπίτι μας από τις διακοπές, να μπορούμε να περιγράψουμε σε συγγενείς και φίλους τις γευστικές μας εμπειρίες με το «κατσικάκι που έλιωνε στο στόμα», το «ψαράκι που μύριζε θάλασσα», το ντόπιο «κρασάκι που δεν μας βάρεσε κατακέφαλα» και το γλυκό που μας έκανε να «γλύφουμε τα δάχτυλά μας».

Ακόμα και ο τρόπος που θα μας τα παρουσιάσετε στα πιάτα, έχει σημασία. Δείχνει μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνετε. 

Να μην παρεξηγηθώ! Υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα εστιατορίων σε όλη την Ελλάδα που αν και δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν πολυτελή οδηγό γαστρονομίας, που δεν έχουν πάρει μέρος σε διαγωνισμούς και δεν έχουν κερδίσει διακρίσεις, το φαγητό που σερβίρουν είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό!

Και νομίζω ότι εμείς ως επισκέπτες θα πρέπει αυτά τα εστιατόρια να τα διαφημίζουμε, να τα προβάλλουμε μέσα από όποιο κανάλι επικοινωνίας διαθέτουμε, είτε είναι οι παρέες μας είτε είναι τα social media. Γιατί αυτά τα εστιατόρια πρέπει να αποτελούν παράδειγμα και για τους υπόλοιπους.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Βάλτε τάξη στην κουζίνα σας, βάλτε μεράκι και αγάπη για τη δουλειά σας, μαγειρέψτε με την ίδια αγάπη που θα μαγειρεύατε για τα παιδιά σας και χρεώστε μας για αυτά με τιμές τίμιες.

Και να είστε σίγουροι ότι θα σας τιμήσουμε, θα σας προτιμήσουμε και θα σας διαφημίσουμε.

 

  1. 21/10 13:19

    ΑΑΔΕ: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για όσους νοικιάζουν ακίνητα σε τουρίστες

  2. 21/10 12:35

    Εβδομάδα τουριστικής ενημέρωσης στους Παξούς

  3. 21/10 12:20

    O Εθνικός Κήπος στις τέσσερις εποχές του χρόνου

  4. 21/10 12:15

    Βραβεία στο Υπουργείο Τουρισμού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδερφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας

  5. 21/10 12:13

    Η Κως στις τουριστικές εκθέσεις της Τουρκίας

  6. 21/10 12:11

    Δράσεις τουριστικής προβολής σε Βόλο, Ίο και Μονεμβασιά

  7. 21/10 12:07

    Ρωσική γαστρονομική εβδομάδα στην Ελλάδα

  8. 21/10 12:02

    Νέο 5άστερο ξενοδοχείο του ομίλου Κόκκαλη στο κέντρο της Αθήνας

  9. 20/10 11:09

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περιμετρικά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου

  10. 20/10 11:07

    Διεθνές συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ στην Αμοργό

  11. 19/10 15:14

    Στην Xenia ξανά το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας από το ΞΕΕ

  12. 19/10 14:27

    Ryanair: Συμφωνία με την πορτογαλικη ένωση πιλότων

  13. 19/10 14:21

    Booking.com: Οι 8 κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια το 2019

  14. 19/10 14:21

    Ε.Κουντουρά: Η Ελλάδα, η πιο ελκυστική ευκαιρία για επενδύσεις στη Μεσόγειο

  15. 19/10 13:22

    Ανακοινώθηκαν τα ξενοδοχειακά workshops του 100% Hotel Show 2018

  16. 19/10 12:44

    Περισσότερα ταξίδια στην Ευρώπη από μακρινές αγορές το φθινόπωρο- Η Βραζιλία "ψηφίζει" Ελλάδα

  17. 19/10 12:15

    Marketing Greece: Εκπαιδευτική ημερίδα στη Ρόδο για το ψηφιακό μάρκετινγκ στον τουρισμό

  18. 19/10 11:25

    Peace and Sport Regional Forum στη Ρόδο

  19. 19/10 11:23

    Ιταλικό ενδιαφέρον για τη θαλασσινή Θεσσαλονίκη και την K. Μακεδονία

  20. 19/10 11:06

    Εθνική Τράπεζα: Διαγωνισμός για την πώληση του Grand Hotel στη Ρόδο

  21. 19/10 11:03

    ΠΟΤ: Πρώτος διαγωνισμός για καινοτομίες στον γαστρονομικό τουρισμό

  22. 19/10 10:51

    Σημαντικές συμμετοχές στην 4η έκθεση της Ελλάδας στην Πολωνία

  23. 19/10 10:47

    Πολυώροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας γίνεται κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης

  24. 19/10 10:45

    Το FVW Workshop στην Κρήτη

  25. 19/10 10:40

    NEW JOB: Θέση εργασίας στην City Contact

  26. 19/10 10:39

    ΟΑΕΔ: Προγράμματα κατάρτισης για τεχνίτες μαγειρικής τέχνης

  27. 19/10 10:34

    Το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξάνει τις εξαγωγές της Ισπανίας

  28. 19/10 10:28

    Επιχορήγηση ξενοδοχειακών επενδύσεων σε Κω και Σαντορίνη

  29. 18/10 17:54

    Η Grace Hotels συγχωνεύεται με την Auberge Resorts Collection- νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα

  30. 18/10 17:48

    40 εκατ. ευρώ βάζει η Τράπεζα Πειραιώς στο fund της Thomas Cook

  31. 18/10 17:46

    Το Thessbrunch επιστρέφει ανανεωμένο με μια σειρά νέων events

  32. 18/10 17:40

    Aegean και Olympic Air: Ειδικοί ναύλοι για τους επιβάτες της Cobalt Air

  33. 18/10 15:56

    Προώθηση του ναυτικού και βιώσιμου Τουρισμού στην Ηλεία

  34. 18/10 14:43

    Ταξιδιωτικοί πράκτορες Κύπρου: Συμβουλές προς τους επιβάτες της Cobalt

  35. 18/10 14:14

    Wizz Air UK: Χαμηλοί ναύλοι για τους επιβάτες της Cobalt

  36. 18/10 13:50

    Τα οικογενειακά ταξίδια θα αυξηθούν 25% μέχρι το 2022

  37. 18/10 13:38

    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Από το όραμα στην πραγματικότητα

  38. 18/10 12:48

    Οι δράσεις τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής το φθινόπωρο

  39. 18/10 12:46

    Συνέδριο για το θαλάσσιο τουρισμό στην Καλαμάτα

  40. 18/10 12:36

    Νέες συνδέσεις των Ιονίων με Βρετανία και Γερμανία το 2019

  41. 18/10 12:23

    Αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την Πάρο

  42. 18/10 12:15

    Δωρεάν εισιτήρια σε 18χρονους για την ανακάλυψη της Ευρώπης

  43. 18/10 12:10

    Εντυπωσιάσθηκαν από τη Ρόδο Γάλλοι δημοσιογράφοι

  44. 18/10 11:55

    Συμφωνία Radisson - Ctrip για περισσότερους Κινέζους τουρίστες και στην Ευρώπη

  45. 18/10 11:46

    Press trip του ΕΟΤ στη Ρόδο για Ούγγρους δημοσιογράφους

  46. 18/10 11:36

    Τα τουριστικά γραφεία Κρήτης βράβευσαν τους καλύτερους πρεσβευτές του τουρισμού

  47. 18/10 11:35

    Πώς το Brexit επηρεάζει τα αεροπορικά ταξίδια

  48. 18/10 11:21

    Ryanair: Νέα σύνδεση Κεφαλονιά - Βερολίνο το 2019

  49. 18/10 11:13

    Κατέρρευσε ο κυπριακός αερομεταφορέας Cobalt

  50. 18/10 11:01

    ΕΟΤ: Το βίντεο Greece 365-Day Destination διεκδικεί το διεθνές βραβείο κοινού CIFFT 2018

  51. 18/10 10:36

    Ποδηλατικό φεστιβάλ στην Αστυπάλαια

  52. 18/10 10:31

    Δήμος Αντιπάρου: Εξαίρεση παραλιών από την απλή χρήση

  53. 18/10 10:27

    Η μαρίνα της Κω στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαρινών ICOMIA

  54. 18/10 10:25

    Στην Κρήτη το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ξεναγών

  55. 18/10 10:23

    ΕΟΤ: Oικονομική συμμετοχή στο 5ο Πολωνο-ελληνικό πολιτιστικό Φεστιβάλ

  56. 18/10 10:22

    Έργα 55 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ για επενδύσεις στη Σαντορίνη

  57. 17/10 22:53

    Τελικά ποια είναι η «νέα εποχή» του τουρισμού;

  58. 17/10 18:00

    Συνέδριο ΣΕΤΕ: Από την προβολή στη διαχείριση των προορισμών και από την αναλογική εποχή στο ψηφιακό μέλλον

  59. 17/10 16:25

    Emirates: «Open Day» στην Αθήνα για θέσεις στο Πλήρωμα Θαλάμου

  60. 17/10 16:19

    7 σημεία με τα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάταξη της ιστοσελίδας μας εναρμονιζόμενοι με το EAT update της Google

  61. 17/10 15:57

    ΥΠΠΟΑ: Ναι σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

  62. 17/10 15:44

    Δύο νέα ξενοδοχεία της Wyndham σε Κρήτη και Κύπρο- Θα συνεχίσει ανοδικά η Αθήνα

  63. 17/10 15:18

    Fam trip στην Αθήνα για MICE Πολωνούς τουριστικούς πράκτορες

  64. 17/10 14:53

    Thomas Cook: Προσλήψεις προσωπικού σε προορισμούς- Θέσεις και στην Κρήτη

  65. 17/10 14:39

    Σταθερά ανοδική πορεία της Ιταλικής αγοράς στην Χαλκιδική

  66. 17/10 14:32

    Κυπριακός τουρισμός: Ρεκόρ αφίξεων και τον Σεπτέμβριο

  67. 17/10 14:15

    "Απαίσια" μεταχείριση της Ryanair καταγγέλει πλήρωμα πτήσης που διανυκτέρευσε στο πάτωμα

  68. 17/10 13:57

    WTM: Masterclass για τον γκέι τουρισμό- 211 δισ.δολ. ο παγκόσμιος τζίρος

  69. 17/10 13:25

    TUI: Νέες συνδέσεις με Λάρνακα από τη Γερμανία το 2019

  70. 17/10 12:54

    Expedia: Λιγότερες ημέρες άδειας αξιοποιούν για διακοπές οι εργαζόμενοι το 2018

  71. 17/10 12:40

    Αύξηση των επιβατών στις πτήσεις από την Ιταλία για Σκιάθο

  72. 17/10 12:27

    Κρουαζιέρα: Οι επιβάτες αναζητούν υπηρεσίες πολυτελείας

  73. 17/10 12:17

    British Airways: Νέες πτήσεις προς Πρέβεζα και Κω το 2019

  74. 17/10 12:06

    Ευρωβαρόμετρο: Θετική η γνώμη των Ελλήνων για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ

  75. 17/10 11:39

    ΠΟΤ: Οι έξυπνοι προορισμοί το κλειδί για επιτυχημένο τουρισμό πόλεων

  76. 17/10 11:23

    Ιαπωνία: Έρευνα για τις επιπτώσεις από τον υπερ-τουρισμό

  77. 17/10 11:07

    Έτοιμη η πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου

  78. 17/10 10:19

    Ισπανική αεροπορική εταιρεία εξαφάνισε τους σταυρούς από τα εκκλησάκια της Σαντορίνης!

  79. 17/10 10:15

    Δράσεις τουριστικής προβολής σε Θήβα και Ιθάκη

  80. 17/10 10:07

    Σε 4 κεντρικά κτίρια η 6η Μπιενάλε της Αθήνας

  81. 17/10 10:05

    ΕΟΤ: Δαπάνες προβολής σε συνέδριο στην Αθήνα και σε workshop στην Ολλανδία

  82. 17/10 09:59

    Το κάστρο Χλεμούτσι στο πρόγραμμα προσβάσιμων ιστορικών κτιρίων

  83. 16/10 16:52

    Παράνομη ναύλωση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής στο Λεωνίδιο

  84. 16/10 16:40

    Η Ελλάδα πρώτη στις online αναζητήσεις των Ολλανδών τουριστών

  85. 16/10 15:58

    Ι.Ρέτσος: Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ψηφιακή στρατηγική

  86. 16/10 15:28

    Οι ψηφιακά ασφαλείς πετυχαίνουν υψηλότερα έσοδα

  87. 16/10 14:45

    Συνέδριο ΣΕΤΕ: Το Άμστερνταμ δεν θέλει μεθυσμένους τουρίστες

  88. 16/10 13:49

    Συνέδριο ΣΕΤΕ: Πώς η Κοπεγχάγη αναπτύσσει τον τουρισμό της

  89. 16/10 13:11

    Η Ε.Κουντουρά στο συνέδριο του ΣΕΤΕ: Πώς προωθείται η ψηφιακή μετάβαση του ελληνικού τουρισμού

  90. 16/10 12:45

    Συνέδριο ΣΕΤΕ: Ο υπερ-τουρισμός μέσα από τη διαχείριση προορισμού

  91. 16/10 11:12

    Οι Κυκλάδες πρώτη επιλογή για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

  92. 16/10 11:06

    Χρυσό διεθνές βραβείο Travelife για το Mitsis Blue Domes Resort & Spa

  93. 16/10 10:35

    DRV: Εξαιρετική χρονιά για τους Γερμανούς πράκτορες το 2018, +20% η Ελλάδα

  94. 16/10 10:08

    Περιφέρεια Κρήτης: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανατύπωση εντύπων και χάρτη

  95. 16/10 10:06

    Διαγωνισμός για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

  96. 16/10 10:04

    Διαμαρτυρίες για τα νέα διόδια επί της Εγνατίας Οδού Σερρών –Θεσσαλονίκης

  97. 16/10 10:02

    Παρεμβάσεις στην Ακρόπολη και σε άλλα αρχαιολογικά μνημεία

  98. 16/10 09:59

    ΕΟΤ: Δράσεις προβολής σε ΗΠΑ και Ρωσία

  99. 15/10 17:55

    Εσείς παρατηρήσατε κάποια διαφορά στην κατάταξη αποτελεσμάτων της ιστοσελίδας σας;

  100. 15/10 17:55

    Εσείς παρατηρήσατε κάποια διαφορά στην κατάταξη αποτελεσμάτων της ιστοσελίδας σας;