Χρειαζόμαστε αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού υπό τον Πρωθυπουργό- Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

Χρειαζόμαστε αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού υπό τον Πρωθυπουργό- Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

Ως σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις το Υπουργείο Τουρισμού, η αυτόνομη ύπαρξη του οποίου αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον κλάδο. Ένας θεσμός ταλαιπωρημένος και απαξιωμένος τα τελευταία χρόνια. Παρά τα «μεγάλα λόγια» για την συμβολή του τουρισμού στην Εθνική μας οικονομία στην πράξη απαξιώνεται ο εθνικός του ρόλος. Κυβερνήσεις που ανεβοκατεβαίνουν  το καταργούν, ενσωματώνουν ή το επανασυστήνουν. Ενώ η λογική για την βαριά βιομηχανία της χώρας θα ήταν η ενδυνάμωσή του για να λυθούν προβλήματα του κλάδου και να γίνουν παρεμβάσεις. Και τα μεγάλα προβλήματα που είναι ανοιχτά μπροστά μας καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία Υπουργείου το οποίο θα σχεδιάζει, οροθετεί, αδειοδοτεί και να ελέγχει.

Η νέα κυβέρνηση ενσωμάτωσε τον Τουρισμό στην ομπρέλα του υπερυπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, τοποθετώντας στην ηγεσία άτομα αξιόλογα, με όρεξη για δουλειά αλλά καμία επαφή και εμπειρία με την τουριστική αγορά. Άτομα που μέχρι να ενημερωθούν και να «εκπαιδευτούν» θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την εφαρμογή μιας τουριστικής στρατηγικής, πολύτιμος χρόνος για τα συμβόλαια του 2016. Κι εδώ θα συμφωνήσω με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά  ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Ήδη οι ανταγωνίστριες χώρες που είχαν προβλήματα και έπεσαν οι αφίξεις τους –μας «έστειλαν» σημαντικό αριθμό τουριστών τα προηγούμενα χρόνια- ξαναπαίρνουν τα πάνω τους. Προχωράμε χωρίς σχέδιο για να αποσβέσουμε τους όποιους κραδασμούς.

Η Αίγυπτος για παράδειγμα μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι κι εμείς αναλωνόμαστε στο πόσα παγωτά και ποτά θα προσφέρουμε δωρεάν στο all inclusive. Λες και μ’ αυτό τον τρόπο θα μεταμορφώσουμε σε μοναδικό και ανταγωνιστικό το προϊόν μας στη διεθνή αγορά. Το 2015 εκτιμώ ότι θα είναι μία δύσκολη χρονιά για τον Ελληνικό Τουρισμό. Έχουμε το μεγάλο πρόβλημα με την Ρώσικη αγορά που ήταν μια σημαντική δεξαμενή τουριστών. Η πτώση του ρουβλίου καθώς και η πρόθεση της Ε.Ε. να υιοθετήσει από την άνοιξη του 2015 νέο σύστημα θεωρήσεων βίζας Σένγκεν (VIS), το οποίο θα βασίζεται σε βιομετρικά στοιχεία θα επηρεάσουν το ρωσικό τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα. Η ανοδική τροχιά κινδυνεύει από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και τις μεταβολές σε κρίσιμες αγορές όπως της Γερμανίας και Ρωσίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού δημιουργήθηκε από τα προβλήματα που είχαν χώρες όπως η  Τουρκία, η Συρία, η Αίγυπτος. Δεν ανοίξαμε νέους ορίζοντες με στοχευμένες προσπάθειες προσέλκυσης νέων αγορών, όπως αυτή της Αμερικής, της Σαουδικής Αραβίας. Δεν διαφοροποιηθήκαμε. 

To all inclusive

Αναλωθήκαμε σε κουβέντες για το all inclusive ένα προϊόν που αφορά στο 2,2% των ξενοδοχειακών μονάδων που οι περισσότερες δεν ανήκουν σε Έλληνες αλλά σε ξένους μετόχους και φέρνει μαζικό τουρισμό. Σε ξένους που παίζουν το γνωστό τους παιχνίδι και στέλνουν τον κόσμο εκεί που έχουν τα συμφέροντά τους. Έχουν δικά τους πρακτορεία, αεροπλάνα και τα ξενοδοχεία. Όλοι γνωρίζουμε το παιχνίδι. Γνωρίζουμε ότι μεγάλοι t.ο. προκειμένου να διατηρήσουν τα δρομολόγια των charters τους προς τις χώρες προορισμών –όπως και στην Ελλάδα- απαιτούν από τις κυβερνήσεις επιδότηση των πτήσεών τους. Ασχοληθήκαμε με το all inclusive που «μαντρώνει» τους επισκέπτες μέσα σ΄ ένα ξενοδοχείο, αποκομμένους από τον πολιτισμό και την τοπική κοινωνία, στερώντας της και έσοδα που θα της δώσουν ανάσα.

Τα ξένα συμφέροντα που διοικούν αυτές τις μονάδες αποφασίζουν να αυξήσουν τα έσοδά τους και να μαραζώσει η τοπική οικονομία. Να μαραζώσει η ταβέρνα, το ψιλικατζίδικο, τον περίπτερο, το μπαρ. Ο τουρίστας δεν έχει καταλάβει. Είτε είναι στην Πορτογαλία, είτε στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαφορά. Αυτού του είδους ο τουρίστας του χρόνου θα πάει για διακοπές εκεί που θα αποφασίσει να τον στείλει ο διεθνής ταξιδιωτικός οργανισμός. Ας αποφασίσουμε επιτέλους τι θέλουμε. Θέλουμε να αποφασίζουν οι ξένοι πότε και αν θα έχουμε τουρίστες; Θέλουμε να μας εκβιάζουν για τις τιμές; Ολοι θυμόμαστε τα βρώμικα παιχνίδια των ξένων t.o. το 2012 που κατεύθυναν με ψευδείς πληροφορίες τουρίστες σε Μαγιόρκα και Τουρκία γιατί δήθεν η Κρήτη είχε πολύ κόσμο και θα ταλαιπωρούνταν.  

Θέλουμε αύξηση τουριστών ή αύξηση εσόδων; Θέλουμε μαζικό τουρισμό με «βραχιολάκια» ή τουρισμό υψηλού επιπέδου; 

Το all inclusive δεν μπορεί να καταργηθεί, αντίθετα μπορεί να εμπλουτιστεί, με όρους που εμείς θα θέσουμε. Αν το δούμε σαν μία επενδυτική υποδομή που θα δημιουργήσει ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες. Να εμπλουτιστεί με την νέα αντίληψη και φιλοσοφία που θέλει τον τουρίστα να ζει βιωματικά στις διακοπές του, να συμμετέχει σε δραστηριότητες και να μην είναι βιδωμένος σε μία ξαπλώστρα. Η Ελλάδα, είναι ιδανική χώρα γι’ αυτό. Οι τουρίστες, οι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς ήπιας ανάπτυξης σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά μιας περιοχής. Άρα, μπορούμε μέσα απ’ αυτό να αναπτύξουμε και να αναδείξουμε τον θεματικό τουρισμό, ανάλογα με τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Η χώρα μας διαθέτει το φυσικό περιβάλλον, το πολιτισμό, μικρά και μεγάλα καταλύματα υψηλού επίπεδου που μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Ο άνθρωπος που θα βρίσκεται στο τιμόνι του Τουρισμού, επιβάλλεται να γνωρίζει το προϊόν, να έχει γρήγορα αντανακλαστικά, να ελίσσεται και να αναγνωρίζει ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από κάθε πρόταση. Να είναι σε θέση να διαμορφώσει ένα περιβάλλον και ένα θεσμικό πλαίσιο που να εμπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη σε όλους, να αναγνωρίζει ποια μέτρα πρέπει να πάρει για την προώθηση των συμφερόντων του κλάδου και όχι για την προώθηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί κακά τα ψέματα, έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν φορείς –ευτυχώς μεμονωμένα περιστατικά- να «καπελώνουν» θεσμικούς για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων.

Ο κλάδος δεν μόνο οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και κάποιοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό. Την ραχοκοκαλιά του Ελληνικού Τουρισμού αποτελούν τα χιλιάδες μικρά ξενοδοχεία της χώρας, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, τα εστιατόρια, οι εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων κ.ά συναφή. Τα τελευταία χρόνια οι αποφάσεις αφορούν σε μεγάλο βαθμό μόνο ξενοδοχειακούς ομίλους και ελάχιστα έχουν γίνει για τους μικρομεσαίους του κλάδου. Για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του τουρισμού που παλεύουν μόνοι τους και ποτέ δεν ακούγεται η φωνή τους. Κι όμως αυτοί ήταν και είναι που στήριξαν και θα στηρίζουν το θαύμα του Ελληνικού Τουρισμού.

Αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού

Για να σπάσουν τα στεγανά είναι επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού με την άμεση ανάθεση του χαρτοφυλακίου του στον πρωθυπουργό  ώστε να επιτευχθεί η “συλλογική κυβερνητική συνείδηση” καθώς και η σύσταση Συμβούλιου Εκπροσώπων Τουριστικών Κλάδων. Το Συμβούλιο θα συνομιλεί απευθείας με τον Πρωθυπουργό, χωρίς να προωθεί συντεχνιακά ή κλαδικά “συμφέροντα”. Αντίθετα θα αναφέρει πραγματικά προβλήματα της αγοράς και ειδικά ζητήματα του Τουρισμού που πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς και προτάσεις για την επίλυσή τους. Ο τουρισμός, μία σύνθετη δραστηριότητα είναι ο πρωταγωνιστής και πρέπει να γίνει το κλειδί στα χέρια των κυβερνήσεων για την πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας. Αλλά σε γερές βάσεις. Προχωράμε μπροστά μόνο αν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Οι υγιείς δυνάμεις του Τουριστικού κλάδου, που αγωνιούν και αγωνίζονται θα είναι παρούσες με θέσεις, προτάσεις, δράσεις, πρωτοβουλίες σε μία συστράτευση για το βέλτιστο Εθνικό αποτέλεσμα. Γιατί ο Τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας και για να είναι υγιής πρέπει να αλληλοτροφοδοτείται και όχι να μονοπωλείται.

** Ο Αλέξης Κοιμήσης διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και γενικόες διευθυντής σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες

Facebook Twitter Linkedin

( 1 )

avatar
07/02/2015 17:28:40
Το 1975 είχε δοθεί η υπόσχεση στον τότε ΓΓ ΕΟΤ Τ.Τζαννετάκη από την Κυβέρνηση, αποδεχόμενη εισήγησή του , ότι θα ιδρύετο Υπουργείο Τουρισμού, αναγνωρίζοντας τόσο την σημασία του τομέα στην Ελληνική οικονομία όσο και το γεγονός ότι μια υπηρεσία (ΝΠΔΔ) όπως ο ΕΟΤ , υπό το Υπουργείο Προεδρίας (τότε), αδυνατούσε να επιλύσει το πλήθος των προβλημάτων που αποτελούσαν ανασχετικό παράγοντα για την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.
Σαράντα χρόνια μετά είμαστε στα ίδια ....
Επικροτήστε Αποδοκιμάστε
0
Συνολικά: 1 | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 29/03 07:11

    Διαγωνισμός 140.000 ευρώ για διαμονή και ημιδιατροφή σε ξενοδοχεία

  2. 29/03 07:08

    Σε ποιους κλάδους δραστηριοποιούνται οι 450 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στα Εμιράτα

  3. 29/03 07:01

    Τουριστική προβολή, μέσω του GRis FESTIVAL, στη Νέα Υόρκη

  4. 28/03 17:31

    United Airlines | +25% οι πτήσεις από την Ελλάδα το 2024 - Επεκτείνονται οι εποχικές πτήσεις

  5. 28/03 17:18

    Βέλγοι φοιτητές εκπαιδεύονται στον σχεδιασμό τουριστικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη

  6. 28/03 16:51

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Η Ρόδος μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου προορισμού

  7. 28/03 16:13

    Διάκριση για το ξενοδοχείο Athina Palace Resort & Spa

  8. 28/03 15:02

    Handelsblatt | Προς νέο ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός το 2024, αλλά ποιος θα στρώσει τα κρεβάτια;

  9. 28/03 14:58

    Braathens Regional Airlines: Οι πτήσεις τσάρτερ των Apollo, Spies και VING προς Ελλάδα το καλοκαίρι

  10. 28/03 12:13

    Ελληνικός Τουρισμός | Απογειώθηκαν οι τιμές στα ξενοδοχεία πολυτελείας το β' εξάμηνο του 2023

  11. 28/03 11:43

    Η Lufthansa καταλήγει σε συμφωνία με το προσωπικό εδάφους

  12. 28/03 11:30

    Eurobank | Ενεργοποιείται και φέτος το Πρόγραμμα "Business Banking Τουρισμός"

  13. 28/03 11:23

    3.000 θέσεις εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» της ΔΥΠΑ το Σάββατο στο ΣΕΦ

  14. 28/03 11:00

    Η Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου στην Ημέρα Καριέρας της ΔΥΠΑ στο Βόλο

  15. 28/03 10:56

    H HotelBrain επεκτείνεται στην κυπριακή αγορά

  16. 28/03 10:12

    Γαλλία: Ολυμπιακοί Αγώνες με …ύψιστο συναγερμό

  17. 28/03 10:01

    Ξενοδοχείο Akkadian | Το Νέο Gay Only Hotel στη Μύκονο

  18. 28/03 08:07

    Οι Αμερικανοί πάλι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στη Γαλλία

  19. 28/03 07:59

    Έκθεση φωτογραφίας Αμερικανού φιλέλληνα φωτογράφου στην Κωνσταντινούπολη

  20. 28/03 07:56

    Eλεγχόμενη στάθμευση σε κεντρική περιοχή της Βουλιαγμένης - τα τιμολόγια στάθμευσης

  21. 28/03 07:54

    Υποχώρησε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

  22. 28/03 07:01

    Σημαντική πηγή εσόδων το εισερχόμενο οδικό τουριστικό ρεύμα από τη Βουλγαρία

  23. 27/03 16:58

    Βρετανικός τουρισμός: Έντονη τάση για διακοπές εκτός σεζόν – Διπλάσιο ενδιαφέρον για Κω αυτό το καλοκαίρι

  24. 27/03 16:56

    Αρχαία Ολυμπία | Εορτασμός των 2800 χρόνων από την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων

  25. 27/03 14:42

    Lidl Voyages: Οι Γάλλοι δεν επιλέγουν πια διακοπές βάσει προορισμού αλλά βάσει τιμής – Γιατί η Ελλάδα είναι δημοφιλής

  26. 27/03 13:22

    Π. Αντωνίου | "Εξοικονομώ", ¨"Θωρακίζω" ή "Κατεδαφίζω κατ' οίκον";

  27. 27/03 12:39

    Ξενοδοχεία | Ανοίγει την 1η Απριλίου το La Divina στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

  28. 27/03 12:27

    Γενική Συνέλευση ΗΑΤΤΑ | Τα Ελληνικά τουριστικά γραφεία στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού

  29. 27/03 12:22

    Τουρισμός | Σήμα Πιστοποίησης Αειφορίας “The Rhodes Co–Lab” στα ξενοδοχεία της Ρόδου

  30. 27/03 11:57

    Η πτώση του πληθωρισμού και των επιτοκίων θα τονώσει τα ταξίδια - έντονη ζήτηση για Ρόδο και Σκιάθο

  31. 27/03 11:49

    C & W | +23% η αξία των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ελλάδα το 2023

  32. 27/03 11:23

    MSC Group | Περισσότερες κρουαζιέρες στην Ελλάδα το 2024 - επέκταση και σε χειμερινά δρομολόγια

  33. 27/03 10:44

    Τουρισμός | Η Μαγιόρκα "συμμαχεί" με τους τουρίστες για τη βιωσιμότητα

  34. 27/03 10:18

    «Ιδού η Ρόδος ιδού και η ποιότητα» | Επιστρέφει η ημερίδα του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου

  35. 27/03 10:07

    Υπ. Τουρισμού | Τι απάντησε στα αιτήματα των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης για τις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης

  36. 27/03 07:52

    Ταξίδι εξοικείωσης στην Αθήνα για φοιτητές από το Βέλγιο

  37. 27/03 07:48

    Διαγωνισμός για τη διαχείριση του τουριστικού καταφυγίου Αγ. Νικολάου στον όρμο Αιγίου

  38. 27/03 07:44

    Taratsa Film Festival Larisas στη Λάρισα

  39. 27/03 07:42

    Oι Δήμοι Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προβολή του προορισμού

  40. 26/03 16:28

    Η Κρήτη ταξίδεψε στο Βουκουρέστι και στην Κοπεγχάγη

  41. 26/03 16:14

    Ελληνικός τουρισμός | Υψηλές επιδόσεις σε αφίξεις και ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιανουάριο του 2024

  42. 26/03 15:56

    Στην Κάρπαθο ανοίγει το πρώτο Tapestry Collection by Hilton Resort στην Ευρώπη - συνεργασία με την CHC Group

  43. 26/03 15:55

    Ιταλία: Έρευνες στην Booking.com για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στις ξενοδοχειακές κρατήσεις

  44. 26/03 14:43

    Νέο στέλεχος πωλησεων και μάρκετινγκ στη Domes Resorts

  45. 26/03 13:26

    Jet2: Νέες συνδέσεις το 2025 με Ηράκλειο, Ρόδο, Ζάκυνθο και Κέρκυρα

  46. 26/03 12:22

    ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης στην Ανατολική Χαλκιδική για ανάδειξη του περιπατητικού τουρισμού

  47. 26/03 12:19

    Αλιευτικός τουρισμός | Σεμινάρια για τους επαγγελματίες από την Περιφέρεια Κρήτης

  48. 26/03 12:17

    ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης στη Μήλο για προβολή της στην Ολλανδική αγορά

  49. 26/03 12:15

    «Crete Sense the Αuthentic» | H νέα καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης

  50. 26/03 12:08

    Σύγχρονες υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών στην Αρχαία Μεσσήνη

  51. 26/03 12:08

    Περιβαλλοντικό έγκλημα | Νέα νομοθεσία της ΕΕ με αυστηρότερες κυρώσεις και διευρυμένο κατάλογο αδικημάτων

  52. 26/03 11:42

    TUI: Τα τρία ξενοδοχεία της Κρήτης με τις περισσότερες κρατήσεις από την Αυστρία για το καλοκαίρι του 2024

  53. 26/03 11:22

    Foreign Office | Ταξιδιωτική σύσταση στους Βρετανούς για τρομοκρατική απειλή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

  54. 26/03 11:05

    Vogue: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία της Σαντορίνης

  55. 26/03 07:18

    Μερική διατήρηση αρχαιοτήτων σε 7όροφο ξενοδοχείο που κτίζεται στο Κουκάκι

  56. 26/03 07:16

    Μείωση των εισροών ξένων επενδύσεων στην Ισπανία

  57. 26/03 07:15

    Η Αλβανία είχε την υψηλότερη αύξηση διανυκτερεύσεων σε όλη την Ευρώπη το 2023

  58. 26/03 07:13

    Οι νέοι δύσκολα μπορούν να εξασφαλίσουν οικονομική κατοικία στην Ολλανδία

  59. 26/03 07:09

    Δήμος Αμφίπολης: Στο πρόγραμμα προσβασιμότητας οι παραλίες Κυανής Ακτής και Νέων Κερδυλλίων

  60. 25/03 11:12

    Τουρισμός | Οι προορισμοί με την καλύτερη αξία για τις διακοπές των Βρετανών το 2024- στην 19η θέση η Κέρκυρα

  61. 25/03 07:06

    Ο ΕΟΤ σε B2B workshops στην Ολλανδία και το Βέλγιο

  62. 25/03 07:04

    Το ελληνικό ελαιόλαδο στην Ιταλία

  63. 24/03 11:57

    Τουρισμός | Παγκόσμιος ανταγωνισμός για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων - 66 χώρες παρέχουν Digital Nomad Visas

  64. 24/03 07:24

    Οι στενές σχέσεις των ιχθυοκαλλιεργητικών κλάδων Ελλάδας-Ισπανία | Oι κορυφαίες εταιρείες

  65. 24/03 07:21

    Διεθνής Ποδηλατικός Αγώνας L’ Etape Greece by Tour de France στην Αρχαία Ολυμπία

  66. 23/03 19:49

    19.400 επιχειρηματικές συναντήσεις στο Φόρουμ προώθησης των κρητικών προϊόντων στα ξενοδοχεία

  67. 23/03 19:43

    Στ. Αρναουτάκης: Το Φόρουμ αποδεικνύει τη δυναμική της Κρήτης στον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα

  68. 23/03 19:30

    Κανείς Δήμαρχος της Κρήτης δεν έχει στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό

  69. 23/03 07:07

    Πολιτιστικά Μονοπάτια στη Σκιάθο

  70. 22/03 22:39

    Δεύτερο Messinia Forum από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας

  71. 22/03 22:34

    Άδεια ίδρυσης για το υδατοδρόμιο Χίου

  72. 22/03 22:24

    Εγκαίνια για το ανακαινισμένο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής

  73. 22/03 22:14

    Πάσχα των Καθολικών: «Τα αεροπλάνα ταξιδεύουν γεμάτα» για Κρήτη

  74. 22/03 22:04

    H ιστορία των χίπις στην Κρήτη στον γερμανικό Τύπο

  75. 22/03 14:57

    4 στους 10 ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα έχουν δυνατότητα ΑΙ το 2025

  76. 22/03 14:50

    Ελληνικός τουρισμός 2024 | +16% οι αφίξεις, +27,1% οι εισπράξεις τον Ιανουάριο

  77. 22/03 14:45

    H Accor εντάσσεται στην A-list του CDP με τις δράσεις της για την κλιματική αλλαγή

  78. 22/03 14:39

    Η «Ώρα της Γης» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

  79. 22/03 12:20

    Αυτές είναι οι χώρες με τις ακριβότερες βίζες στον κόσμο – Στη λίστα και η Ελλάδα

  80. 22/03 11:57

    Σύλλογος Επιχειρηματιών Κάσου προς υπ. Ναυτιλίας: "Αυξήστε τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς την Κάσο"

  81. 22/03 11:43

    Συνέλευση Καταλυμάτων Ν. Ηρακλείου: "Είμαστε σημαντικός κρίκος στην παραγωγική διαδικασία"

  82. 22/03 11:22

    Μνημόνιο Συνεργασίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

  83. 22/03 11:19

    Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιστημονικός εταίρος του ΞΕΕ

  84. 22/03 11:07

    Βρετανικός τουρισμός | Όλο και περισσότεροι επιλέγουν σόλο ταξίδια

  85. 22/03 10:31

    Στην αλυσίδα Romantik Hotels & Restaurants το Romantik B&B Villa Selena στη Σύρο

  86. 22/03 10:19

    ΔΥΠΑ | «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο 30 Μαρτίου στο ΣΕΦ με 3.000 θέσεις εργασίας

  87. 22/03 07:55

    Νέα Προποντίδα | Έργα προστασίας ακτής, μπροστά από την οποία θα κατασκευαστεί ξενοδοχείο

  88. 22/03 07:13

    Ειδικό σήμα λειτουργίας στη μονάδα ιαματικής θεραπείας των Θέρμων Εχίνου Ξάνθης

  89. 22/03 07:09

    Ποιο πρώην ξενοδοχείο στην Τρίπολη μετατρέπεται σε φοιτητικές εστίες

  90. 22/03 07:04

    Αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του Ξεναγού στο Αριστοτέλειο

  91. 22/03 07:02

    Αναβάθμιση καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Πάτμο

  92. 21/03 17:05

    Νέο πλαίσιο για την Golden Visa - τα ακίνητα αυτά δεν θα γίνονται Airbnb | Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις

  93. 21/03 16:51

    Το Σάββατο το Forum προώθησης κρητικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και Super Market

  94. 21/03 16:40

    ΔΑΑ | Υποδοχή του νέου αεροσκάφος της Royal Jordanian

  95. 21/03 16:32

    Απεβίωσε ο Αθανάσιος Ρέτσος, συνιδρυτής των Electra Hotels και πατέρας του Γ.Ρέτσου

  96. 21/03 16:18

    Η εμπόλεμη Ουκρανία προετοιμάζεται για τουρισμό "μόλις τελειώσει ο πόλεμος" - Η συγκινητική τουριστική καμπάνια της χώρας

  97. 21/03 14:51

    1,6 εκατ. διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα της χώρας τον Ιανουάριο

  98. 21/03 13:43

    Τουρισμός | Το 28% των Βρετανών αποφεύγει τις διακοπές στη Νότια Ευρώπη λόγω καύσωνα

  99. 21/03 12:59

    Τουρισμός | Αυστρία: Πρώτη δύναμη η Ελλάδα και το 2024 - Διψήφια αύξηση κρατήσεων - Νέες πτήσεις

  100. 21/03 12:50

    Costa Navarino | Συλλογή πολυτελών κατοικιών προς ενοικίαση